Hankinta, rakentamiskelpoisuuden analyysipalvelut

HEL 2020-003547
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 90 §

Rakentamiskelpoisuuteen liittyvien analyysipalveluiden puitejärjestely 2020 - 2022

Sektionen för byggnader och allmänna områden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto oikeutti tonttipäällikön tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat puitesopimukset rakentamiskelpoisuuteen liittyvistä analyysipalveluista alla esitettyjen toiminnanharjoittajien kanssa:

Osa-alue 1: Maanäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 3: Vesinäytteet
1. Metropolilab Oy
2. SGS Inspection Services Oy
3. ALS Finland Oy

Osa-alue 4: Ilmanäytteet
1. Metropolilab Oy
2. Eurofins Environment Testing Finland Oy

Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet
1. Eurofins Viljavuuspalvelu Oy
2. Synlab Analytics ja Services Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 6: Asbestinäytteet
1. Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy
2. bestLab Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Puitesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan 19.9.2020 ja, kun sopimukset on allekirjoitettu. Sopimukset voidaan allekirjoittaa aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus kestää kaksi vuotta ja sitä on mahdollista jatkaa kahden vuoden mittaisella optiokaudella.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet. Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava ympäristöasiantuntija Kati Valkama. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Puitesopimukseen perustuvat hankinnat

Kaupunkiympäristön toimialalla on vuosittain useita pilaantuneiden maiden ja sedimenttien tutkimus- ja kunnostuskohteita sekä vesitarkkailua edellyttäviä hankkeita. Pilaantuneiden maiden tutkimiseen ja kunnostukseen liittyy enenevässä määrin myös maaperän huokoskaasujen analysointi, joka tehdään ilmanäytteistä. Toimialan teettämissä erilaisissa rakennusten sekä rakenteiden purku- ja kunnostushankkeissa edellytetään tehtäväksi asbestimäärityksiä sekä rakennusmateriaalien muita haitta-aineanalyysejä. Myös pintamaiden kierrätystä pyritään lisäämään, mikä vaatii mahdollisten kasvualustojen ominaisuuksien määrittämistä.

Maaperän ja veden pilaantuneisuuteen liittyvistä analyysipalveluista on järjestetty puitesopimuskilpailutuksia useiden vuosien ajan. Näin on saatu vähennettyä kustannuksia ja vältytty paljon aikaa vieviltä hankekohtaisilta kilpailutuksilta. Etenkin kunnostustöiden yhteydessä analyysit ovat usein kiireellisiä ja niiden tarve saattaa tulla yllättäen. Aiempiin kilpailuihin verrattuna on katsottu tarpeelliseksi kilpailuttaa myös kasvualustanäytteiden, asbestinäytteiden ja rakennusmateriaalien haitta-ainenäytteiden analysointi.

Hankinta on jaettu seitsemään osa-alueeseen seuraavasti:

  • Osa-alue 1: Maanäytteet
  • Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet
  • Osa-alue 3: Vesinäytteet
  • Osa-alue 4: Ilmanäytteet
  • Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet
  • Osa-alue 6: Asbestinäytteet
  • Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet

Tarjouskilpailulla valitaan yritykset, joiden kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella kaksivuotiset puitesopimukset. Puitesopimuskausi alkaa kaupunkiympäristön toimialan osalta aikaisintaan 19.9.2020. Sopimuksia on mahdollista jatkaa yhdellä kahden vuoden pituisella optiokaudella.

Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina varsinaisen puitesopimuskauden ajaksi.

Hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 7 000 000 euroa, josta kaupunkiympäristön toimialan osuus on arviolta noin 6 500 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettavat optiokaudet. Tilaaja ei sitoudu sopimuskauden aikana minimitoimitusmäärään.

Tarjouspyynnön mukaisesti puitejärjestelyyn otetaan mukaan kunkin osa-alueen osalta kolme vertailussa parhaiten sijoittunutta tarjoajaa, ellei tarjouksia ole vähemmän. Tällä voidaan varmistaa mm. kapasiteetin riittävyys mahdollisissa häiriötilanteissa.

Hankintamenettely

Hankinta kilpailutettiin Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran muodostamana hankintarenkaana. Hankintarenkaan osapuolet tekevät omat hankintaa koskevat päätökset ja sopimukset.

Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjouskilpailusta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus ”HEL 2020-003547 Rakentamiskelpoisuuteen liittyvät analyysipalvelut” TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava HILMA:ssa 8.4.2020.

Saadut tarjoukset

Tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan 28.5.2020 mennessä yhteensä kymmenen (10) tarjoajaa:

  • A-Insinöörit Suunnittelu Oy
  • ALS Finland Oy
  • bestLab Oy
  • Eurofins Environment Testing Finland Oy
  • Eurofins Viljavuuspalvelu Oy
  • Metropolilab Oy
  • SGS Inspection Services Oy
  • Synlab Analytics ja Services Finland Oy
  • Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy
  • WSP Finland Oy

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja. Ilmanäytteiden analysointia koskevaan osa-alueeseen 4 jätti tarjouksen kaksi tarjoajaa. Muiden osa-alueiden osalta tarjouksia saatiin vähintään kolmelta ja enimmillään viideltä tarjoajalta.

