Puistosuunnitelma, Oulunkylä, Lampuotilanpuisto, Lampuotilantie, VIO 6028/1

HEL 2019-011669
Ärendet har nyare handläggningar
§ 124

Lampuotilanpuiston jatke Lampuotilantien kaakkoispuolella, puistosuunnitelman hyväksyminen, Oulunkylä

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Lampuotilanpuiston jatke Lampuotilantien kaakkoispuolella olevan puistosuunnitelman nro VIO 6028/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Lampuotilanpuiston jatke sijaitsee Oulunkylän (28.) kaupunginosassa. Puistosuunnitelma käsittää suunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6028/1 (liite 2) esitetyn alueen Lampuotilantien kaakkoispuolella. Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan VP-aluemerkinnän mukainen. Suunnitelmassa esitetty virkistysalue on pinta-alaltaan noin 1 220 m².

Puisto on nykyisellään metsää (hoitoluokka C1), jossa kasvaa iäkkäitä kuusia ja koivuja. Osa puista on huonokuntoisia. Puiston halki kulkee jyrkkä polku, johon liittyy puistoraitti idästä Maunulanpolulta, ja reitti jatkuu lounaaseen Kuusikkopolulle ja Metsäpuronkujalle. Puisto rajautuu lounaassa ja koillisessa tonttiin, kaakossa Lampuotilantiehen ja etelässä laajempaan lähivirkistysalueeseen.

Suunnittelun tavoitteena on tehdä puiston polusta nykyistä loivempi ja turvallisempi virkistysreitti.

Suunnitelma

Puistosuunnitelmassa alueelle linjataan uusi puistoraitti, joka päällystetään asfaltilla. Raitin linjaus on suunniteltu serpentiinimäiseksi siten että saadaan nykyistä polkua loivempi yhteys. Raitin kaltevuus vaihtelee välillä 10-12 %, nykyisiin puistoraitteihin liitytään 4 % kaltevuudella.

Raitin linjauksen vuoksi alueelta joudutaan poistamaan suurin osa puustosta. Alueen puusto on iäkästä ja tiheässä kasvanutta, joten sitä ei voida säästää ryhminä tai yksittäispuina myrskytuhojen aiheuttaman riskin vuoksi. Tiheänä kasvavat puut eivät myöskään ole kauniita, jos niitä säästetään vain muutama. Osa puista on huonossa kunnossa.

Uusi raitti rakennetaan säästäen nykyistä vesakkoa ja pintamaata. Metsän annetaan uusiutua luontaisesti. Täydennysistutuksia tehdään havu- ja lehtipuilla ja vesakko huomioidaan istutuksessa.

Uuden raitin maaston muotoilut sovitetaan ympäröiviin tontteihin ja metsäympäristöön. Raitin reunojen luiskat käsitellään paikalta kuoritulta ja seulotulla pintamaalla.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6028/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu asemakaavan nro 12420 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Lampuotilanpuiston jatkeen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta Lampuotilantien katusuunnittelun yhteydessä, koska puiston polun toiminnallisuus edellyttää korjausta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) ja Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 29.5.–11.6.2019 välisenä aikana.

Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella.

Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukastilaisuudessa Maunulan Saunabaarissa 6.6.2019. Tilaisuus herätti mielenkiintoa, osallistujia asukastilaisuudessa oli 15. Tilaisuudessa saatiin palautetta mm. raitin sijainnista suhteessa tonttiin, näkösuojan tarpeesta ja alueen kuivatuksesta. Viereisen tontin asukkaiden kanssa on käyty keskustelua suunnitelmasta sähköpostitse ja käyty yhteisellä maastokäynnillä läpi suunnitteluratkaisuja.

Suunnitelmaa on muokattu raitin linjauksen ja täydennysistutuksen osalta maastokäynnillä ja keskusteluissa saadun palautteen perusteella.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 54 000 euroa eli noin 45 euroa/m² (alv. 0 %).

Lampuotilanpuiston jatke kuuluu hoitoluokkaan C1.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 300 euroa, eli 0,2 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2019 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 25.11.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Silja Hurskainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38939

silja.hurskainen@hel.fi

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja