Sääntöohjaus, hallintosäännön muuttaminen, Kasvatus- ja koulutuslautakunnan toimivalta (varhaiskasvatus) ja toimialojen johtajien palkitseminen
Ändring av förvaltningsstadgan i fråga om fostrans- och utbildningsnämndens, kanslichefens och sektorchefernas befogenheter
Beslut
Stadsfullmäktige godkände förvaltningsstadga för Helsingfors stad i enlighet med bilaga 1 så att ändringarna träder i kraft 1.7.2019.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Förslag till ändringar i förvaltningsstadgan
I förvaltningsstadgan föreslås två ändringar som gäller tillsyn över den privata småbarnspedagogiken och befogenheter att besluta om andra premieringar till vissa tjänsteinnehavare i sektorn. I fråga om fostrans- och utbildningsnämnden föreslås det att förvaltningsstadgan ska ändras så att fostrans- och utbildningsnämnden får delegera den i lagen om småbarnspedagogik stadgade uppgiften om tillsyn över småbarnspedagogik till tjänsteinnehavare som är underställda nämnden.
Det föreslås dessutom att förvaltningsstadgan samtidigt ska ändras så att sektorchefen i fortsättningen beslutar om andra premieringar till direktören för en servicehelhet och förvaltningsdirektören i sektorn, vilka hör till tjänsteinnehavarna i sektorn.
Ändringarna i förvaltningsstadgan beskrivs i bilaga 2. De föreslagna ändringarna har behandlats i stadgearbetsgruppen.
Tillsyn över småbarnspedagogik
Fostrans- och utbildningsnämnden gjorde 7.5.2019 (§ 147) en framställning om ändring av 15 kap. 1 § i förvaltningsstadgan. Enligt nämndens framställning ska förvaltningsstadgan ändras så att fostrans- och utbildningsnämnden får delegera sin lagstadgade tillsynsuppgift till underställda tjänsteinnehavare med stöd av förvaltningsstadgan.
Om förvaltning och tillsyn som gäller småbarnspedagogik stadgas i lagen om småbarnspedagogik (540/2018). Enligt lagen om småbarnspedagogik ska de uppgifter som kommunen enligt lagen har skötas av ett eller flera kollegiala organ som utses av kommunen. I Helsingfors sköter fostrans- och utbildningsnämnden de uppgifter om vilka stadgas i lagen om småbarnspedagogik. Fostrans- och utbildningsnämndens lagstadgade beslutanderätt och rätt att föra talan får genom förvaltningsstadgan delegeras till tjänsteinnehavare som är underställda detta organ.
Enligt fostrans- och utbildningsnämndens framställning är tillsynen över privata serviceproducenters tjänster inom småbarnspedagogik med allt större betoning i första hand på stadens eget ansvar. Tillsynsmyndigheten inspekterar en anordnares eller serviceproducents verksamhet enligt lagen om småbarnspedagogik samt de verksamhetsställen och lokaler som används vid ordnandet av verksamheten i syfte att säkerställa dessas kundsäkerhet och hälsosamhet. Enligt nämndens framställning gör ändringen av förvaltningsstadgan det möjligt för nämnden att med stöd av förvaltningsstadgan bestämma gränserna för nämndens och de underställda tjänsteinnehavarnas befogenheter i fråga om tillsynen över privat småbarnspedagogik.
För att möjliggöra ändringen föreslås det att förvaltningsstadgan ska ändras så att det i 15 kap. 1 § 2 mom. tilläggs en ny punkt 1, och 4 punkten i den gällande 1 § 1 mom. kombineras med denna. Numreringen på punkterna ändras samtidigt.
Stadgearbetsgruppen har behandlat fostrans- och utbildningsnämndens framställning och anser att den föreslagna ändringen är motiverad. Stadgearbetsgruppen har konstaterat att ändringen av förvaltningsstadgan ska förverkligas i enlighet med arbetsgruppens förslag vars lydelse i viss mån skiljer sig från nämndens framställning. Stadgearbetsgruppens förslag till formulering av förvaltningsstadgan motsvarar fostrans- och utbildningsnämndens framställning till innehållet, men är mer motiverat av stadgetekniska skäl.
