Poikkeaminen, Östersundom, kiinteistö 91-438-1-2, Sotungintie 340, KOY Kantatila Kusas

HEL 2020-002057
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 427 §

Östersundom, Sotungintie 340, poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisuhakemus

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 55. kaupunginosan (Östersundom) kiinteistön ********** koskevan poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisuhakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista rakennuskiellosta ja toimenpiderajoituksesta yleiskaavan laatimiseksi sekä suunnittelutarveratkaisua, koska alue sijaitsee asemakaavoittamattomalla alueella.

Hakija

KOY Kantatila Kusas

Rakennuspaikka

55. kaupunginosassa (Östersundom) kiinteistön **********

Hakemus

Hakija hakee lupaa rakentaa hevostilan yhteyteen 2 236:n (k-m²) kokoisen talli- ja maneesirakennuksen 12 hevoselle. Tästä alasta 1 484 k-m² on kylmää maneesitilaa. Hanke kohdistuu rakennuskielto- ja suunnittelutarvealueelle.

Rakennus on elementtirakenteinen betoni- teräs- tai puurungolla, osittain puuverhoiltu ja peltikatteinen puisin kattorakentein. Rakennuksen ja pihapiirin viimeistelyn laatutaso on korkea. Samassa yhteydessä rakennetaan maalämpökaivo, joka palvelee myös vanhaa tallirakennusta ja tilan päärakennusta. Lisäksi rakennus varustetaan aurinkopaneelein.

Rakennus käyttää muiden tilan rakennusten kanssa yhteistä talousvesikaivoa. Rakennuksen harmaat jätevedet suodatetaan ja imeytetään maastoon, wc-jätevedet kootaan likavesikaivoon. Hulevedet käsitellään tontilla hulevesiselvityksen ja -suunnitelman mukaan. Lannan huolto järjestetään vaihtolavoin energian kierrätyspalveluna.

Rakennuksen pihapiiri kivetään. Rakennusta ympäröivät nykyiset ratsastuskenttä, hevosten tarhat ja laitumet sekä pellot.

Pihapiiriin osoitetaan 14 autopaikkaa uudisrakennuksen yhteyteen, 7 autopaikkaa vanhaan talouspihaan ja 6 autopaikkaa tilan päärakennuksen kiinteistölle.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että rakentaminen mahdollistaa hevostilan perinteen jatkamisen tiloissa, jotka täyttävät nykyaikaiset hevostenpidon ja ratsastusharrastuksen vaatimukset, sekä Kusasin tilan alueen viljelymaisen maisemakokonaisuuden ja perinteisen toiminnan jatkamisen. Uudisrakentaminen myös tukee tilalla jo toimivaa toimintaa ja motivoi ja mahdollistaa myös taloudellisesti tilan huonokuntoisten talli- ja talousrakennusten kunnostamisen osaksi ratsastuskeskuksen kokonaisuutta. Vanha tallirakennus on tullut rakenneteknisen ikänsä päähän ja se on kunnostettavissa vain hevosten pihatto-toiminnan sääsuoja- ja aputiloiksi. Nykyisten asetusten vaatimat tallitilat rakennetaan uudisrakennukseen.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa kaupunkiympäristölautakunnan 12.6.2018 (§ 342) määräämä rakennuskielto (nro 12522) ja toimenpidekielto yleiskaavan laatimiseksi. Rakennuskielto koskee Salmenkallion (56.) ja Talosaaren (57.) kaupunginosien alueita sekä osaa Östersundomin (55.), Karhusaaren (58.) ja Ultunan (59.) kaupunginosien aluetta.

Alueella ei ole asemakaavaa.

