Vahingonkorvaus, lupasuunnittelu-lasku, Asunto Oy Kanneltie 9
Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko
Päätös
Lakipalvelut- yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan 3 100,00 euroa.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan asunto-osakeyhtiötä on ohjeistettu hakemaan lupaa ja teettämään piirustuksia luvan saamiseksi suunniteltujen sähkönousujen ja telejärjestelmän saneerausta varten. Hakemus on jätetty 28.3.2019 saatujen ohjeiden mukaisesti. Hakemus on kuitenkin peruutettu lupaviranomaisen toimesta, sillä lupa ei ole ollutkaan tarpeellinen. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan tarpeettoman luvan ja siihen liittyvien asiakirjojen hankkimisesta aiheutuneita kustannuksia yhteensä 3 100,00 euroa.
Hakijan toimittamien asiakirjojen mukaan hakija on esittänyt kaupungille kysymyksiä liittyen sähköjennousu- ja telejärjestelmän saneerausta varten. Kysymykset koskivat sitä, millaiset suunnitelmat projektia varten tulee laatia ja millainen pääsuunnittelija hankkeessa tulisi olla.
Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelun työntekijä on vastannut, että pääsuunnittelijaksi saneeraukseen kelpaa insinööri. Asemapiirustusten lisäksi luvan myöntämiseksi tarvittaisiin pohjapiirustukset ja muutama leikkaus/ detalji. Hakija on ohjattu rakennusvalvonnan sähköiseen piirustusarkistoon, josta löytyviä pohjia voisi käyttää pohjina uusia piirustuksia laatiessa. Hakijaa on lisäksi ohjeistettu poistamaan näistä leimat, tekemään muutosaluemerkinnät ja korvaamaan nimiö.
Hallintolain mukaan viranomaisen on toimivaltansa rajoissa annettava asiakkailleen tarpeen mukaan hallintoasian hoitamiseen liittyvää neuvontaa sekä vastattava asiointia koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin. Neuvojen saajan tulee pääsääntöisesti voida luottaa siihen, että menettelyä koskevat neuvot ja ohjeet pitävät paikkansa, kun toimivaltainen viranomainen on ne antanut. Näin ollen lainvastaisen tai muuten virheellisen neuvon antaminen voi olla virkavastuun tai julkisyhteisön korvausvelvollisuuden toteuttamisen peruste. Viranomaisen vahingonkorvausvastuuta arvioitaessa edellytetään aina sitä, että lainvastainen tai väärä neuvo on annettu julkista valtaa käytettäessä. Oikeuskäytännössä on usein katsottu, että viranomaisen neuvonta on vahingonkorvauslaissa edellä mainittua julkisen vallan käyttöä.
Vahingonkorvauslain mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon, milloin toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu.
Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Tämän lisäksi laiminlyönnillä ja vahingolla tulee olla syy-yhteys. Helsingin kaupungin työntekijä on antanut asunto-osakeyhtiön edustajalle virheellisiä neuvoja liittyen saneerausta koskevan luvan saamiseksi. Hakija on näitä ohjeita noudattaen teettänyt suunnitelmat, jotka myöhemmin ovat osoittautuneetkin tarpeettomiksi. Näin ollen hakijalle on aiheutunut taloudellista menetystä, jonka vuoksi kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata kokonaisuudessaan hakijan vaatimat 3 100,00 euroa.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 § 3 luku 1-2 §
Hallintolaki (6.6.2003/434) 2 luku 6-8 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Detta beslut publicerades 19.09.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765