Hankerahoitus, EU-hanke, ESR-rahoitushaku, 6Aika: PedTech -hanke

HEL 2019-009918
Ärendet har nyare handläggningar
§ 194

Osallistuminen EU:n rahoittaman 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ”6Aika: PEdTech"

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan Unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittamaan 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ”6Aika: PEdTech”.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin 309 792 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n ja valtion tukea yhteensä 216 854 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 92 938 euroa. Hanketoiminnan määrärahassa varaudutaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n 45 000 euron kuntarahoitusosuuteen.

Päätöksen perustelut

6Aika: PEdTech -hankkeen päätavoitteena on laajentaa ja kehittää kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskentelevien perusopetuksen ja lukiokoulutuksen ammattilaisten kokeilu- ja yhteiskehittämisosaamista. Helsingin kaupunki osallistuu hankkeeseen osatoteuttajana. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2020–2021.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista osatoteuttajana 6Aika – Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-hankehakuun hankkeella ”6Aika: PEdTech”. Ehdotettu hanke toteuttaa 6Aika-strategian painopistettä Avoin osallisuus ja asiakkuus.

Hankkeessa ”6Aika: PEdTech” kehitetään uutta osaamista opetusalalla työskentelevien sekä eri alojen opiskelijoiden toimimisesta opetusalan kokeilualustoilla. Kokeilualustat tuottavat uusia innovaatioita, toimivat tuotekehitysalustoina kehittyville oppimisympäristötuotteille, tukevat uuden liiketoiminnan kehittymisessä sekä toimivat olennaisena osana edtechin, startupien ja koulutusviennin ekosysteemiä kaupungissa. Opettajille ja oppilaille kokeilualustat tarjoavat mahdollisuuden innovatiivisiin oppimisprojekteihin, yritysyhteistyöhön sekä uusien teknologisten ratkaisujen kokeiluun, käyttöön ja kehittämiseen osana normaalia koulutyötä. Kokeilualustojen toiminnan kannalta taas olennainen osa ovat kokeilu- ja yhteiskehittämistoiminnasta innostuneet ja motivoituneet opettajat, rehtorit ja muu peruskoulujen ja lukioiden henkilöstö sekä oppilaat ja opiskelijat.

Hankkeen tavoitteena on valmentaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen ammattilaisia toimimaan aktiivisina kokeilu- ja yhteiskehittämisen toimijoina ja kehittäjinä. Hankkeessa järjestettävissä valmennuksissa käydään läpi muun muassa yhteiskehittämisen ideaa ja pelisääntöjä, yritysten tuotekehitysprosesseja sekä hyödynnetään uusia, valmennuksissa syntyviä verkostoja uusien tuotteiden, ratkaisujen ja jopa liiketoiminnan syntymiseen. Helsingin osahankkeessa valmennuksia kohdennetaan erityisesti asiantuntijaopettajille ja tutoropettajille, jotka toimivat valmennuksen suoritettuaan ja kokeilutoimintaan osallistuttuaan yhteiskehittämisen ja kokeilutoiminnan pedagogisina mentoreina. Lisäksi rehtoreille järjestetään oma, tiivis valmennustilaisuutensa yhteiskehittämisen strategisesta merkityksestä ja koulun johdon roolista kokeilualustojen kehittämisessä. Valmennusten ansiosta yhteiskehittämisprosesseihin saadaan entistä paremmin nivottua pedagogisia näkökulmia, mikä tukee toiminnan vaikuttavuutta, jatkuvuutta ja laadukkuutta.

Hankkeen myötä opettajien ammattitaito toimia yhteiskehittämisprosesseissa pedagogisina asiantuntijoina kehittyy ja heidän osaamisensa digitaalisten ja fyysisten oppimisympäristöjen käyttäjinä ja kehittäjinä kasvaa. Valmennuksissa syntyy myös uusia innovaatioita ja konsepteja
oppimisympäristöjen kehittämiseksi. Rehtoreiden strateginen rooli osana yhteiskehittämis- ja kokeilutoimintaa vahvistuu. Rehtorien osallistaminen tukee myös yhteiskehittämisprosessien pysyvää jalkautumista osaksi kouluarkea. Hankkeen ansiosta kaupungin peruskoulut ja lukiot toimivat aiempaa tehokkaammin ja monipuolisemmin osana opetusalan ekosysteemiä, yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa, mikä tukee kaupunkistrategian 2017-2021 tavoitteita.

6Aika: PEdTech -hankkeessa tehdään tiiviisti yhteistyötä käynnissä olevan, kaupunginkanslian elinkeino-osastolle sijoittuvan 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen asiantuntijoiden sekä oppimisympäristöjä kehittävien yritysten kanssa. Hankkeessa osallistutaan myös aktiivisesti osahankkeiden yhteisten toimintamallien kehittämiseen sekä muuhun toimintaan.

Hanketta koordinoi Turun kaupunki ja hankkeen osatoteuttajina ovat Helsingin kaupungin lisäksi Espoon ja Oulun kaupungit. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1 000 000 euroa, josta EU:n ja valtion tuki on yhteensä 700 000 euroa. Helsingin osahankkeen kustannusarvio on 309 792 euroa, josta tuen osuus on 216 854 euroa ja omarahoitusosuus 92 938 euroa. Keskitetystä hankemäärärahasta varaudutaan maksamaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n omarahoitusosuutta enintään 45 000 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.1.2020-31.12.2021.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoituksen hakemisesta.

Detta beslut publicerades 21.10.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Lauri Vihma, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 26007

lauri.vihma@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja

Bilagor

2. 6Aika PedTech hankesuunnitelma
Bilagan publiceras inte på internet.
3. FVH:n vastinrahoitusanomus
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.