Opetussunnitelman muutos, tuntijako, ruotsinkielinen perusopetus

HEL 2020-004787
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 10 §

Ändring av timfördelningen för de svenska skolorna i Helsingfors

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen beslutade godkänna ändringen av timfördelningen för de svenska skolorna i Helsingfors. I och med ändringen flyttas en lektion i A1- språket från årskurs två till årskurs sex. Ändringen träder i kraft 1.8.2020.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Utbildningsstyrelsen har 22.12.2014 fastställt Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen, som har tagits i bruk stegvis från och med 1.8.2016. Helsingfors stads grundskolors läroplaner består av kommunala och skolvisa delar.

Utbildningsnämndens svenska sektion har godkänt skolornas språkprogram på sitt möte 16.4.2015 (§ 16). Läroplanens kommunala (lokala) del har godkänts i utbildningsnämndens svenska sektion 3.9.2015 (§ 43) och de ämnesvisa delarna 4.2.2016 (§7) och 10.3.2016 (§14).

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion har 19.12.2017 (§ 27) godkänt en ändring i språkprogrammet för de svenska skolorna. I och med ändringen tidigarelades A1-språket finska och inleds numera i årskurs 1. Enligt svenska sektionens beslut från 10.4.2018 (§11) godkändes en ändring i timfördelningen så att A1-språket undervisas en årsveckotimme i årskurs 1 och två årsveckotimmar i årskurs 2. Den lokala läroplanen för A1-språket godkändes 26.6.2018 (§ 21).

Utbildningsstyrelsen har 14.5.2019 fastställt de ändringar och kompletteringar som rör undervisningen i A1-språket i årskurserna 1–2 i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014, kapitel 13 och 14. Anordnaren av grundläggande utbildning ska utifrån de här grunderna göra upp en lokal läroplan före utgången av år 2019 och ta i bruk den lokala läroplanen från 1.1.2020. Den lokala läroplanen för A1-språket finska bearbetades genom ett samarbete mellan sektorns sakkunniga och en grupp lärare från de svenska skolorna och godkändes av svenska sektionen 19.12.2019 (§ 43).

De av Utbildningsstyrelsen 14.5.2019 fastställda ändringarna och kompletteringarna gällande undervisningen i A1-språket i årskurserna 1–2 utgick från Statsrådets förordning 793/2018, vilken innehöll en ändring av timfördelningen i A1-språket den grundläggande utbildningen. Nedan den nationella timfördelningen för A1- språket enligt Statsrådets förordning 793/2018 och under denna språkets nuvarande timfördelning i de svenska skolorna i Helsingfors.

I Helsingfors hade A1- språket redan tidigarelagts före Statsrådets förordning utgavs, och för att dra den största pedagogiska nyttan av tidigareläggningen hade en lektion placerats i årskurs ett, och två lektioner var i årskurserna två till sex. Efter utredningar visade det sig att detta inte längre är gångbart, utan Helsingfors timfördelning måste justeras enligt den nationella ändringen. De svenska skolornas rektorer hördes i frågan, och rektorernas enhälliga åsikt var att från och med hösten 2020 flytta den extra timmen i årskurs två till årskurs sex. Detta ger en jämn utveckling av helhetsantalet lektioner i de olika årskurserna, och ger sjätteklassisterna utmärkta möjligheter att fördjupa sig i ämnet.

Föredragande föreslår därför att timfördelningen i A1- språket i de svenska skolorna i Helsingfors justeras i enlighet med tabellen nedan, och att ändringen träder i kraft 1.8 2020.

Bedömning av hur det påverkar barnen

Att inleda språkstudierna tidigt under den grundläggande utbildningen är pedagogiskt motiverbart och ger eleverna möjlighet att lära sig språk när de är som mest mottagliga för inlärning. Genom att A1-språket inleds redan i årskurs 1 stöds inlärning av de båda inhemska språken i enlighet med de svenska enheternas språkstrategi, och de språk som barnen för det mesta använder i sin vardag och i sina studier utvecklas på bästa möjliga vis. Förslagets att flytta timmen i årskurs två till årskurs sex motiveras av att detta ger en jämn utveckling av helhetsantalet lektioner i de olika årskurserna, och ger sjätteklassisterna utmärkta möjligheter att fördjupa sig i ämnet.

Stäng

Detta beslut publicerades 24.04.2020

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen , telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi