Puistosuunnitelma, Viikinojanpuiston viljelypalstat, nro VIO 5980/1

HEL 2019-007018
Ärendet har nyare handläggningar
§ 66

Viikinojanpuiston viljelypalstat, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5980/1, Viikki

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Viikinojapuiston viljelypalstojen puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 5980/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnitelma koskee Viikinojanpuiston uusien viljelypalstojen rakentamista. Uudet viljelypalstat sijaitsevat Viikin Latokartanossa, olemassa olevista Viikinojanpuiston Vadelmakallion viljelypalsta-alueesta luoteeseen, avoimella nurmialueella. Viljelypalstat on voimassaolevassa asemakaavassa nro 7306 määritelty puistoalueeksi (VP), jolle on osoitettu palstaviljelyalue (rp).

Suunnittelualue on pinnanmuodoiltaan etelään viettävä rinne. Maasto nousee korkeudesta n. 4 korkeuteen n. 9. Uusi viljelypalsta-alue tulee korvaamaan Karhunkaatajan alueen rakentamisen takia poistuvan viljelypalsta-alueen Myllypurossa. Lisäksi uusia palstoja tarvitaan Viikki-Seuran noin sadan henkilön palstajonon purkamiseksi.

Viikinojan palstat toteutetaan kahdessa osassa. Alueen kokonaispinta-ala on 36 399 m². Ensimmäisen vaiheen suunnittelualueen pinta-ala on 22 950 m² (81 aarin palstaa ja 24 puolen aarin palstaa) ja toisen 13 449 m² (72 puolen aarin palstaa). Toisessa vaiheessa toteutettavat palstat on merkitty puistosuunnitelmaan palstaviljelyvarauksina.

Vaihe yksi toteutetaan syyskesällä 2019 ja vaihe kaksi lähitulevaisuudessa. Myllypurolaisten viljelijöiden tulee voida siirtyä uudelle alueelleen syksyllä 2019.

Suunnitelma

Alueelle rakennetaan vaiheessa yksi 105 uutta palstaa, joista 81 aarin kokoista ja 24 puolen aarin palstaa. Vaiheen kaksi palstaviljelyvarauksien alueet säilyvät ensi vaiheessa niittyalueena. Vaiheessa kaksi rakennetaan 72 puolen aarin palstaa. Palstasektorit on rajattu pystykasvuisilla marjapensailla, joiden hoidosta vastaavat viljelijät. Lisäksi alueella on mahdollisuus pienimuotiseen lavaviljelyyn, esimerkiksi lähellä sijaitsevan leikkipuiston viljelyn opettelua varten. Alueelle tulee myös kompostialueet, lahoaita- kehikko marjapensaiden oksille sekä hyönteishotelli.

Viljelypalsta-alue suunnitellaan yhteisölliseksi alueeksi. Palsta-alueen yhteyteen tehdään yhteiskäyttöalue, jossa voi grillata ja syödä eväitä. Alueelle istutetaan myös hedelmäpuita kaikkien iloksi. Alueen hulevesipainannetta kehitetään kasvillisuudeltaan monimuotoisemmaksi ja nurmialueet muutetaan biodiversiteettiä edistäviksi niityiksi hoidon keinoin.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 5980/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu asemakaavan nro 10680 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Viikinojan vijelypalstojen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska viljelypalsta-alue tulee korvaamaan Karhunkaatajan alueen rakentamisen takia poistuvan viljelypalsta-alueen Myllypurossa. Lisäksi uusia palstoja tarvitaan Viikki-Seuran noin sadan henkilön palstajonon purkamiseksi.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 3.12.−16.2.2018 välisenä aikana. Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille.

Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin Latokartanossa Asukastalo Kaaressa 11.12.2018.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on 36 399 m². Vaihe yksi on 22 2950 m² ja vaihe kaksi 13 449 m². Puistosuunnitelman ensimmäisen vaiheen rakennuskustannukset ovat noin 442 900 euroa.

Viljelypalstat kuuluvat hoitoluokkaan H1 (Hoitoluokittelematon), grillipaikka hoitoluokkaan A2 (Käyttöviheralue), pysäköintialueet ja raitit hoitoluokkaan A2 (Käyttöviheralue), pysäköintialueet ja raitit hoitoluokkaan A3 (Käyttö- ja suojaviheralue) ja niityt hoitoluokkaan B2 (Käyttöniitty). Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 7 150 euroa eli 0,5 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston ensimmäisen vaiheen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2019−2020.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Kuntalaki 29 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 20.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Elina Nummi, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38475

elina.nummi@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja