Hankinta, ideakilpailu, Lentoasemanpuisto

HEL 2020-004631
Ärendet har nyare handläggningar
§ 39

Lentoasemanpuiston ideakilpailu

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti oikeuttaa maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden järjestämään Lentoasemanpuiston ideakilpailun, kilpailuun liittyvän seminaarin ja julkistustilaisuuden.

Ideakilpailun ja tilaisuuksien kustannukset ovat enintään 137 000 euroa (+ arvonlisävero) ja jatkotoimeksiannon arvo enintään 70 000 euroa (+arvonlisävero) liitteenä olevan kustannusarvion mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Suunnittelukilpailun kohde

Helsingin kaupunki järjestää avoimen maisema-arkkitehtuurikilpailun Malmin entisen lentokentän alueen keskeisen puistoalueen, Lentoasemanpuiston, suunnittelusta. Kilpailu on luonteeltaan ideakilpailu ja sen järjestetään yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton (MARK) kanssa.

Malmin lentokenttäalueen kaavarunko perustuu kattavaan viherverkostoon. Lentoasemanpuisto toimii alueen keskeisenä julkisena tilana ja rakennettuna puistona, jolla on suuri merkitys alueen tulevalle identiteetille.

Suunnittelun tavoitteena on rikkaan kulttuuriperinnön, luonnon- ja ekologisten arvojen sekä toiminnallisen monipuolisuuden yhdistäminen. Lisäksi puiston tulee olla erottuva, ainutlaatuinen, tunnistettava ja korkealaatuinen. Ideakilpailulla haetaan innovatiivisia, mutta toteuttamiskelpoisia ehdotuksia puiston suunnitteluun.

Arviointiryhmä tekee suosituksen hankkeen jatkotoimenpiteistä kilpailutuloksen perusteella. Hankintalain mukaisesti mahdollinen jatkotoimeksianto tilataan voittajalta, ja jos voittajia on useita, hankinta tehdään näistä jonkun kanssa. Tällöin kaikki voittajat kutsutaan neuvotteluihin.

Tavoitteena on tilata voittajalta tarkennettu yleissuunnitelma. Työn arvo on arviolta 50 000 – 70 000 euroa (+ arvonlisävero).

Kilpailumuoto

Kilpailu on ideakilpailuluonteinen, yleinen kilpailu ja avoin kaikille.

Palkinnot

Palkintoina jaetaan 40 000 euroa (ensimmäinen palkinto), 20 000 euroa (toinen palkinto), 15 000 euroa (kolmas palkinto) ja 6 000 euroa (0-2 kappaletta lunastuksia).

Palkintosummille on haettu verovapautta.

Kilpailun aikataulu

Kilpailu alkaa toukokuussa ja loppuu lokakuussa 2020. Kilpailun tulos julkistetaan alkuvuodesta 2021.

Suunnittelukilpailun vaiheet

Suunnittelukilpailu käynnistetään julkaisemalla kilpailuohjelma hankintailmoituksessa, joka julkaistaan Euroopan Unionin virallisen lehden täydennysosassa Tenders Electronic Daily:ssä (TED), HILMA:ssa, kilpailun verkkosivuilla http://www.hel.fi/suunnittelukilpailut sekä SAFA:n kilpailusivuilla. Kilpailusta järjestetään aloitusseminaari webinaarina toukokuussa 2020.

Lisäksi kilpailusta ilmoitetaan esimerkiksi Suomen Arkkitehtiliiton verkkosivujen kilpailukalenterissa ja Arkkitehtiuutisissa.

Kilpailussa noudatetaan kilpailuohjelmaa ja Suomen Maisema-arkkitehtiliiton (MARK) kilpailusääntöjä tässä etusijajärjestyksessä.

Kilpailun päätyttyä arviointiryhmä tekee suunnitelmien arvioinnista kaikkien jäsenten allekirjoittaman pöytäkirjan, jossa on valittu voittanut suunnitelma. Pöytäkirja sisältää palkintolautakunnan huomautukset sekä mahdolliset selventämistä vaativat seikat (hankintalain 55 §).

Palkintolautakunta antaa suosituksen jatkotoimenpiteiksi suunnittelukilpailun tuloksen perusteella.

Detta beslut publicerades 05.05.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Kaisa Jama, tiimipäällikkö, puhelin: +358 9 310 22980

kaisa.jama(a)hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja

Bilagor

1. Kustannusarvio

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.