Tarjoajien soveltuvuus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset sekä niiden täyttymisen varmistamiseksi vaaditut selvitykset. Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja täyttää ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan ja sen alihankkijoiden edellytettiin täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien oli pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset.

Kaikkien valituiksi esitettävien tarjoajien soveltuvuutta koskevat todistukset ja selvitykset on tarkastettu ja todettu, että tarjoajat täyttävät asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset. Kaikki tarjoajat täyttävät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailu tehdään kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Kokonaistaloudellista edullisuutta vertaillaan halvimman hinnan perusteella. Halvinta hintaa käytettiin vertailuperusteena, koska hankintaa koskevat laatutekijät otettiin huomioon tarjoajaa koskevissa soveltuvuusvaatimuksissa ja hankinnan kohteelle asetetuissa laatuvaatimuksissa.

Tarjoajat ovat antaneet hintalomakkeille yksikköhinnat. Kunkin tarjoajan vertailuhinta on laskettu tarjouspyynnössä esitettyjen analyysimäärien ja tarjoajan esittämien yksikköhintojen perusteella.

Vertailuhintataulukot ovat liitteenä 1.

Puitesopimukseen perustuvat toimeksiannot

Palveluntuottaja valitaan kuhunkin hankkeeseen erillisen hankekohtaisen vertailun perusteella. Palveluntuottajalle lasketaan hankekohtainen vertailuhinta, jossa otetaan huomioon puitesopimuksen mukaiset yksikköhinnat, tilaajan ennakkoon arvioimat analyysit ja analyysimäärät kyseisessä hankkeessa sekä näytteiden lähetyskulut. Toimeksiannossa käytetään ensisijaisesti Palveluntuottajaa, jonka hankekohtainen vertailuhinta on edullisin.

Edullisuusjärjestyksestä voidaan poiketa esimerkiksi, mikäli kyseinen palveluntuottaja ei pysty toteuttamaan toimeksiantoa edellytetyssä aikataulussa, tällä ei ole siihen riittävää kapasiteettia tai tarvittavia menetelmiä tai tällä on viimeaikaisia palvelun viivästymisiä tai laatupuutteita.

Tilaukset tehdään viranhaltijoiden hankintaoikeuksien mukaisesti.

Puitesopimus ei velvoita tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta, eikä anna kyseisille palveluntuottajille yksinoikeutta kyseisiin palveluihin.

Puitesopimustoimittajien valinta

Esitetään, että sopimustoimittajia rakentamiskelpoisuuteen liittyvien analyysipalveluiden puitejärjestelyyn valitaan osa-alueeseen 4 kaksi sopimustoimittajaa, koska kyseiseen osa-alueeseen ei saatu enempää tarjouksia, ja muihin osa-alueisiin kolme sopimustoimittajaa. Valittavaksi esitettään seuraavia sopimustoimittajia, jotka on lueteltu osa-alueittain vertailuhinnan mukaisessa edullisuusjärjestyksessä:

Osa-alue 1: Maanäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 3: Vesinäytteet
1. Metropolilab Oy
2. SGS Inspection Services Oy
3. ALS Finland Oy

Osa-alue 4: Ilmanäytteet
1. Metropolilab Oy
2. Eurofins Environment Testing Finland Oy

Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet
1. Eurofins Viljavuuspalvelu Oy
2. Synlab Analytics ja Services Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 6: Asbestinäytteet
1. Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy
2. bestLab Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Esittelijä pitää edellä esitettyä tarjousten arviointia ja sen perusteella tehtyä puitesopimustoimittajien valintaa perusteltuina ja kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisena.

Hankintapäätös ja -sopimus

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet. Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun valitusaika on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (21.4.2020 § 220) mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaostolla on hankintavaltuudet yli 1 miljoonan euron suuruisiin hankintoihin. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaosto on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Stäng

Detta beslut publicerades 29.06.2020

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika

Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään markkinaoikeudelle.

Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:

Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Sähköpostiosoite:
markkinaoikeus@oikeus.fi
Faksinumero:
029 56 43314
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 43300

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle

Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.

Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Odotusaika

EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Oikeudenkäyntimaksu

Markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 2050 euroa, jos hankinnan arvo on alle 1 miljoona euroa; 4100 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 1 miljoona euroa ja alle 10 miljoonaa euroa; ja 6140 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 10 miljoonaa euroa.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

tekninen johtaja
Kari Pudas

Mer information fås av

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama@hel.fi

Bilagor

1. Vertailuhintataulukko
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.