Opetussuunnitelman muutos, aikuisten perusopetus
Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman muutos ja täydennys 1.8.2020 alkaen
Päätös
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hyväksyä Helsingin aikuislukion aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman muutokset ja täydennykset 1.8.2020 alkaen.
Päätöksen perustelut
Opetushallitus on 12.6.2017 antanut määräyksen aikuisten perusopetuksen valtakunnallisista perusteista, jotka on otettu käyttöön 1.1.2018. Määräyksen mukainen Helsingin aikuislukion aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 19.12.2017.
Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on laadittu perusopetuslain (628/1998) ja -asetuksen (852/1998) sekä valtioneuvoston asetuksen (423/2012) pohjalta. Tavoitteiden ja tuntijaon pohjana on valtioneuvoston asetus (422/2012 ja 135/2017). Tämä perusteasiakirja kattaa aikuisten perusopetuksen kokonaisuudessaan alkuvaiheesta perusopetuksen päättövaiheeseen.
Opetushallitus on 2.3.2020 antanut määräyksen Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman muutokset ja täydennykset lukuun 7 Oppimisen arviointi, joka kumoaa vuoden 2017 opetussuunnitelman perusteiden arviointiluvun 7. Aikuisten perusopetuksen järjestäjien tulee noudattaa tätä määräystä 1.8.2020 alkaen. Helsingin kaupungin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman arvioinnin osuus on muutettu näitä muutoksia ja täydennyksiä vastaavaksi.
Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistetut linjaukset noudattavat oppivelvollisten perusopetuksen linjauksia. Niissä on kuitenkin huomioitu aikuisten perusopetuksen erityispiirteet, jotka liittyvät aikuisten perusopetuksen rakenteeseen kuten kurssimuotoisuuteen.
Aikuisten perusopetusta koskevat arvioinnin linjaukset selkiytetään ja arvioinnin toteutukseen liittyvää ohjeistusta on tarkennettu aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Perusteiden arviointiluku on kirjoitettu uudelleen ja laadittu arvioinnin kriteereitä koskevat määrittelyt. Lisäksi on täsmennetty arvioinnin eri tehtävien ja osa-alueiden määrittelyä ja niitä koskevia periaatteita, ja tehty tarkennuksia arviointiin liittyviin käsitteisiin.
Arvioinnin tehtävät on määritelty seuraavasti: arvioinnin tavoitteena on ohjata ja kannustaa opiskelijaa ja kehittää itsearviointitaitoja (formatiivinen arviointi) sekä arvioida, missä määrin opiskelija on saavuttanut oppiaineen tavoitteet (summatiivinen arviointi). Lisäksi on määritelty arvioinnin yleiset tavoitteet, jotka ovat seuraavat: arviointi on yhdenvertaista; arviointi edellyttää yhteistyötä ja osallisuutta; arviointi on suunnitelmallista ja johdonmukaista; arviointi on monipuolista; arviointi perustuu tavoitteisiin ja kriteereihin sekä arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan yleiset edellytykset.
Arviointi perustuu opiskelijan oppimiseen ja osaamiseen. Työskentelyn arviointi on osa oppiaineen arviointia, ja sitä ei arvioida oppiaineesta erillisenä. Oppimisen arviointi liittyy oppimisprosessin ohjaamiseen ja siitä annettavaan palautteeseen. Osaamisen arviointi perustuu opiskelija tiedollisen ja taidollisen osaamisen tasoon.
Päättöarviointi tehdään siinä vaiheessa, kun opiskelija on suorittanut kaikki opiskelusuunnitelmaansa kuuluvat pakolliset ja valinnaiset kurssit. Päättöarvioinnin tehtävä on määritellä, miten opiskelija on saavuttanut oppiaineen oppimäärän tavoitteet. Päättöarvioinnin muodostamista varten on opetussuunnitelman perusteissa määritelty kunkin oppiaineen valtakunnallisen päättöarvioinnin kriteerit. Numeroin arvioitavat oppiaineet ovat äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, terveystieto. Valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit on määritelty numeroarvosanoihin 5, 7, 8 ja 9 tarvittavan osaamisen tason kussakin oppiaineessa. Päättöarviointi on tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettava kokonaisarviointi.
Helsingin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma muodostuu valtakunnallisista perusteista täydennettynä koulukohtaisilla osuuksilla. Helsingin kaupungilla on yksi yhteinen kuntakohtainen aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma, jota kaupungin oppilaitokset käyttävät.
Detta beslut publicerades 29.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Riikka Merimaa-Jovanovic, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 64636