Tutkimuslupa, Kliininen farmasia ja lääkehoito
Tutkimuslupa tutkimukseen Kliininen farmasia ja lääkehoito
Päätös
Lännen palvelualueen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimuslupahakemukselle "Kliininen farmasia ja lääkehoito" (muu, kliinisen farmasian syventävät opinnot). Yhteyshenkilö on kuntouttavan arviointiyksikön päällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2020 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Lääkehoidon arvioinnin tarkoituksena on arvioida asiakkaan lääkehoidon tarkoituksenmukaisuus, selvittää asiakkaan todellinen lääkkeiden ja itsehoitovalmisteiden käyttö sekä tunnistaa ja ratkaista hoidollisesti merkittäviä lääkehoidon ongelmia. Suositusten mukaan lääkehoidon arviointi pitäisi tehdä yli 75-vuotiaille kaksi kertaa vuodessa, mutta ainakin silloin, kun se katsotaan tarpeelliseksi. Lääkehoidon arvioinnin tekeminen on apteekki- ja sairaalafarmasian erityispätevyyteen liittyvä farmakologian kurssin tehtävä, jossa opiskelija tekee yhden lääkehoidon arvioinnin potilaalle. Tarkoitus on syventää osaamista ja osoittaa moniammatillista yhteistyökykyä. Tehtävänä on kartoittaa yksikön valitseman potilaan lääkehoito taustatietona potilaan sairaudet ja Iääkelistat. Potilaalta pyydetään suostumus. Opiskelija kartoittaa potilaan lääkityksen ja tarvittaessa haastattelee potilasta. Tämän jälkeen yhteenveto ja mahdolliset huomiot potilaan lääkityksestä toimitetaan hoitavalle lääkärille. Palautekeskustelu pidetään sovitusti yhdessä potilaan, hoitajan ja hoitavan lääkärin kanssa. Lääkehoidon arviointiaineisto hävitetään raportin valmistumisen jälkeen.
Tutkimusta varten tutkijalle myönnetään erilliset katseluoikeudet tutkimusjoukkoon kuuluvien asiakkaiden Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen tallennettuihin asiakas/potilasrekisteriin kuuluviin tietoihin. Saatuaan tutkimusluvan, tutkija lähettää hakemuslomakkeen (Käyttöoikeushakemus ja vaitiolositoumus terveystoimen asiakas- ja potilastietojärjestelmiin (Pegasos) Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen käyttäjätunnusten antamista varten. Käyttöoikeudet myönnetään tutkimusluvan voimassaolon ajaksi, mutta oikeudet voidaan poistaa Apotti-järjestelmän käyttöönoton jälkeen eikä Helsingin sote sitoudu ylläpitämään Pegasos-potilastietojärjestelmää tai järjestämään tutkijalle pääsyä Pegasos-potilastietojärjestelmään enää Apotti-järjestelmän käyttöönoton jälkeen.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää palvelualueen johtaja (yhtä palvelua koskevat tutkimukset).
Detta beslut publicerades 18.02.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Helena Soini, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46933