Poikkeamispäätöshakemus, Jätkäsaari, kiinteistö 91-20-9902-100, Valtamerilaituri 4, Kiinteistö Oy Helsingin Jätkäsaaren Satamapysäköinti
Länsisatama, Valtamerilaituri 4, poikkeamishakemus
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) Valtamerilaiturin aluetta koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 8043 seuraavasti:
- Rakennuksen julkisivun korkeus on 28 m (ylitys 14 m).
Hakija
Kiinteistöyhtiö Helsingin Jätkäsaaren Satamapysäköinti (jättöpäivämäärä 10.4.2019 )
Rakennuspaikka
20. kaupunginosan (Jätkäsaari, Länsisatama) Valtamerilaiturin alue. (Asemakaavan muutos ja tonttijako ovat vireillä.)
Hakemus
Hakija hakee lupaa pysäköintilaitoksen (24 668,4 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 8043 siten, että rakennuksen pääasiallinen julkisivumateriaali alumiini poikkeaa kaavan osoittamasta punatiilestä ja rakennuksen julkisivun korkeus 28 m ylittää kaavassa sallitun 14 m.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että Helsingin Satama käyttää pysäköintitaloa asiakaspysäköinnin järjestämiseen.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 12.12.1979 vahvistettu asemakaava nro 8043. Asemakaavan mukaan alue on satama-aluetta, jolle saa rakentaa tarvittavien laituri- ja kuormaustilojen, raiteiden, kulkuteiden sekä autopaikkojen lisäksi sataman toiminnalle tarpeellisia rakennuksia. Jätkäsaarenlaiturin varrella on rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina käytettävä punaista tiiltä. Lisäksi rakennuspaikalla rakennuksen julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan enimmäiskorkeus on 14 m.
Alueella on voimassa Jätkäsaaren osayleiskaava (saanut lainvoiman 18.8.2006), jossa alue on osoitettu kerrostalovaltaiseksi alueeksi, jolle saadaan rakentaa pääosin asuintaloja. Osayleiskaavassa asuinrakennusten alimpiin kerroksiin saa osoittaa palveluja, toimitiloja ja liiketiloja. Aluetta kehitetään lisäksi palvelujen, virkistyksen ja asuinympäristöön soveltuvien toimitilojen ja alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.
Helsingin yleiskaava (2016) ei korvaa voimassa olevaa Jätkäsaaren osayleiskaavaa.
Valtamerilaiturin alueelle ei ole laadittu rakentamistapaohjetta.
Ahdinaltaan asemakaavan valmistelu on käynnistetty. OAS oli nähtävillä 3.6.2019 – 24.6.2019. Asemakaavaa valmistellaan kumppanuuskaavoituksen periaattein yhdessä suunnitteluvarauksen saaneiden tahojen kanssa. Haettu toimenpide on tulevan asemakaavan mukainen.
Korkea rakentaminen Helsingissä -ohjeessa (Ksv 2011) korkeaksi rakentamiseksi katsotaan yli 16-kerroksiset rakennukset. Haettu toimenpide vastaa korkeudeltaan 9-kerroksista rakennusta. Jätkäsaari sijoittuu ohjeessa alueelle B, jolla korkea rakentaminen on mahdollista tietyin edellytyksin.
Nykytilanteessa alueella on käynnissä maa- ja esirakentamistöitä.
Sataman asiakaspysäköinti on tilapäisesti osoitettu Jätkäsaaren liikuntapuiston alueelle. Pysäköintilaitos rakennuttuaan korvaa nykyiset liikuntapuistoon kaavoitetun toisen urheilukentän alueella olevat pysäköintipaikat ja mahdollistaa siten kentän rakentamisen asemakaavan mukaiseen käyttöön.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille ja muille, joiden oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa, kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (1.10.2019) ja kuulutuksella Helsingin Uutiset ja Hufvudstadsbladet -lehdissä 9.10.2019 sekä ilmoituksella kaupungin ilmoitustaululla 9.10. – 22.10.2010. Osallisille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.
Muistutuksia saatiin 4 kpl.
Muistuttajien mielestä asemakaavasta poikkeava julkisivun korkeus peittää näkyvyyden asunnoista, estää näkymiä merelle, varjostaa sekä lisäksi kaksinkertaistaa liikenteen negatiivisia vaikutuksia.
Muistuttajat esittivät mielipiteitä haetusta toimenpiteestä myös asemakaavasta poikkeamattomilta osin. Muistuttajien mielestä hanke lisää liikennettä alueella ja poikkeaa periaatteesta rakentaa pysäköinti maan alle. Muistuttajien mielestä pysäköintilaitos ei palvele alueen asukkaita. Muistuttajien mielestä tiili sopisi paremmin rakennuksen julkisivumateriaaliksi ja alumiini tekee rakennuksesta ruman.
Muistuttajat vastustavat Royal-Areena -hankkeen kokonaisuuden massoittelua. Muistuttajan mielestä kokonaishankkeen käsittelyjärjestys on väärä ja osoittaa piittaamattomuutta alueen olosuhteita, kaavaa ja hyvää rakentamistapaa sekä alueen asuinrakennuksia ja asukkaita kohtaan. Lisäksi muistuttajat olivat mielestään ostaneet asuntonsa olettaen asemakaavan nro 8043 olevan voimassa alueella jatkossakin.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot seuraavilta: kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, kulttuurin ja vapaa ajan toimiala, Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL), Helsingin Satama Oy, Kaartin jääkärirykmentti ja Helsingin poliisilaitos.
Helen Sähköverkko Oy ilmoittaa lausunnossaan, että pysäköintilaitos liitetään keskijännitejakeluverkkoon Tyynenmerenkadun puolelta. Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Hakijalle on toimitettu saapuneet muistutukset ja lausunnot (sähköpostit 24.10.2019 sekä 6.11.2019). Hakija ilmoittaa vastineessaan, että muistuttajien sijainti yli 200 m etäisyydellä ei vaikuta asuntojen näkymiin ja asuntojen varjostukseen lainkaan. Hakija ilmoittaa myös, että pysäköintilaitos itsessään ei lisää liikennettä, koska kokonaisuudessaan pysäköinnin kapasiteetti alueella laskee. Mikäli pysäköintilaitosta ei toteuteta, johtaa se alueella hallitsemattomaan pysäköintiin. Lisäksi hakija ilmoittaa, että pysäköintilaitos palvelee kaikkia alueen asukkaita.
Julkisivumateriaalin osalta hakija ilmoittaa, että punatiilimääritys ei koske Valtamerilaiturin aluetta.
Hakija on liittänyt vastineeseensa kartat muistuttajien etäisyydestä haetusta toimenpiteestä sekä haetun toimenpiteen heittämän varjon muodostuksesta.
Perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska rakennus soveltuu hyvin Hyväntoivonpuiston itälaidalle kortteliin 20830 suunniteltuun noin 9–15-kerroksiseen asuntorakentamiseen, jolle kaupunkiympäristölautakunta myönsi poikkeamisen asemakaavasta nro 12331 30.10.2018. Asemakaavassa nro 8043 rakentamisen korkeus on rajattu ainoastaan julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan osalta. Kerroslukua, harjakorkeutta, kattokulmaa tai ullakon rakentamista ei ole rajoitettu asemakaavalla tai rakennuskiellolla tällä paikalla.
Haettu toimenpide ei poikkea asemakaavan nro 8043 määräyksestä: ”Jätkäsaarenlaiturin varrella on rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina käytettävä punatiiltä.”, koska hanke sijaitsee Valtamerilaiturin varrella. Tältä osin haettu toimenpide ei ole vastoin voimassa olevaa asemakaavaa eikä siten ole tältä osin vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Pysäköintilaitos palvelee ensisijaisesti sataman asiakaspysäköintiä, mutta on avoin kaikille. Tällä hetkellä kyseinen pysäköintipaikkatarve on sijoitettuna Jätkäsaaren liikuntapuiston kaavoitetun toisen pallokentän alueelle. Satamaa palvelevien pysäköintipaikkojen siirto pois urheilukentän alueelta on nyt ajankohtaista. Koska pysäköintilaitokseen siirretään alueella jo olevaa pysäköintiä, ei pysäköintilaitos lisää pysäköinnin kapasiteettia, eikä se aiheuta muutoksia liikenteen määrään alueella.
Haettu toimenpide on parhaillaan kumppanuuskaavoituksen periaattein laadittavan Ahdinaltaan alueen asemakaavan mukainen. Tulevassa asemakaavassa haettu toimenpide sijoittuu pysäköintilaitoksen korttelialueelle.
Tavoitteena on, että alue kaavoitetaan kokonaisuudessaan lainvoimaisen Jätkäsaaren osayleiskaavan mukaan. Osayleiskaavassa alue on varattu kerrostalovaltaiseen asuinrakentamiseen sekä palvelujen, virkistyksen ja asuinympäristöön soveltuvien toimitilojen ja alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Asuntojen sijoittaminen tälle paikalle ei ole mahdollista sataman läheisyyden takia. Pysäköintilaitos vastaa osayleiskaavan liikenneratkaisun tarpeisiin.
Poikkeamisen erityinen syy on alueen kokonaissuunnitelman toteutumisen edistäminen.
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. 15a kohta
Rakennusvalvontataksa 2019, 8 §
Maksu
1 500 euroa
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kuulutusteksti kirjaamoon
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Detta beslut publicerades 18.12.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 655, 656 (Maksun osalta), 657 (Maksun osalta) ja 658 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 656 ja 657 §:t.
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Teo Tammivuori, arkkitehti, puhelin: 09 310 21192