Poikkeamispäätöshakemus, kiinteistö 91-29-9903-2, Eliel Saarisen tie 27, Helsingin kaupunki, Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu
Haaga, Eliel Saarisen tie 27, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 29. kaupunginosan (Haaga) kiinteistöä nro 91-29-9903-2 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12392 siten, että asemakaavassa osoitetulle puistoalueelle (VP) sijoitetaan Raide-Jokerin pikaraitiotien sähkönsyöttöasema.
Hakija
Helsingin kaupunki / Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu
Rakennuspaikka
29. kaupunginosan (Haaga) kiinteistö nro 91-29-9903-2
Hakemus
Hakija hakee lupaa Raide-Jokerin pikaraitiotien sähkönsyöttöaseman rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12392 siten, että sähkönsyöttöasema rakennetaan puistoalueelle (VP).
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että Raide-Jokerin pikaraitiotie edellyttää toimiakseen Helsingin alueelle yhdeksän sähkönsyöttöaseman toteuttamista.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 17.3.2017 voimaantullut asemakaava nro 12392. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on puistoa (VP). Asemakaavan laatimisen yhteydessä sähkönsyöttöasema suunniteltiin sijoitettavaksi pikaraitiotien tunnelin viherkatolle. Viherkattoa ei tulla toteuttamaan tässä vaiheessa, joten sähkönsyöttöasemalle on etsitty uusi sijainti puistoalueelta.
Rakenteilla oleva pikaraitiotie tarvitsee toimiakseen yhdeksän sähkönsyöttöasemaa pikaraitiotieradan varteen tietyin välimatkoin. Raide-Jokerin kehitysvaiheen aikana Raide-Jokeri-allianssi on yhteistyössä kaupungin kanssa selvittänyt sähkönsyöttöasemille parhaiten soveltuvat sijaintipaikat. Sähkönsyöttöasemarakennus sijoittuu pienen puistoalueen keskelle. Nykyisiä puita säilyy alueen koillispäässä. Lounaisreunan pyörätien kautta on huoltoajoyhteys sähkönsyöttöasemalle, jonka pitkälle ovisivulle on varattu tila pakettiautolle. Puiston halki kulkevan pyörätien valaisinpylväs siirretään samalle kohdalle raitin lounaislaidalle.
Helsingin yleiskaavassa (2016) rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A3. Aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.
Nykytilanteessa rakennuspaikka on puistoa.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (2.7.2019). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 2 kpl. Muistuttajan mielestä sähkönsyöttöasema sekä sen takana oleva, nykytilanteessa metsittynyt puistikko ovat otollisia aiheuttamaan ilkivalta- ja graffitiongelmia sekä lisäämään paikalla jo nykytilanteessa ilmenevää huumerikollisuutta. Muistuttaja esittää, että haittavaikutusten ehkäisemiseksi sähkönsyöttöasema tulee suunnitella ympäristöltään avoimeksi, ja että rakennus tulee valaista hyvin joka puolelta. Lisäksi muistuttaja edellyttää, että Asunto Oy Orapihlajatie 4:n tontilla sijaitsevat kahdeksan maalämpöporausreikää huomioidaan suunnittelussa.
Hakijalle on toimitettu saapuneet muistutukset ja lausunnot (sähköposti 13.8.2019 ja 16.8.2019). Vastineessaan hakija ilmoittaa, että Huopalahdessa esitetty sijainti pienellä puistoalueella on käytännössä ainoa toimiva paikka sähkönsyöttöasemalle. Raide-Jokerin pikaraitiotien kaikki sähkönsyöttöasemat ovat arkkitehtuuriltaan samanlaisia. Julkisivut ovat ruosteenruskeat ja ne käsitellään graffitinsuoja-aineella, mikä tekee mahdollisten graffitien poistamisen helpommaksi. Rakennettaessa nykyinen puusto kaadetaan rakennuksen kohdalta ja muutaman metrin etäisyydeltä sen seinälinjoista. Uusia puita tai pensaita ei olla istuttamassa, vaan rakennusten seinustat joka puolelta jäävät avoimiksi. Viereisen tontin maalämpökaivot huomioidaan suunnittelussa ja rakentamisessa. Sähkönsyöttöaseman suunnitelmien mukaan rakentamisessa ei ole tiedossa työvaiheita, jotka voisivat vaurioittaa maalämpökaivoja. Jos maalämpökaivot vaurioituvat sähkönsyöttöaseman rakentamisen takia, on toteuttaja velvollinen korvaamaan vauriot.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Pelastuslaitokselta, Helsingin kaupungin liikennelaitokselta, Helen Sähköverkko Oy:ltä, Helen Oy:ltä sekä Helsingin seudun liikenteeltä (HSL).
Helen Sähköverkko Oy toteaa lausunnossaan (5.8.2019), että sähkönsyöttöaseman rakennusalueen läheisyydessä puistoalueella on Helen Sähköverkon käytössä olevia kaapelirakenteita. Etäisyys tulevasta rakennuksesta kaapelirakenteisiin on noin 2,5 metriä. Syöttöasema liitetään 20 kV jakeluverkkoon nykyisestä pyörätien reunassa olevasta kaapelista.
Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Päätöksen perustelut
Toimenpide voidaan toteuttaa, koska sähkönsyöttöaseman rakentamisella ei ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta ja se edistää Raide-Jokerin toteuttamista.
Poikkeamisen erityisiä syitä ovat liikenneolojen parantaminen ja teknisen huollon verkoston tarpeet.
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2019, 8 §
Maksu
1 000 euroa
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kuulutusteksti kirjaamoon
Detta beslut publicerades 30.08.2019
Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Niko Latvakoski, suunnittelija, puhelin: 09 310 37020