Lausuntopyyntö, Suomen merenhoitosuunnitelman seurantaohjelma vuosille 2020-2026, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

HEL 2020-000643
Ärendet har nyare handläggningar
§ 28

Lausunto Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ehdotuksesta Suomen merenhoitosuunnitelman seurantaohjelmaksi vuosille 2020–2026

Helsingfors borgmästare

Päätös

Pormestari antoi Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ehdotuksesta Suomen merenhoitosuunnitelman seurantaohjelmaksi vuosille 2020–2026 seuraavan lausunnon:

Suunnitelman seurantatiedon hallinnassa pyritään avoimuuteen. Seurantaohjelman ehdotuksesta käy kuitenkin ilmi, että aineistot tallennetaan useisiin eri tietokantoihin, joista osa ei ole avoimia. Seurantaohjelman puitteissa kerätyn aineiston avoimiksi saattaminen tulee kuvata ohjelmassa paremmin ja aineistojen saatavuus käyttäjille tulee varmistaa. Suurimpia puutteita on hydrografian muutokset (BALFI-D07) ohjelmakokonaisuuden alaohjelmissa, jossa esimerkiksi alaohjelman BALFI-D07-2 tietoja ei koota lainkaan yhteen tai tallenneta. Alaohjelma käsittelee suolaisuuden ja virtausolojen muutoksia vesirakentamishankkeiden yhteydessä. Paikalliset vesirakennushankkeet ovat usein valtakunnallisella tasolla veden laadun kehittymisen kannalta merkityksettömiä, mutta paikallisella tasolla ne voivat olla hyvinkin vaikutuksellisia. Erityisesti useamman hankkeen kohdistuessa samalle alueelle. Aineistojen avoimuus ja löydettävyys edistää ohjelman tavoitteita. Kerätyt aineistot tulee koota ja tallentaa samaan tietokantaan.

Ohjelmakokonaisuuden BALFI-D05-02 ravinteiden, orgaanisen aineksen ja kiintoaineen kuormitus alaohjelmassa seurataan jokien tuomaa pistekuormitusta teollisuuslaitoksilta ja jäteveden puhdistamoilta sekä ravinteiden ilmalaskeumaa. Koska seurantaohjelman tarkoituksena on tuottaa tietoa ihmistoiminnan aiheuttamista ympäristöpaineista ja paineiden vaikutuksista meriympäristön tilaan, tulee alaohjelmassa huomioida myös rakentamisen vaikutus. Rakentamisen liittyvä maanmuokkaus ranta-alueilla lisää kiintoainekuormitusta ja ravinnepäästöjä. Pilaantuneen maaperän kunnostamisesta saattaa kulkeutua vesistöön haitta-aineita. Rakennuskohteiden tarkkailua tulee kehittää ja seurantaa koota tietokantaan.

Alaohjelman merenpohjan fyysinen menetys ja vahinko (BALFI-D01,04,06ben-6) ei kuvaa riittävän laajalti merialueella tapahtuvaa merenpohjan fyysistä menetystä tai vahinkoa rannikkoalueilla. Alaohjelmaan tulee sisällyttää tieto rakennetun rantaviivan osuudesta koko rantaviivasta. Kaupungistuneilla alueilla rakennettua rantaviivaa on paljon. Käyttämällä rakennetun rantaviivan osuutta indikaattorina, yhdistetään alaohjelmassa mainituista kerättävistä tiedoista useampia kuvaamaan rannan läheisen ympäristön tilaa. Rakennetut rannat indikoivat myös usein rannikonläheisen merenpohjan heikompaa tilaa voimakkaamman käyttöpaineen johdosta.

Ohjelmakokonaisuuden BALFI-D08 epäpuhtaudet ympäristössä osalta tulee analysoitava ainevalikoima harmonisoida eri alaohjelmien kesken niin, että seurantaohjelman tavoitteet on mahdollista toteuttaa. Alaohjelmien BALFI-D08-1 ja BALFI-D08-2 analysoitavat aineet ovat eritelty tarkasti mutta kuormitusta seuraavissa alaohjelmissa ainevalikoima jätetään kuitenkin auki. Mikäli kuormittajien ja luonnon ekosysteemien osalta ei seurata samoja aineyhdisteitä, ei mahdollisten toimenpiteiden vaikutuksia pystytä todentamaan.

BALFI-D10: Alaohjelmalla kerätään tiedot ympäristölupien mukaan raportoiduista jätteiden määristä mm. satamissa. Jätteiden osalta tulisi seurata/eritellä myös rakennettavien alueiden rantojen jätemääriä.

Detta beslut publicerades 06.03.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Mer information fås av

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi

Beslutsfattare

Jan Vapaavuori
pormestari

Bilagor

1. Lausuntopyyntö 17.1.2020
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.