Maksuperusteiden määrääminen, kaupunkiympäristön toimiala, löytöeläinten ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien eläinten hoidosta perittävät maksut
Löytöeläinten ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien eläinten hoidosta perittävät maksut
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti, että irrallaan tavattujen ja talteen otettujen eläinten ja eläinten, joille on eläinsuojeluvalvontaviranomaisen toimesta hankittu eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi tilapäistä, kiireellistä hoitoa, hoidosta perittävät maksut ovat:
- koirat: 1. hoitopäivä 35 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 20 euroa;
- vieroittamattomat koiranpennut: 10 euroa/hoitopäivä;
- kissat: 1. hoitopäivä 18 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 10 euroa;
- vieroittamattomat kissanpennut: 5 euroa/hoitopäivä; ja
- muut pienikokoiset seuraeläimet tai useampi pienikokoinen seuraeläin, joita voidaan säilyttää samassa häkissä, terraariossa tai vastaavassa tilassa: 1. hoitopäivä 18 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 10 euroa.
Kun eläin otetaan vastaan löytöeläintaloon, peritään aina 1. hoitopäivän maksu, vaikka omistaja noutaisi eläimen jo muutaman tunnin sisällä.
Hinnat sisältävät voimassa olevan arvonlisäveron.
Päätös tulee voimaan 1.10.2020.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lainsäädäntö ja toimivalta
Eläinsuojelulain (247/1996) 15 §:n mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.
Eläinsuojelulain 44 §:n mukaan valvontaviranomainen voi ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tässä tarkoituksessa eläimelle voidaan hankkia hoitoa muualta.
Eläinsuojelulain 58 §:n mukaan eläimen omistajan tai haltijan on suoritettava 44 §:ssä tarkoitetuista toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset.
Helsingin kaupungin hallintosäännön (9.10.2019 § 297) 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty. Kaupunkiympäristön toimialalla eläinten hoitoon liittyvästä kunnan taksasta päättää siten kaupunkiympäristölautakunta.
Eläinten hoidon järjestäminen kunnassa
Helsingin kaupunki on järjestänyt irrallaan tavattujen ja talteenotettujen eläinten (löytöeläimet) ja eläinsuojeluvalvontaviranomaisen toimesta haltuunotettujen eläinten tilapäisen hoidon yhdessä Vantaan ja Espoon kaupunkien kanssa sopimuksella Kiantime's Oy:n kanssa. Eläinten hoitopaikkana toimii Viikin löytöeläintalo. Kiantime's Oy perii eläinten hoidosta maksun kuntien päättämän taksan mukaisesti.
Edellä mainitun sopimuksen sopimuskausi päättyy 30.9.2020. Uuden palveluntuottajan valinta kilpailutetaan keväällä 2020. Tämän johdosta myös kunnan perimästä taksasta, joka on julkisoikeudellinen maksu, on tehtävä uusi päätös ennen kilpailutuksen käynnistymistä.
Uusi palveluntuottaja laskuttaisi eläinten hoidosta aiheutuneet kustannukset suoraan eläinten omistajilta kunnan päättämän taksan mukaisesti kuten nykyisinkin.
Hoitomaksut on viimeksi vahvistettu vuonna 2010 (ympäristölautakunta 31.8.2010, § 299). Maksujen tarkistuksessa on otettu huomioon elinkustannusindeksiin perustuva korotustarve. Taksapäätöksessä on myös aiemmasta poiketen otettu huomioon mahdolliset vieroittamattomat kissan- ja koiranpennut, joiden hoitamisesta aiheutuvat kustannukset on aiheellista huomioida kunnan päättämässä taksassa.
Koirat ovat löytöeläintalossa keskimäärin 5 vrk, jolloin omistajalle aiheutuva maksu on 115 €. Vastaavasti kissojen keskimääräinen hoitoaika on 11 vrk, ja omistajalle aiheutuva maksu 118 €.
Sovelletut oikeusohjeet
Eläinsuojelulaki (247/1996) 15 ja 58 §
Kuntalaki (410/2015) 134 §
Detta beslut publicerades 19.02.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Tiina Tikkala, lakimies, puhelin: +358 9 310 32082