Vahingonkorvaus, esinevahinko 23.3.2020, Steniuksentien ryhmäkoti
Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista
Päätös
Yksikön päällikkö päätti, että ohjaaja ********** (jäljempänä hakija) korvataan kohtuussyistä esitettyä maksukuittia vastaan enintään 500 euroa Steniuksen ryhmäkodissa 13.2.2020 rikkoontuneista silmälaseista. Vaatimus ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.
Maksukuitti silmälasien hankintakustannuksista pyydetään toimittamaan osoitteeseen: Sosiaali- ja terveystoimiala, päätöksenteontuki, Marianne Nevala, PL 6050, 00099 Helsingin kaupunki.
Päätöksen perustelut
Vahinkoilmoituksen mukaan hakijan silmälasit ovat rikkoutuneet käyttökelvottomaksi 13.2.2020 vammaisten asumispalveluihin kuuluvassa Steniuksen ryhmäkodissa. Käytettävissä olevan selvityksen ja osastonhoitajalta saatujen tietojen mukaan hakija auttoi asukasta nousemaan tuolista sänkyyn, jolloin asukkaan käsi oli tarttunut hakijan silmälaseihin. Tapahtuman seurauksena hakijan silmälasit putosivat maahan ja linssi irtosi. Linssin ja kehyksen välissä oleva muoviosa rikkoutui. Silmälasiliikkeessä ei pystytty korjaamaan rikkoutuneita laseja. .
Hakija on korvaushakemuksessaan vaatinut korvaamaan uusien silmälasien hankintakustannuksina 1199 euroa. Hakemuksen liitteenä on 1199 euron suuruinen kustannusarvio. Hakijalta 10.6.2020 saadun tiedon mukaan uusia laseja ei ole vielä hankittu. Hakija kertoi myös, että rikkoontuneet silmälasit oli hankittu vuonna 2017 ja niiden hankintahinta oli 800 euroa. Hakija kertoi myös, että rikkoontuneita silmälaseja ei oltu ostettu Suomesta.
Vaningonkorvauslain 2 luvun 1 §.n mukaan se, joka aiheuttaa toiselle tahallisesti tai tuottamuksellisesti vahingon, on velvollinen sen korvaamaan. Vahingon aiheutti kehitysvammainen Steniuksen ryhmäkodin asukas. Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan työntekijän tuottamuksesta tai laiminlyönnistä, eikä sosiaali - ja terveystoimiala näin ollen ole korvausvelvollinen.
Mikäli sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen voidaan aiheutunut vahinko korvata kohtuussyistä osittain tai kokonaan.
Vahingonkorvauslain mukaan esinevahinkona korvataan kadonneen tai vahingoittuneen esineen arvo. Esineen uushankintaa ei korvata, koska vahingoittunut omaisuus on käytetty esine.
Kun vahinko on aiheutunut käytettyjen silmälasien rikkoutumisesta korvauksen määrää arvioitaessa korvaussummasta vähennetään ensin käyttöikään perustuva alennus. Tämä ns. ikäalennus huomioiden vahingon suuruus perustuu arvioon, jonka nojalla korvaus määräytyy.
Edellä todetun perusteella ottaen huomioon käytettyjen silmälasien arvon vahingon määräksi on katsottava 500 euroa.
Päätöksenteon tuen päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätökseen 23.8.2018 § 121.
Detta beslut publicerades 01.07.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 09 310 44182