Tarveselvitys, palvelurakennukseen sijoittuvat peruskoulu, päiväkoti ja leikkipuisto, Kruunuvuorenranta

HEL 2020-006674
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 14 §

Grundskola, daghem och lekpark i Kronbergsstrandens servicebyggnad, utlåtande om behovsutredning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Framställning

Fostrans- och utbildningssektorns svenska sektion beslutade föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att behovsutredningen gällande en grundskola, ett daghem och en lekpark som ingår i projektet Kronbergsstrandens servicebyggnad som ska förverkligas i kvarter 49280 ska godkännas. Fostrans- och utbildningsnämnden betonar att personalens och de lärandes synpunkter på hur lokalerna ska utvecklas ska fortsättningsvis beaktas i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Kronbergsstranden är ett område som är under byggnad och där nya lokaler behövs för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Projektet Kronbergsstrandens servicebyggnad inbegriper lokaler för finsk- och svenskspråkig grundläggande utbildning, ett finskspråkigt daghem och stödlokaler för en lekpark. Grundläggande utbildning och småbarnspedagogik kan ordnas för sammanlagt 1 150 barn i helheten. I helheten ingår dessutom lokaler för ungdoms- och motionstjänster inom kultur- och fritidssektorn.

I projektet förverkligas ett finskspråkigt daghem för 200 barn, en finskspråkig grundskola (årskurs 1–9) för 700 elever samt en svenskspråkig grundskola (årskurs 1–6 och förskoleundervisning) för sammanlagt 250 barn. Lekparkens lokaler dimensioneras för cirka 80 användare. I de lokaler som ska förverkligas kan småbarnspedagogik och grundläggande utbildning ordnas flexibelt med tanke på de föränderliga behoven inom det nya området som är under byggnad. Att lokalerna ska kunna användas flexibelt har beaktats i samband med dimensioneringen av lokalerna och i lokalprogrammet.

I byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt för åren 2020-2029 i budgeten 2020 har bygget av projektet schemalagts till åren 2023-2025. Servicebyggnaden ska enligt plan tas i bruk inredd i augusti 2025.

En arkitekttävling som gäller servicebyggnaden och det intilliggande allmänna parkområdet kommer att ordnas under sommaren och hösten 2020. Tävlingen förverkligas i samarbete med andra sektorer.

Lokalprojektet förbättrar ordnandet av tjänster

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida platserna inom dessa tjänster räcker följs regelbundet med på områdes- och stadsnivå. Vid planering av servicenätet har den lokalkapacitet som är under byggnad och den som redan finns beaktats. Ifråga om storleken av verksamhetsstället har utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet beaktats: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet samt trafikarrangemangen.

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet barn i åldern 1–6 år att öka med cirka 1 000 på tio år inom Degerö distrikt. Antalet barn i åldern 7–15 år inom området kommer att öka med cirka 1 700 under samma tid. Befolkningstillväxten koncentreras huvudsakligen till Kronbergsstrandens delområde och till Degerös centrum, närmare bestämt till Uppbys delområde.

Till Kronbergsstrandens servicebyggnad flyttar av de nuvarande enheterna Degerö lågstadieskola, vars nuvarande lokaler på adressen Borgbyggarvägen 16 byggs om och kommer att användas av ett svenskspråkigt daghem. Antalet elever i skolan är för tillfället 142.

Det här projektet ersätter också Kronbergsstrandens tilläggslokaler, som finns på adressen Jurmogränden 1.

De nya servicelokalerna stöder barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som förverkligas i nybyggnaden skapar goda förutsättningar för skolornas och daghemmets verksamhet och tillgodoser servicebehovet inom Kronbergsstrandens område. Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla lärande och så att de utgör en lärmiljö som stöder barnets uppväxt och utveckling. Utöver personalen delaktiggörs också barnen, de unga och familjerna i planeringen av verksamheten. Lokalerna möjliggör ökad gemenskap inom området.

