Määräraha-asiat, Työllisyysmäärärahan myöntäminen Työkyky käyttöön -hankkeen jatkolle

HEL 2019-012696
Ärendet har nyare handläggningar
§ 118

Työllisyysmäärärahan myöntäminen Työkyky käyttöön -hankkeen jatkolle kanslian ja sosiaali- ja terveystoimialan työkykyselvityksen asiakasprosessin kehittämiseen ja toimintamallin vakiinnuttamiseen

Näringslivsdirektör

Päätös

Vs. elinkeinojohtaja päätti myöntää sosiaali- ja terveystoimialalle 100 000 euroa työllisyysmäärärahoja Työkyky käyttöön -hankkeen jatkon palkkauskustannuksiin vuodeksi 2020. Myönnetty määräraha käytetään työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevien henkilöiden selvittelyyn ja arviointiin. Työntekijöiden hallinnollinen sijaintipaikka on sosiaali- ja terveystoimialan työkykyselvitys.

Työkyky käyttöön -hankkeen projektityöntekijöiden palkkakulut maksetaan talousarviokohdalta 14001, sisäinen tilaus 1817100006 hankkeet, työllisyys, kaupunginkanslian elinkeino-osaston työllisyys- ja maahanmuuttoyksikölle osoitetusta määrärahasta.

Päätöksen perustelut

Työkyky käyttöön -hanke

Työkyky hankkeen avulla saadaan työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevia helsinkiläisiä oikeiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Hanke hillitsee näin työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannuksia poistamalla kuntaosuuslistalta henkilöitä, joiden ei kuuluisi olla siellä esimerkiksi työ- ja toimintakykyyn liittyvistä syistä.

Työkyky käyttöön -hanke lisäksi mallintaa ja haastaa nykyistä työttömien terveydenhuollon palvelukokonaisuutta. Hankkeen työntekijät levittävät sosiaali- ja terveystoimialan ja työllisyydenhoidon toimijoille tietoa vaikeasti työllistyvien palvelutarpeista.

Asiakkailla on selkeä tarve saada Työkyky käyttöön -hankkeen piiriin kuuluvia palveluita, joiden kehittämistyötä on tärkeää jatkaa vuonna 2020. Hankkeen tuoma lisäpanostus mahdollistaa sosiaali- ja terveystoimialalla jatkossa tehtävän kehittämis- ja vakiinnuttamistyön.

Sosiaali- ja terveystoimialan kanssa yhteisesti sopien Työkyky käyttöön -hankkeeseen on liitetty ELY-keskuksen, Helsingin kaupungin, Invalidiliiton sekä TE-toimiston yhteistyönä suunnittelema palvelukokeilu. Tästä palvelukokeilusta palveluntuottajat ovat marraskuusta 2019 lukien lähettäneet asiakkaita Työkyky käyttöön -hankkeen piiriin työkykyselvitykseen. Työkyky käyttöön -hanke varmistaa palvelukokeilun asiakasohjauksen toteutuksen niille asiakkaille, jotka tarvitsevat työkykyselvitystä.

Työkyky käyttöön -hanke tukee omalta osaltaan mahdollista työllisyyden kuntakokeilun käynnistämistä vuonna 2020, johon Helsingin kaupunki on jättänyt hakemuksensa (elinkeinojaosto 11.11.2019 § 42). Hanketyön mahdollisuudet kasvavat, jos kaupunki saa kokeilussa käyttöönsä TE-hallinnon asiakastietojärjestelmän.

Hankkeen tuloksia 2019

Työkyky käyttöön -hankkeen asiakastyö on alkanut toukokuussa 2019, joten hankkeen toteuttamiseksi varattu kahden henkilötyövuoden resurssi on ollut käytössä vain osan vuotta 2019.

Työkyky käyttöön -hankkeessa on mallinnettu ohjaustyön prosessi ja saatu tarkennettua tietoa työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevista asiakkaista, ja heidän tarpeistaan. Hankkeessa on verkostomaisella työotteella saatu kuntaosuuslistalla olevia henkilöitä nopeammin selvittelyn piiriin työkykyselvitykseen, työhön tai koulutukseen sekä kuntoutukseen. Työtä on tuettu tarvittaessa hankkimalla lisähankintana lääkäripalveluja.

Hankkeessa on vuonna 2019 tavoiteltu noin 1500 työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevaa henkilöä neljältä pilottialueelta. 35–44-vuotiaiden ikäryhmästä on tavoiteltu 444 henkilöä, 45–54-vuotiaiden ikäryhmästä 555 henkilöä sekä 55–64-vuotiaista 419 henkilöä. Loppuvuodesta 2019 on tavoiteltu alle 35-vuotiaita. Hankkeen piiriin siirtyneille asiakkaille on tarjottu henkilökohtaista palvelua. Lisäksi on järjestetty alueellisia tilaisuuksia, joihin on kutsuttu henkilöitä kuntaosuuslistalta.

Tavoitteet 2020

Kaupunginkanslian ja sosiaali- ja terveystoimialan yhteistyön tavoitteena on tiedon tuottaminen ja vaikuttaminen kuntaosuuslistaan. Tavoitteena on myös selvittää listalla olevien työllistymisen esteet ja osaamisen vajeet sekä ohjata työkykyselvitykseen.

Hankkeen toimintamittareina ovat:

1) työkykyselvityksen palvelua saaneiden määrä
2) tehtyjen työkyvynarviointien määrä
3) palvelun päättäneiden osalta saavutettu tulos (hoito, kuntoutus, todennettu työkyky)
4) prosessin mallinnus (on/off).

Kokonaistoimintatavoite työkykyselvityksessä ja alueellisessa yhteistyössä nostetaan vuonna 2020 vähintään 1700 asiakkaaseen. Hankkeeseen lisätään kaksi uutta pilottialuetta vuonna 2020. ELY-keskuksen hankkeen kokonaisasiakasmäärä on 600–900 henkilöä, joista on ennustettu noin 80–100 asiakkaan tarvitsevan työkykyselvitystä. Jälkimmäinen lukumäärä on huomioitu esitetyssä kokonaistoimintatavoitteessa. Palveluntuottajat saavat palkkion vain onnistuneesta ohjauksesta.

Työttömien terveyspalveluiden saatavuutta voidaan parantaa myös asiakasprosesseja selkeyttämällä, kuvaamalla prosessit tarkemmin sekä nykyistä säännöllisemmällä yhteydenpidolla ja tietojenvaihdolla.

Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveystoimiala jatkossa vastaa mallin kehittämisestä edelleen ja pyrkii osaltaan vaikuttamaan työmarkkinatuen kuntaosuuslistaan. Sosiaali- ja terveystoimiala sitoutuu vuonna 2021 hoitamaan työttömien terveystarkastukset ja työkykyselvitykset hankkeessa kuvatun prosessin mukaisesti. Hanketta arvioidaan ohjausryhmän ja projektiryhmän kautta.

Detta beslut publicerades 12.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Olli Hokkanen, projektiasiantuntija, puhelin: 09 310 23602

olli.hokkanen@hel.fi

Jaana Vuorela, palvelupäällikkö, puhelin: 09 310 79789

jaana.vuorela@hel.fi

Beslutsfattare

Santtu von Bruun
Vs. elinkeinojohtaja
Ilkka Haahtela
maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö