Opinto-ohjelma lukuvuodelle 2020-2021, Suomenkielinen työväenopisto
Helsingin suomenkielisen työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2020-2021
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti merkitä tiedoksi Helsingin suomenkielisen työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2020−2021.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin suomenkielisen työväenopiston lukuvuosittaista toimintaa ohjaavat kaupungin strategia ja talousarvio, sitovat toiminnalliset tavoitteet sekä kehittämishankkeisiin liittyvät konkreettiset tavoitteet. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto käsittelee vuosittain yhteenvedon työväenopiston tulevan lukuvuoden suuntaviivoista. Suuntaviivojen pohjalta laaditaan työväenopiston kurssitarjonta ja opinto-opas. Yhteenvedossa esitellään opiston toiminnan keskeiset strategiset toimenpiteet käytännön tasolla sekä opetuksen ja opiskelijoiden volyymit.
Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto tuottaa vuosittain noin 5000 kurssia sekä luentoja ja tapahtumia. Kurssien suunnittelusta vastaavat ainealojen suunnittelijaopettajat ja koulutussuunnittelijat. Opetuksen toteuttavat opiston vakituiseen henkilökuntaan kuuluvat suunnittelijaopettajat sekä yli 800 tuntiopettajaa vuosittain. Kullekin ainealalle on määritelty tietty tuntimäärä, joka tulee toteuttaa. Kurssi-ideoita kerätään kaupunkilaisilta, opiskelijoilta ja tuntiopettajilta palautteiden keruun, asiakaskyselyn ja mm. sosiaalisessa mediassa järjestettävien kilpailujen avulla.
Työväenopiston toiminnan suunnittelu tapahtuu osittain kalenterivuosittain ja osittain lukuvuosittain. Toiminnan taloudelliset raamit ja strategiset tavoitteet määritellään kalenterivuosittain. Liitteessä esitetyt tilastot koskevat vuotta 2019, tuntimäärät vuotta 2020 ja tavoitteet sekä linjaukset lukuvuotta 2020−2021. Kurssitarjontaa suunnitellaan jatkuvan suunnittelun periaatteella, mutta pääosa kursseista suunnitellaan keväällä ja syksyllä siten, että ne julkaistaan kahdesti vuodessa.
Syksyn 2020 kurssitarjonta julkaistaan Ilmonet.fi -palvelussa 15.6.2020 ja painetussa opinto-oppaassa elokuun alussa. Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa porrastetusti 10.−12.8.2020. Opetuskausi aloitetaan poikkeuksellisesti syksyllä jo 17.8. alkaen, jolloin järjestetään korvaavia opetuskertoja kursseille, joita ei pystytty muuntamaan verkko-opetukseksi kevään poikkeusoloissa.
Työväenopiston opetus jakaantuu neljään yksikköön: kielet ja tietoaineet, taitoaineet, taideaineet sekä maahanmuuttajakoulutus. Opetus jakaantuu vuonna 2020 yksiköiden välillä seuraavasti:
- taideaineet 36 040 tuntia |
- taitoaineet 32 570 tuntia |
- kielet ja tietoaineet 28 960 tuntia |
- maahanmuuttajakoulutus 13 990 tuntia. |
Tuntimäärissä on noin 4 % lisäys edellisvuoteen verrattuna. Suurin muutos on maahanmuuttajakoulutuksen volyymin kasvu. Etenkin aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutus on edelleen voimakkaassa kasvussa. Sen lisäksi maahanmuuttajakoulutuksen yksikköön on siirtynyt vuoden 2020 alusta kotivanhempien suomen kielen koulutus (KOTIVA) ja arabian- ja somalinkieliset vertaisryhmät Stadin ammatti- ja aikuisopistosta.
Opiston sitovana toiminnallisena tavoitteena on verkkokurssien ja -luentojen määrän lisääminen. Verkko-opetuksen määrä kasvoi keväällä poikkeusoloista johtuen. Saatujen kokemusten pohjalta verkko-opetusta kehitetään ja laajennetaan entisestään. Toisena sitovana tavoitteena opistolla on kurssilaisten määrän kasvattaminen Koillis- ja Itä-Helsingin alueilla. Näillä alueilla lisätään ja monipuolistetaan tarjontaa sekä tehostetaan tavoittamista yhteistyön ja markkinoinnin keinoin. Lukuvuoden aikana opistossa toteutetaan neljää kehittämishanketta, joiden rahoittajina toimivat Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Euroopan unioni (Erasmus+ -ohjelma). Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan strategiset painopisteet on otettu huomioon opiston lukuvuoden suunnittelussa ja opiston uudistuneessa opetussuunnitelmassa.
Detta beslut publicerades 02.07.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Annika Vesanto, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 80885