Lokalerna främjar förverkligandet av planen för småbarnspedagogik och läroplanerna inom den grundläggande utbildningen

I projektet förverkligas för den grundläggande utbildningen och daghemmet pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler som främjar verksamheten och garanterar de lärande en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras i enlighet med dimensioneringsprinciperna och planeringsanvisningarna på stadsnivå och de möjliggör uppnåendet av målen i läroplanerna inom den grundläggande utbildningen och planen för småbarnspedagogiken. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och dessutom ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

Skolans och daghemmets gårdsområden kommer att ligga i anslutning till Håkansvikens park, som kommer att förverkligas i deras omedelbara närhet. Gårdsområdena kommer att utrustas med lekredskap för att främja rörligheten och målen i läroplanerna. I samband med att gårdarna planeras och utrustas tar man i beaktande säkerheten, möjligheten till övervakning, samhörighet, möjligheterna till att röra på sig och möjligheten till att mångsidigt utnyttja gården som lär- och lekmiljö. Gårdsområdena erbjuder såväl användarna av daghemmet och skolan som invånarna i området mångsidiga lek- och rörlighetsförhållanden. Följetrafiken (lämning och hämtning) till och från skolan och daghemmet samt skolans servicetrafik planeras så att de hålls isär.

Anpassningsbarheten möjliggör en effektiv användning av lokalerna också för kultur-, motions- och andra evenemang. Dessutom stöder en ändamålsenlig och trygg planering av lokalerna ett aktivt invånarbruk av lokalerna. I och med att fostrans-, utbildnings- och fritidsverksamhet placeras i samma helhet kan invånarna i Kronbergsstranden, både vuxna och barn, erbjudas mångsidiga tjänster. Därigenom blir stadsdelens centrala servicebyggnad områdets hjärta, vilket stöder uppkomsten av en egen identitet i området.

Behoven av lokaler i Kronbergsstrandens servicebyggnad presenteras i bifogade rumsprogram. Utifrån aktörerna har lokalerna delats in i lokaler för skola, daghem, lekpark, ungdomstjänster och motionstjänster. Målet är emellertid att det ska uppstå en positiv synergi mellan de olika aktörerna, gemensam flexibel användning av lokalerna och – därigenom – en effektiv användning av lokalerna.

Inverkan av de nya lokalerna på kostnaderna för lokaler och verksamhet

De lokaler som ingår i det nya projektet (Kronbergsstrandens servicekvarter) är till sin storlek sammanlagt 10 496 m² bruksyta. I skolans lokalstorlek ingår en gymnastiksal som kommer att dimensioneras så att den är större än en sedvanlig gymnastiksal i en sammanhållen grundskola och som ska tillgodose motionstjänsternas behov på annan tid än under skolans verksamhetstid. Lokalkostnaden för den överstigande delen (cirka 400 m² bruksyta) riktas till motionstjänsterna.

Stadsmiljösektorn har uppskattat helhetshyran för fostrans- och utbildningssektorn: den uppgår till cirka 25,25 euro/m²/mån., dvs. cirka 2 792 300 euro/år.

Till kostnaderna för att inleda verksamheten hör bl.a. inredning första gången, material, utrustning och anordningar. I det här projektet avsätts för startkostnaderna 1 000 000 euro, i vilka kostnader för data- och kommunikationsteknologi inte ingår. De uppskattade kostnaderna för anskaffningar av utrustning för hantverk med hårda material är 320 000 euro. De uppskattade flyttkostnaderna är 145 000 euro. Verksamhetskostnaderna för det kommande projektet är sammanlagt cirka 1 990 000 euro/år, i vilka personalkostnaderna inte ingår. De uppskattade städkostnaderna (underhållsstädning och grundrengöring) för fostrans- och utbildningssektorns lokaler är 204 400 euro per år.

Placeringen av ett daghem och en grundskola i samma fastighet och lokalernas samanvändning gör dem flexibla ifråga om användningen av lokaler och är kostnadsmässigt en ekonomisk lösning samt stärker den enhetliga lärstigen. Gemensamma lokaler är till exempel matsalen, lokalerna för hantverk och gymnastiksalen.

I det här projektet behövs inte tillfälliga lokaler.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har tagits fram som ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmets och skolans personal delaktiggörs i planeringen av byggnaden under projekt- och den allmänna planeringen samt planeringen av förverkligandet. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten. Fostrans- och utbildningssektorn betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet ska beakta barnens, de ungas och personalens synpunkter på hur lokalerna ska utvecklas med hjälp av områdescheferna och utvecklingslärarna.

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om lokalprojektet

Enligt 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga är det fostrans- och utbildningsnämnden som beslutar om huruvida behovsutredningen för lokalprojektet ska godkännas.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.06.2020

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, telefon: 09 310 22493

ulla.k.manninen@hel.fi