Puistosuunnitelma, Mustapuron tulva-allas, nro VIO 6026/1

HEL 2019-007000
Ärendet har nyare handläggningar
§ 73

Mustapuron tulva-allas, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 6026/1, Vartiokylä

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Mustapuron tulva-altaan puistosuunnitelman suunnitelmapiirustus nro VIO 6026/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Mustapuron tulva-allas suunnitelmapiirustus nro 6026/1 (liite 2) sijaitsee Vartiokylässä Puotinharjun (45.) kaupunginosassa. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 10989 VL -alueella eli kaupungin omistamalla lähivirkistysalueella. Suunniteltava alue rajautuu pohjoisosassa ja osalta länsireunaa urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueisiin (asemakaavamerkintä YU). Tällä hetkellä sijaintipaikalla on niittymäinen alue, jossa kasvaa puita Mustapuron reunalla. Suunnittelualueen itäreunalla sijaitsee nykyinen Mustapuronpolku- niminen puistoraitti. Suunnitellun tulva-altaan yläpuolella on nykyinen 110 kV -voimalinja.

Puiston kokonaispinta-ala on noin 4 ha, josta nyt suunniteltavan alueen ala käsittää noin 0,9 ha. Suunniteltavan alueen toimenpiteet kohdistuvat pohjoisessa tulva-altaaseen ja sen lähiympäristöön, ja lisäksi etelässä Varikkotien ja Raaseporintien suunnittelualueen ympäristöön. Aluetta suunnitellaan osana Raide-Jokeri -hanketta.

Suunnittelun tavoitteena on varautua ilmastonmuutoksen myötä kasvaviin hulevesivirtaamiin Mustapuron valuma-alueella ja vähentää tulvimista Varikkotien läheisyydessä. Lisäksi suunnitteluratkaisun tavoitteena on vähentää huleveden mukana kulkevaa kiintoaineskuormitusta.

Suunnitelma

Suunniteltuun tulva-altaaseen (hulevesien viivytys- ja käsittelyallas) kerätään Mustapuroon laskevan sivu-uoman vedet. Sivu-uoma johtaa vesiä altaaseen 33,4 ha alueelta pääasiassa Myllypuron asuinalueelta. Sivu-uoman yhteys Mustapuroon tukitaan savisydämisellä maapadolla niin, että tulvatilanteissa vesi pääsee kuitenkin virtaamaan padon harjan yli. Vedet ohjataan altaaseen kahdella 600 mm -hulevesiputkella. Lisäksi Mustapuron pääuoman vesiä johdetaan altaaseen tulvatilanteessa, kun puron vedenpinta nousee tasoa +5,15 korkeammalle. Pääuomasta rakennetaan tulvareitti altaaseen. Allas tasaa näin ollen myös pääuoman tulvavirtaamia. Mustapuron pääuoman valuma-alue altaan kohdalla on noin 351 ha.

Altaan tilavuus on noin 2 400 m³ ja syvyys noin 1,5 m. Altaaseen rakennetaan suotopato ja lietesyvennys. Viivytyksen lisäksi altaassa hulevedet laskeutuvat ja suodattuvat. Suotopadon rakennekerroksina voidaan käyttää esimerkiksi luonnonkiviverhoilua, sepeliä ja hiekkaa. Suotopadon tekninen toteutettavuus mm. painumien suhteen ja rakennekerrokset määritellään tarkemmin rakennussuunnitteluvaiheessa. Suotopatoon rakennetaan ylivuotokynnys noin 15 cm padon harjaa alemmas sekä alivirtausreitti 250 mm hulevesiputkella. Altaasta vedet ohjataan takaisin Mustapuron pääuomaan. Altaan liityntäkohdat Mustapuroon eroosiosuojataan kiviverhouksella.

Tulva-altaan reunat luiskataan reunoiltaan noin 1:3 kaltevuudella, ja maanpinta muotoillaan loivasti luontevasti liittymään ympäristöönsä. Altaan pohjalle alivirtaamavesille tehdään luonnollinen pohjasora-alue. Altaan alivirtausuoman kaarrekohtiin on osoitettu luonnonkivialueita suojaamaan uoman eroosiota sekä vaimentamaan ja ohjaamaan veden virtausta. Suunnittelualueella käytetään pyöreitä, sileäpintaisia luonnonkiviä, ei teräväpiirteisiä lohkareita (Mustapuron kalakannan huomioiminen).

Hulevesiputkien/rumpujen päät viistetään luiskatun maan pintaan nähden samaan jyrkkyyteen, ja rumpujen ympärystät verhoillaan seulanpääkivillä (kenttäkiveys).

Nykyinen kivituhkapintainen Mustapuronpolku ennallistetaan rakennustöiden päätteeksi.

Tulva-altaan ympärillä on nykyistä lehtipuuvaltaista puustoa, mm. raitaa, pajuja ja koivuja.

Mustapuron ja suunnitellun tulva-altaan välillä säilytetään nykyistä puustoa ja aluskasvillisuutta. Tulva-altaan pohjalle asennetaan maatuva siemeneroosiomatto ja luiskiin kylvetään kasteniityn siemeniä.

Suotopadon lietesyvennykselle tehdään noin 4 metrin levyinen huoltoajoreitti. Huoltotie rakennetaan altaan pohjoispuolelta kulkevalta puistoreitiltä. Huoltotie sijoittuu altaan länsipuolelle. Huoltotien sijainti ja toteutus kuvataan tarkemmin rakennussuunnitteluvaiheessa.

Suunnittelukohteen rakentamisen aikataulussa huomioidaan taimenen kutuaika (15.9-30.11.), jolloin vesi ei saa samentua. Nykyisen pääuoman ja savipenkereiden läheisyydessä kaivettaessa noudatetaan erityistä varovaisuutta, jotta vältetään rakennusaikaisia maasortumia ja kiintoainespäästöjä. Työnaikaiseen hulevesien hallintaan kiinnitetään tarkoin huomiota, ja vesiä ei johdeta käsittelemättöminä Mustapuroon.

Alueella on nykyinen puistovalaistus.

Alueen esteettömyystasoon ei tehdä muutoksia.

Vuorovaikutus

Mustapuron tulva-allasta suunnitellaan osana Raide-Jokeri -hanketta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) ja Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 18.5.−1.6.2019 välisenä aikana.

Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella.

Lisäksi suunnitelmaa on kommentoinut Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry ja Finland Tennis Oy:n edustaja.

Kustannukset ja aikataulu

Kokonaisrakennuskustannukset ovat noin 130 000 euroa (alv 0 %) eli noin 14,50 euroa/m².

Tulva-altaan aluetta hoidetaan B3-hoitoluokan mukaan maisemaniittynä (hoitotapa F eli kohde, jota hoidetaan umpeenkasvun estämiseksi vesomalla). Ympäröivän alueen hoitoluokka säilyy nykyisellään C1.2 lähivirkistysmetsä.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 500 euroa eli 0,28 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2019 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 26.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Olli Haanperä, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38237

olli.haanpera@hel.fi

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Haapanen
vs. maankäyttöjohtaja