Andra premieringar till direktören för servicehelheten och förvaltningsdirektören i sektorn
Enligt förslaget ändras förvaltningsstadgans bestämmelser om kanslichefens och sektorchefens befogenheter så att beslut om andra premieringar till direktören för en servicehelhet och förvaltningsdirektören i sektorn i fortsättningen hör till sektorchefen i stället för kanslichefen.
Enligt 12 kap. 1 § 1 mom. i den gällande förvaltningsstadgan beslutar kanslichefen om andra premieringar till direktören för en servicehelhet och förvaltningsdirektören i sektorn. Med andra premieringar i punkten avses bland annat beslut om resultatpremier.
Det är inte ändamålsenligt att inom centralförvaltningen besluta om andra premieringar till direktören för en servicehelhet och förvaltningsdirektören i sektorn, vilka hör till tjänsteinnehavarna i sektorn. Det är motiverat att i fråga om tjänsteinnehavarna i fråga delegera befogenheterna att besluta om andra premieringar till sektorchefen eftersom sektorchefen också i övrigt är chef för direktörerna för servicehelheterna och för förvaltningsdirektören i sektorn.
För att genomföra ändringen föreslås det att förvaltningsstadgan ska ändras så att det i 14 kap. 1 § 1 mom. om sektorchefens allmänna befogenheter tilläggs en ny punkt 7, enligt vilken sektorchefen beslutar om andra premieringar till direktören för en servicehelhet och förvaltningsdirektören i sektorn än de premieringar som avses i 12 kap. 1 § 1 mom. 8 punkten. Samtidigt ändras 12 kap. 1 § 1 mom. om kanslichefens befogenheter så att kanslichefen inte längre har befogenheterna i fråga. Samtidigt ändras strukturen och numreringen i punkterna i 12 kap. 1 § 1 mom. av stadgetekniska skäl.
Kaupunginhallitus 10.06.2019 § 428
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy Helsingin kaupungin hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti siten, että muutokset tulevat voimaan 1.7.2019 alkaen.
Esittelijä
Lisätiedot
Toni Mäki, kaupunginasiamies, puhelin: 310 21258
Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, puhelin: 310 64011
Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 07.05.2019 § 147
Esitys
Kasvatus- ja koulutuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että hallintosääntöä muutetaan siten, että hallintosäännön 15 luvun 1 § 2 momenttiin lisätään uusi kohta, johon samalla yhdistetään nykyinen 1 § 1 momentin 4 kohta. Samalla 2 momentin kohtien numerointia muutetaan siten, että uudesta kohdasta tulee 1 kohta ja nykyisistä 1 ja 2 kohdista tulee 2 ja 3 kohdat.
Muutoksen jälkeen hallintosäännön 15 luvun 1 § kuuluu seuraavasti:
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan erityinen toimivalta
Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää,
1 palvelusetelin käyttämisen periaatteista sekä vahvistaa palvelusetelin arvon
2 kaupungin yksityisen hoidon tuen sekä kotihoidontuen kuntalisästä
3 suomenkielisen päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen perustamisesta tai lakkauttamisesta sekä ruotsinkielisen jaoston ehdotuksesta ruotsinkielisen päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen perustamisesta tai lakkauttamisesta
4 ne koulut ja lukiot, joilla on yhteinen johtokunta
5 ammattiosaamisen toimikunnan asettamisesta näyttöjen suunnittelua ja toteuttamista varten sekä ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeustoimikunnan asettamisesta päättämään ammatillisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta ja kurinpidosta.
Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää,
1 kunnalle säädetyistä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille säädetyistä tehtävistä ja valvontatehtävistä
2 oppilaiden ja opiskelijoiden tapaturman hoitoa koskevan edun myöntämisestä
3 lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.
Esittelijä
Lisätiedot
Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012
Detta beslut publicerades 04.07.2019
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut som besvärsskriften gäller
- till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
- på vilka grunder ändring söks
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Toni Mäki, stadsombudsman, telefon: 09 310 21258
Samuli Vartiainen, stadsombudsman, telefon: 09 310 64011
Lauri Menna, ledande sakkunnig, telefon: 09 310 36012