Kaupunkiviljeltyjen kasvisten kemiallinen laatu 2019, Ympäristöpalvelut, Kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2020-004789
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 77 §

Kaupunkiviljeltyjen kasvisten kemiallinen laatu 2019

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Kaupunkiviljeltyjen kasvisten kemiallinen laatu Helsingissä 2019.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-12-20.pdf

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin ympäristöpalveluissa toteutettiin kesällä 2019 hanke, jonka tarkoituksena oli kartoittaa Helsingissä viljeltyjen kasvisten vierasainepitoisuuksia. Raskasmetalleista tutkittavaksi valittiin lyijy ja kadmium, koska näiden pitoisuuksille eri kasviksille on asetettu raja-arvot EU:n lainsäädännössä. Osasta pinaatti-, salaatti- ja rucola-näytteistä tutkittiin lisäksi nitraatti, jolle on myös asetettu raja-arvo.

Hankkeeseen saatiin yhteensä 72 näytettä 31 eri viljelijältä. Näytteet sisälsivät 33 eri kasvista. Eniten näytteitä tuotiin perunasta (8 kpl) ja lehtikaalista (7 kpl) sekä kesäkurpitsasta (6 kpl). Nitriittiä tai kadmiumia ei ollut yhdessäkään näytteessä liikaa. Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:ssä.

Tehtyjen analyysien perusteella yhdenkään näytteen nitriitti- tai kadmiumpitoisuus ei ylittynyt. Kuuden kasviksen osalta lyijypitoisuus ylittyi. Näistä näytteistä neljä oli juureksia, yksi tomaatti ja yksi kesäkurpitsa. Kasvikset oli kasvatettu eri puolella Helsinkiä. Juuresten lyijypitoisuuden raja-arvon ylitys oli hyvin pieni eikä sitä voi pitää merkittävänä. Tomaatin ja kesäkurpitsan raja-arvo lyijylle on hyvin alhainen ja todetut raja-arvon ylitykset eivät aiheuta terveyshaittaa. Näiden kahden näytteen lyijyn lähdettä ei selvitetty tarkemmin. Tomaattinäyte oli kasvatettu parvekkeella ja muut viljelypalstoilla. Näiltä viljelypalstoilta tutkittiin kaikkiaan 21 näytettä, joista 16 näytteen lyijypitoisuudet olivat pieniä.

Kysymyksessä oli kokeiluluontoinen hanke, jossa kuntalaiset itse toimittivat kasvattamansa kasvikset tutkittavaksi laboratorioon. Saadut tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Tutkimuksissa todettiin vain muutamassa kasviksessa lyijypitoisuuden ylitys. Tässä hankkeessa ei selvitetty maaperien taikka käytettyjen lannoitevalmisteiden lyijy ja kadmiumpitoisuuksia. Tulokset ovat yksittäisiä, joten johtopäätöksiä ylitysten syistä ei ole mahdollista tehdä. Näytetulosten perusteella voi kuitenkin olettaa kaupungissa viljeltyjen kasvisten kemiallisen laadun olevan pääsääntöisesti hyvä.

Ympäristöpalveluiden hanke onnistui hyvin ja kaupunkilaisille voisi markkinoida sosiaalisen median kanavien kautta saman tyyppisiä hankkeita jatkossakin.

Stäng

Detta beslut publicerades 28.04.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Mer information fås av

Pauliina Talja, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 32052

pauliina.talja@hel.fi

Tiina Paavola, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31590

tiina.paavola@hel.fi