Alueella on hyväksytty Östersundomin yhteinen yleiskaava, jossa ratsastuskeskuksen alue on osoitettu pientolavaltaiseksi alueeksi, jolla on merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, -maisema tai rakennussuojelukohde. Yleiskaava on kumottu hallinto-oikeudessa, mutta Östersundom-toimikunta on hakenut päätöksestä valituslupaa (19.12.2019) ja jättänyt samalla valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Östersundomin maakuntakaavassa (hyväksytty 12.6.2018) alue on virkistysalueen ja raideliikenteeseen tukeutuvan taajamatoimintojen alueen välisellä reuna-alueella. Maakuntakaava on voimassa, mutta ei lainvoimainen, sillä siitä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kusasin tila vuokra-alueineen edustaa kulttuurihistoriallisesti merkittävää perinteistä viljely- ja asuinmaisemaa. Se muodostaa osan Krabbäckenin viljelylaaksoa, joka on pienipiirteisesti kumpuilevaa, osaksi pitkänä avoimena peltoalueena jatkuvaa maisemaa.

Vuokra-alueella sijaitsevat hevostalli, paja ja muutama muu talousrakennus. Rakennukset ovat heikkokuntoisia. Vanhan tallin keskiosassa toimii parhaillaan hevospihatto. Hakemuksen liitteenä olevassa hankkeen yleisesittelyssä (Kusas Ratsastuskeskus, uusi talli ja maneesi 2020) on todettu, että hevospihattoon ei voida rakentaa nykyisiä vaatimuksia täyttävää tallia sen rakenteellisen ja teknisen kunnon takia. Rakennuspaikan kanssa kokonaisuuteen kuuluvalla, hakijan omistamalla eri kiinteistöllä sijaitsee päärakennus, jonka vanhimmat osat ovat vuodelta 1749.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille ja muille, joiden oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa, kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (14.4.2020) ja kuulutuksella Helsingin Uutiset ja Hufvudstadsbladet-lehdissä 18.4.2020 ja 22.4.2020 sekä ilmoituksella kaupungin ilmoitustaululla 21.4 - 5.5.2020. Osallisille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

Muistutuksia saatiin 3 kpl. Muistuttajien mielestä kulku ratsastuskeskukseen tulee tapahtua lännen suunnasta Sotungintien ja Länsisalmentien risteyksestä olemassa olevaa tietä pitkin. Muistuttajat eivät hyväksy, että tilalle kuljettaisiin Susiraja-tietä pitkin etelän suunnasta. Se ei muistuttajan mielestä sovellu ratsastuskeskuksen liikennöintiin. Susiraja on muistuttajan tietojen mukaan kantokyvyltään heikko, savipohjainen ja yksikaistainen, joka ei ilman peruskunnostusta kestä kasvavaa uutta varsinkaan raskaampaa ajoneuvoliikennettä. Henkilöautoliikenne ja raskas liikenne on tiellä viime aikoina kasvanut, mikä on johtanut siihen, että varsinkin vuosina 2019-2020 tie on ollut hyvin huonokuntoinen. Tie on yksityisen tiehoitokunnan tie.

Hakijalle on toimitettu saapuneet muistutukset ja lausunnot (sähköposti 15.5.2020). Hakija ilmoittaa vastineessaan, että Kusasin tilan päärakennuksen ja ratsastuskeskuksen liikenne tullaan ohjaamaan naapureiden toivomaa reittiä, eli liittymä Sotungintien ja Susirajan läntisestä liittymästä on toiminnassa käytettävä reitti. Risteykseen tullaan tilan pellon puolelle asentamaan pelastusviranomaisten toiveesta opastekyltti, joka ohjaa tilalle.

Toiminnassa käytettävä reitti on kolmen kiinteistön hallinnoima ja kustantama keskinäisin sopimuksin. Hakija on käynyt keskusteluja kiinteistön omistajien kanssa ja he ovat keskenään sopineet, että hakija kunnostaa tien rakennustöiden jälkeen entiselleen.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Kaupunginmuseolta sekä Vantaan kaupungilta.

ELY-keskus toteaa lausunnossaan (8.5.2020), että hakemuksessa on huomioitu rakennettu kulttuuriympäristö, hulevedet, vesiensuojelu ja naapurusto. Hakemuksen tukena on hyvät selvitykset ja havainneaineisto.

Kaupunkimuseo toteaa lausunnossaan (29.4.2020), että uusi maneesi on merkittävä muutos perinteiseen viljelysmaisemaan. Muutosta voi perustella suhteessa viljelymaiseman käytön jatkuvuuteen, jonka maneesin rakentaminen mahdollistaa. Suhteuttaen toimenpiteitä maiseman kestävyyteen ja alueen kulttuuriympäristöllisiin arvoihin, ei museolla ole poikkeamiseen ja suunnittelutarveratkaisuun huomautettavaa.

Kaupunginmuseo esittää toiveenaan, että vanhaa tallia ja pajarakennusta kyetään hyödyntämään ja tämän myötä kunnostamaan uuden maneesirakennuksen vaatimien mahdollisten sijaistoimintojen käytössä.

Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se sopeutuu hyvin ympäristöönsä ottaen huomioon alueella jo olevat rakennukset ja ratsastuskeskustoiminta. Hanke mahdollistaa hevostilan perinteen jatkamisen. Rakennettavat talli- ja maneesirakennukset täyttävät nykyaikaiset hevostenpidon ja ratsastusharrastuksen vaatimukset. Hankkeen voidaan katsoa olevan kaupungin tavoitteiden mukainen sopeutuessaan lainvoimaa vaille olevan Östersundomin yhteisen yleiskaavaan määräyksiin alueella. Hanke vastaa myös voimassa olevan Östersundomin maakuntakaavan tavoitteisiin.

Uudisrakentaminen ja hevostilan ylläpitäminen tulevat edesauttamaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän viljelylaaksomaiseman säilymistä. Rakennus sijoittuu tasanteelle maatilan vanhan pihan päätyyn muodostaen suojatun pihapiirin ja jääden ympäröivässä kumpuilevassa maastossa alisteiseen asemaan suurehkosta koostaan huolimatta.

Rakentaminen ja ratsastuskeskuksen toiminta tarhoineen ja laitumineen sijoittuvat alueelle, joka on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta. Suunniteltu rakentaminen on maatilakokonaisuuteen toiminnallisesti kuuluvaa, maisemaan soveltuvaa ja sille sijoittuva toiminta on alueen perinteitä jatkavaa sekä aluetta elävöittävää.

Rakennuspaikalle on olemassa tieyhteys. Kulku ratsastuskeskukselle tapahtuu ja tulee opastetuksi läntisestä suunnasta Sotungintien ja Länsisalmentien risteyksestä. Näin liikenne ei kuormittaisi Susirajaa etelän suunnasta. Keskuksessa ei ole tarkoitus järjestää kansallisia tai kansainvälisiä kilpailuita tai muita merkittävää liikennöintiä aiheuttavia yleisötapahtumia.

Alueella ei ole keskitettyä vesihuoltoa. Maneesi- ja tallirakennus tulee käyttämään muiden tilan rakennusten kanssa yhteistä talousvesikaivoa. Rakennuksen harmaat jätevedet suodatetaan ja imeytetään maastoon, wc-jätevedet kootaan likavesikaivoon. Lannan huolto järjestetään vaihtolavoin energian kierrätyspalveluna.

Poikkeamisen erityisiä syitä ovat alueen tarkoituksenmukainen käyttö, elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen sekä kulttuuri- ja luonnonolojen vaaliminen.

Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 16, 38, 128, 137, 145, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Rakennusjärjestys 28 §
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 13
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 15a
Rakennusvalvontataksa 2020, 8 §

Maksu

1 500 euroa

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 29.4.2020

Stäng

Detta beslut publicerades 27.08.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 423, 427 (Maksun osalta) ja 428 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 427 § (Poikkeamispäätöksestä ja suunnittelutarveratkaisusta).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Tuomas Lehtonen, yleiskaavasuunnittelija, puhelin: 09 310 37290

tuomas.lehtonen@hel.fi

Saija Miettinen-Tuoma, diplomi-insinööri, puhelin: 09 310 37374

saija.miettinentuoma@hel.fi

Bilagor

1. Alustavat suunnitelmat ja asemapiirustus
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.