Avustuksen hakeminen, nuorisopalvelut, valtionavustus vuosille 2020-2023, digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2020-001611
Ärendet har nyare handläggningar
§ 5

Valtionapukelpoisuuden ja valtionavustushaun oikeutus digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskukselle vuosille 2020 - 2023

Förvaltningschef

Päätös

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan valtionapukelpoisuutta ja valtionavustusta valtakunnalliselle digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskukselle vuosille 2020 - 2023. Osaamiskeskus tulee sijoittumaan Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelukokonaisuuden pohjoisen nuorisotyön palvelun alle. Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus ja sitä aiemmin verkkonuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus on toiminut Nuorisopalveluissa / Nuorisoasiankeskuksessa vuodesta 2011 lähtien.

Nuorisoalan osaamiskeskusten valtionapukelpoisuus määritellään nuorisolaissa ja lakia määrittelevässä asetuksessa. Osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuus myönnetään kulloisenkin valtion nuorisopoliittisen kehittämisohjelman toimikauden ajaksi, eli nyt käynnissä oleva haku koskee vuosia 2020-2023. Tämä päätös koskee sekä valtionapukelpoisuushakua että mahdollista valtionavustuksen hakemista vuosille 2020-2023.

Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä seitsemälle (7) kokopäiväiselle suunnittelijalle sekä yhdelle (1) kokopäiväiselle esimiehelle. Haettava summa on vuosittain 800 000 euroa eli yhteensä 3 200 000 euroa neljän vuoden aikana. Summa ja tehtävät täsmentyvät vuosittain ministeriön kanssa käytävien tavoiteohjauskeskustelujen perusteella.

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus maksaa vuosittain noin 1 % avustussummasta kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle ns. yleiskuluja, joilla katetaan tietojärjestelmien käytöstä, talous- ja hallintopalvelujen käytöstä ja muusta vastaavasta aiheutuvia kustannuksia. Yleiskustannusten on perustuttava todellisiin kuluihin, jotka voidaan myös osoittaa toteutuneiksi. Hankkeelle kirjattujen yleiskustannusten tulee näkyä hankkeen kustannuspaikkaraportilla kirjanpidossa. Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksella on oma projektitunniste keskuksen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Kumppanina digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksessa toimii Oulun kaupunki. Oulun kanssa on laadittu aiesopimus, joka sisältää hakemusvaiheessa määritellyn työnjaon ja avustuksen jakaantumisen osapuolten kesken. Hallinnoivana tahona toimii Helsingin kaupunki, joka toimii mahdollisen valtionavustuksen hakijana ja vastaa sen käytöstä opetus- ja kulttuuriministeriölle. Mikäli osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuus hyväksytään, osapuolet laativat opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyjen tavoitekeskustelujen pohjalta yhteenliittymäsopimuksen, joka sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen osapuolten vastuista, velvollisuuksista ja maksujärjestelyistä.

Valtionapukelpoisuus- ja avustushakemukset opetus- ja kulttuuriministeriölle laatii kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelukokonaisuus, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisista, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Hakemukset opetus- ja kulttuuriministeriölle allekirjoittaa nuorisopalvelukokonaisuuden johtaja hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 4 momenttiin perustuen.

Päätöksen perustelut

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Detta beslut publicerades 13.02.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Suvi Tuominen, toiminnanjohtaja, puhelin: 09 310 71575

suvi.m.tuominen@hel.fi

Beslutsfattare

Kirsti Laine-Hendolin
hallintojohtaja

Bilagor

1. Aiesopimusluonnos - Verke ja Oulu

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.