Puistosuunnitelma, Leikkipuisto Iso-Antti, Vartiokylä

HEL 2020-005994
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 567 §

Leikkipuisto Iso-Antti, Vartiokylä, puistosuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Leikkipuisto Iso-Antin puistosuunnitelman nro VIO 6113/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue rajautuu eteläreunalta Valkovuokonpolkuun ja rakenteilla olevaan koulu-/päiväkotitonttiin, itäreunalta Ystävyydenpuistoon ja pohjois- ja länsireunoilta asuintontteihin. Alueella on voimassa olevat asemakaavat 7105 ja 7395. Asema-kaavassa 7105 leikkipuisto on puistoaluetta (P) ja alueelle on merkitty ohjeellinen palloilukenttä. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 1,0 hehtaaria.

Leikkipuisto Iso-Antin, suunnitelmapiirustus nro VIO 6113/1 (liite 2), peruskorjauksen tavoitteena on parantaa leikkipaikan toimintoja ja palveluita, ja samalla vastata maankäytön muutoksen aiheuttamiin vaatimuksiin. Leikkipuiston toteutuksessa pyritään kaupunkikuvallisesti laadukkaaseen lopputulokseen. Alueelle rakennetaan aidattu tekonurmipintainen pienpelikenttä, joka palvelee leikkipuistoa monipuolisesti ja mahdollistaa myös alueen käytön laajemmalle käyttäjäkunnalle.

Suunnitelman sisältö

Maankäyttö leikkipuiston ympäristössä on muuttumassa. YL-tontille 45049 on rakenteilla uusi koulu-/päiväkotirakennus nykyisen suuren hiekkakentän paikalle. Leikkipuiston pohjoispuolella sijaitseva kerrostalokortteli 45048 on purettu ja sen tilalle rakennetaan uudisrakennus. Muuttuva maankäyttö lisää kulutuspaineita myös leikkipuiston alueelle.

Nykytilanteessa puiston yleisilme on paikoin erittäin kulunut ja osa toiminnoista, esimerkiksi vesiaihe, leikkivälineet ja kalusteet vaativat kunnostustoimia. Kasvillisuus on suurimmalta osalta hyvässä kunnossa, mutta nurmialueet ovat paikoitellen kuluneet ja joissakin puissa on vaurioita.

Leikkipuistorakennuksen vieressä olevat pienten ja isompien lasten leikkialueet sekä vesiaihe uusitaan. Leikkialueita muotoillaan uudelleen käyttäen pyöreää ja kaarimaista muotoilua. Muotokieli toistaa olevan vesiaiheen pyöreää muotoa.

Uusi hiekkatekonurmipintainen pienpelikenttä on sijoitettu nykyisen kumpareen paikalle puiston länsiosaan. Paikalla oleva kumpare poistetaan. Kumpareessa on todettu maaperän pilaantumista, joka kunnostetaan kumpareen purkutyön yhteydessä. Pienpelikentällä on mahdollista pelata erilaisia pallopelejä, kuten koripalloa, jalkapalloa ja sählyä.

Uusi nurmipintainen kumpare sijoitetaan toiminnallisesti sopivaan ja leikkipuiston henkilökunnan kannalta turvallisen näköyhteyden päähän. Kumpare sijoittuu maastoa myötäillen puuston kainaloon, ja sen itäinen pääty osuu olevaan rinteeseen, jolloin täyttöä tarvitaan jonkin verran vähemmän. Kumpareen länsipuolelle muodostuu yhtenäinen käyttönurmialue.

Leikkipuiston uusi tasaus noudattaa pääpiirteissään alueen nykyistä maanpintaa. Käytävät täyttävät pääsääntöisesti esteettömyyden perustason. Olevan avokallion läheisyyteen suunniteltu sivukäytävä jää hieman esteettömyyden perustasoa kaltevammaksi.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen 7105 ja 7395 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Vuorovaikutus

Leikkipuisto Iso-Antin puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta ja perustuu 17.9.2019 päivättyyn KYMP:n hankeohjelmaan.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, (Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat(Länk leder till extern tjänst) (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 20.5.–2.6.2020 välisenä aikana. Puistosuunnitelmaluonnoksista ei pidetty avointa asukastilaisuutta koronatilanteen vuoksi.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille, Marjaniemi-seuralle sekä Leikkipuisto Iso-Antin henkilökunnalle.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 1,0 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 794 000 euroa eli noin 79,40 euroa/m² (alv 0 %).

Leikkipuiston hoitoluokka on A2.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 15 000 euroa eli noin 1,50 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa 2021.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11.

Stäng

Detta beslut publicerades 07.10.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38625

kaija.laine@hel.fi