Lumen käsittelyn periaatteet ja toimenpideohjelma
Lumen käsittelyn periaatteet ja toimenpideohjelma
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Helsingin lumen käsittelyn periaatteet ohjeellisesti noudatettavaksi sekä toimenpiteet toteutettavaksi kaupunkiympäristön toimialalla.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Jyrki Paavilainen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Lisätään kohtaan 9 toimenpideohjelmassa:
1. Lisäksi selvitetään mahdollisuudet ja hyödyt lumenvastaanottopaikkojen markkinan luomisesta. Selvityksessä arvioidaan mahdollisuuksia niin pienten toimijoiden, kuten taloyhtiöiden, kannalta kuin suurempienkin toimijoiden.
2. Jatkosuunnittelussa selvitetään Helsingin lumenluonnin periaatteiden ja käytäntöjen vaikutukset eri tavoilla liikkuviin ja erityisesti vanhuksiin ja muihin heikommassa asemassa oleviin kaupunkilaisiin ja heidän kävelyolosuhteisiinsa.
Kannattaja: Sirpa Asko-Seljavaara
Vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Lisätään kohtaan 3.5.D
Helsinki selvittää aktiivisesti vaihtoehtoisia ratkaisuja lumen merivastaanoton lopettamiseksi ja pyrkii lopettamaan lumenkaadon mereen viimeistään 2021 talvella kaupunginvaltuuston 25.9.2019 päätöksen mukaisesti. Ottaen huomioon kokonaisvaikutukset ympäristöön.
Kannattaja: Risto Rautava
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen ja Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotukset.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Helsingin lumen käsittelyn periaatteet ohjeellisesti noudatettavaksi sekä toimenpiteet toteutettavaksi kaupunkiympäristön toimialalla.
Lumen käsittelyn periaatteet on laadittu seuraaville talvihoidon osa-alueille: kokonaisvastuuhoito, katujen ylläpitopitoluokitukset ja palvelutasot, lumen auraus ja kuljetus, lumen kasaus sekä lumen vastaanotto ja sulatus.
Lumen käsittelyn periaatteilla mahdollistetaan kaupungin toiminta ja resurssit muuttuvissa tilanteissa, yhtenäistetään ja tehostetaan toimintatapoja, sekä määritetään perusteet palveluntuottajien ja muiden toimijoiden (esim. kiinteistönomistajat) ohjaamiselle. periaatteiden taustalla ovat maankäyttö- ja rakennuslaki, tieliikennelaki sekä laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta. Periaatteet pohjautuvat myös kaupungin ylläpidon tuotekortteihin sekä katujen hallinnollisiin ja ylläpitoluokituksiin. Lumen käsittelyn periaatteilla vastataan osaltaan kaupungin strategiaohjelman tavoitteisiin.
Periaatteiden jalkauttamiseksi kaupungin toimintaan on laadittu toimenpideohjelma ja periaatteiden sisältö tullaan tarkistamaan vuosittain.
Taustatiedot
Yleisten alueiden ylläpidon strateginen, taktinen ja operatiivinen suunnittelu ovat tärkeä osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja kadunpitoa. Ylläpidon tehtävistä erityisesti talvihoidon pitkäjänteinen huomioon ottaminen kaavoituksessa ja suunnittelussa vähentää päästöjä, melua ja muita ympäristöhaittoja ja siten lisää alueiden viihtyisyyttä sekä parantaa liikenneturvallisuutta. Suunnitelmallisuudella voidaan myös vastata kaupungin ylläpidolle asetettuihin tehokkuusvaatimuksiin, vähentää talvihoidon kustannuksia ja varautua lumen käsittelytarpeen kasvuun tiivistyvässä kaupunkiympäristössä.
Lumen käsittelyn periaatteilla mahdollistetaan viranomaisen toiminta ja resurssit muuttuvissa tilanteissa, yhtenäistetään ja tehostetaan toimintatapoja sekä määritetään perusteet palveluntuottajien ja muiden toimijoiden (esim. kiinteistönomistajat) ohjaamiselle. Kaupunginhallitus on päätöksessään jo vuonna 2013 ottanut kantaa entistä tehokkaampaan lumilogistiikkaan ja edellyttänyt, että uudistettu talvihoidon valmiussuunnitelma laaditaan lumitöiden nopeuttamiseksi. Toiseksi on edellytetty suunnitelmaa siitä, miten talvihoidon kustannuksia hallitaan ja menot kohdennetaan paremmin. Lisäksi on edellytetty esitystä siitä, miten yleiskaavoituksessa ja asemakaavoituksessa sekä maankäyttöön liittyvissä investointihankkeissa valmistaudutaan talvihoitoon. Lumen käsittelyn periaatteilla vastataan osaltaan kaupungin strategiaohjelman tavoitteisiin.
Lumen käsittelyn periaatteiden taustalla ovat maankäyttö- ja rakennuslaki, tieliikennelaki sekä laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (erityisesti §14). Periaatteet pohjautuvat myös kaupungin ylläpidon tuotekortteihin sekä katujen hallinnollisiin ja ylläpitoluokituksiin.
Lumen käsittelyn periaatteet on laadittu seuraaville talvihoidon osa-alueille: kokonaisvastuuhoito, katujen ylläpitopitoluokitukset ja palvelutasot, lumen auraus ja kuljetus, lumen kasaus sekä lumen vastaanotto ja sulatus. Periaatteissa esitetään myös lumen käsittelyverkosto ja lumen käsittelyn vastuut. Periaatteiden sisältö tarkistetaan vuosittain.
Tavoitteet
Lumen käsittelyn periaatteiden tavoitteena on
- kehittää lumen alueellista käsittelyä (lähilumi)
- tehostaa talvikunnossapitoa
- varmistaa yhtenäinen talvikunnossapidon laatutaso
- vähentää lumen käsittelyn haittavaikutuksia
- kehittää lumen käsittelyyn liittyvää yhteistoimintaa ja vuorovaikutusta.
Toimenpiteet
Periaatteiden sisältämässä toimenpideohjelmassa on esitetty 17 konkreettista toimenpidettä, joilla lumen käsittelyn periaatteet jalkautetaan kaupungin toimintaan. Ohjelman toimenpiteet ovat valikoituneet periaatteiden laadinnan yhteydessä ja ne koskevat koko kaupunkiympäristön toimialaa. Toimenpideohjelman toteuttaminen edellyttää jatkuvaa tiedon jakamista, yhteistyön tiivistämistä ja tavoitteiden, prosessien sekä roolien selkiyttämistä kaupungin eri toimijoiden kesken.
Lumen käsittelyn kehittämistä koordinoiva työryhmä eli lumityöryhmä vastaa toimenpideohjelman seurannasta ja arvioinnista. Toimenpiteiden vastuutahot vastaavat ohjelman toteuttamisesta. Muut tahot osallistuvat toteutukseen tarpeen mukaan.
Seuranta ja raportointi
Toimenpideohjelman etenemistä seurataan lumityöryhmässä. Toimenpideohjelman etenemisestä sekä ohjelman tuloksista ja vaikuttavuudesta tehdään arviointi vuosittain Kympin johtoryhmälle. Arvioinnin yhteydessä toimenpideohjelman sisältöä voidaan tarvittaessa päivittää ja ohjelman piiriin ottaa uusia toimenpiteitä tarpeen mukaan. Myös lumen käsittelyn periaatteiden sisältö tarkistetaan vuosittain.
Kaupunkiympäristölautakunta 22.10.2019 § 508
08.10.2019 Pöydälle
Detta beslut publicerades 05.11.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Jyrki Paavilainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 25896