Vahingonkorvaus, kiinteistövaurio, 15.11.2019, Stansvik, mökki nro 31
Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Kaupunki korvaa tapahtumasta aiheutuneet kulut 883,33 euroa (sis. alv 24 %).
Päätöksen perustelut
Hakija on 9.12.2019 esittänyt kaupungille 773 euron suuruisen korvausvaatimuksen, jota on myöhemmin täsmennetty 883,33 euroon. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan metsäalueelta on kaatunut 15.11. – 17.11.2019 välisenä aikana kuollut puu hakijan mökin terassin päälle Laajasalon Stansvikin kesämaja-alueella. Hakija on esittänyt kaupungille korvausvaatimuksen puun kaatumisen aiheuttamista korjauskuluista.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.
Kaupungin luonnonhoitoyksiköltä saadun selvityksen mukaan kaatunut puu kasvoi kaupungin lähimetsäalueella (C1-luokka).
Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan kyseinen puu on kaatunut kaupungin metsäalueelta hakijan mökin terassin päälle. Mäntykelot jätetään tietoisesti pystyyn tarkoituksenaan edistää luonnon monimuotoisuutta pystylahopuun muodossa. Mäntykeloja on tarkkailtu noin kerran vuodessa, jolloin niiden kunto on arvioitu. Vahingon aiheuttaneen mäntykelon huono kunto on jäänyt huomaamatta.
Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi edellytetään tuottamusta eli kunnossapidosta vastaavan on täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi vahingon on täytynyt aiheutua kyseisestä
laiminlyönnistä tai muusta virheellisestä menettelystä (syy-yhteys).
Kaupunki katsoo tässä tapauksessa laiminlyönnin olleen mahdollista, koska kaupunki ei pysty osoittamaan seuranneensa puuston kuntoa vaaditulla tavalla. Lisäksi vahingon aiheuttaneen kaltaiset kaupungin tietoisesti jättämät pystylahopuut ovat kaupungin vastuulla, mikäli ne kaatuessaan aiheuttavat vahinkoa.
Edellä esitettyjen seikkojen perusteella kaupunki katsoo olevansa asiassa korvausvelvollinen.
Korvaus terassin kunnostamiskuluista ja terassikalusteista 883,33 euroa (sis. alv 24 %) on suoritettu laskun (nr. 313) mukaisesti.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §, 6 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 23.09.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Sara Hagström, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 34723