Oikaisuvaatimus, biologian ja maantiedon tuntiopettajan toimi, Gymnasiet Lärkan

HEL 2020-006698
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 26. / 164 §

Begäran om omprövning av beslut om anställning av timlärare för viss tid

Nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutade att avslå ********** begäran om omprövning av ett beslut som Gymnasiet Lärkans rektor har fattat, eftersom de grunder som har givits i begäran om omprövning inte ger anledning att ändra beslutet. Fostrans- och utbildningsnämnden motiverar sitt beslut genom att hänvisa till de argument och omständigheter som den föredragande har lagt fram.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

********** har 15.5.2020 till Helsingfors stads registratorskontor lämnat in en begäran om omprövning av ett beslut som Gymnasiet Lärkans rektor har fattat och som gäller anställning av filosofie magister ********** som timlärare i biologi och geografi för viss tid 1.8.2020–31.7.2021.

Den som har begärt omprövning har kompletterat sin begäran om omprövning 1.6.2020 i ett e-postmeddelande som har inkommit till Helsingfors stads registratorskontor.

Rektorn har avgivit ett utlåtande i ärendet

Med stöd av 134 § 1 mom. i kommunallagen får den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem begära omprövning av beslutet. Enligt 137 § i kommunallagen får omprövning begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna.

Begäran om omprövning har lämnats in inom utsatt tid och till rätt organ.

Enligt 14 kap. 1 § 2 mom. 5 punkten i förvaltningsstadga anställer sektorchefen, om inte något annat är föreskrivet, sektorns tjänsteinnehavare och arbetstagare. På basis av ett beslut som sektorchefen har fattat 20.11.2019 (§ 100) om delegering av personalärenden är det gymnasiets rektor som anställer timlärare för viss tid.

Om ansökningsprocessen

Uppgiften som timlärare i biologi och geografi för viss tid i Gymnasiet Lärkan var offentligt ledigförklarad 8.4.2020–22.4.2020.

Av rektorns beslut framgår det att sammanlagt sju personer sökte tjänsten inom ansökningstiden. Av dessa uppfyllde tre sökande behörighetsvillkoren i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet, däribland den som begär omprövning. Enligt rektorns utlåtande kallades två av de tre behöriga sökande till en intervju på basis av ansökningarna. Den som begär omprövning kallades inte till en intervju.

I ansökningsannonsen sökte man en timlärare som inte endast uppfyllde de formella behörighetskraven utan också uppvisade god samarbetsförmåga och behärskade goda helhetsskapande undervisningsmetoder. Dessutom sågs erfarenhet av undervisning i gymnasiet som en merit enligt ansökningsannonsen.

Om begäran om omprövning

Enligt den som begär omprövning är rektorns beslut olaglig, eftersom rektorns beslut bland annat inte är daterat så som det ska vara. Dessutom anser den som begär omprövning att man i samband med en uppgift för viss tid kan lättare utesluta en behörig sökande med lång undervisningserfarenhet. Enligt begäran om omprövning har man tidigare på våren kunnat söka en lektorstjänst i ämnena ifråga, varefter den uppgift för viss tid som det nu rör sig om har ledigförklarats. Den som har begärt omprövning anser också att det rör sig om ålders-diskriminering, eftersom hen inte kallades till intervju till skillnad från de två andra behöriga.

De motiveringar som den som begär omprövning stöder sig på framgår närmare av bifogade begäran om omprövning och kompletteringen av den.

Juridisk bedömning av ärendet

Enligt 6 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare anges de allmänna grunderna för anställning i tjänsteförhållande i grundlagen.
Enligt 125 § i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Den som anställs i ett tjänsteförhållande skall dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen bestämd särskild behörighet.

Med skicklighet avses här närmast kunskaper och färdigheter som har förvärvats genom utbildning eller arbetserfarenhet. Med förmåga hänvisar man allmänt till sådana personliga egenskaper som förutsätts för goda arbetsresultat, såsom naturlig begåvning, organisationsförmåga, initiativkraft och andra liknande egenskaper som är nödvändiga för en framgångsrik skötsel av tjänsten. Med beprövad medborgerlig dygd avses i samband med allmänna medborgerliga aktiviteter förvärvade meriter som har relevans för skötseln av tjänsten samt ett gott uppförande. De allmänna utnämningsgrunderna skall tolkas i sammanhang med de allmänna och särskilda behörighetsvillkoren för tjänsten ifråga.

I 10 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet föreskrivs det om behörigheten för ämneslärare i gymnasium.

Enligt 23 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet kan man förordna en person med tillräcklig utbildning och den förmåga uppgiften kräver att meddela undervisning interimistiskt för högst ett år. En sådan person kan dock förordnas att meddela undervisning för längre tid än sex månader endast om personer som uppfyller de behörighetsvillkor som nämnda uppgift förutsätter inte står till buds när förordnandet ges eller om det finns andra särskilda skäl till detta.

I 44 § i förvaltningslagen föreskriver man om innehållet i beslutet. Enligt paragrafen skall tidpunkten för beslutet framgå. Enligt rektorns utlåtande har hen fått den uppfattningen att datum för beslut är kopplat till det datum beslutet skickas elektroniskt ut till de sökande. Den föredragande konstaterar att även om beslutet inte uppfyller förvaltningslagen till denna del är det faktum att tidpunkten för beslutet saknas i det här ärendet inte av någon större betydelse, eftersom beslutet har delgivits parterna och den som begär omprövning har så som andra parter kunnat begära omprövning i ärendet.

Av ansökningarna framgår att båda, den som begär omprövning och den som har valts för uppgiften, är behöriga. Enligt rektorns beslut och utlåtande var också den andra sökande som kallades till intervju behörig för uppgiften.

Kännetecknade för ansökningsförfaranden är att endast en del av de sökande kallas till intervju. Sökande kallades till intervju på basis av inlämnade ansökningar. Enligt rektorns utlåtande hade båda sökande som kallades till intervju flera års erfarenhet från grundskola och gymnasium. De hade räknat upp sin arbetserfarenhet i sina ansökningar. Enligt rektorns utlåtande var dessa ansökningar också informativa och innehöll utförlig redogörelse om deras syn på lärande. Den som begär omprövnings ålder inverkade inte på vem som kallades till intervju, eftersom födelsedatumet inte finns angivet i den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat. Det här framgår av rektorns utlåtande. Enligt rektorns utlåtande kunde rektorn således inte känna till den som begär omprövnings ålder.

Enligt rektorns utlåtande framgår det inte mer ingående av den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat att hen har en lång erfarenhet från grundskolan och gymnasiet. Av ansökan framgår närmare endast en cirka tre månader lång undervisningserfarenhet som har förvärvats förra hösten i grundskola och gymnasium i ämnena ifråga. Den som har valts för uppgiften har däremot nyligen förvärvad undervisningserfarenhet i ämnena ifråga, bl.a. från gymnasiet från och med hösten 2018.

Enligt rektorns utlåtande har två lärartjänster i biologi och geografi varit ledigförklarade i Gymnasiet Lärkan på våren 2020. Det har rört sig om den aktuella uppgiften för viss tid och om en tidigare ledigförklarad lektorstjänst i biologi och geografi. Det har med andra ord rört sig om två olika uppgifter som man har ledigförklarat i två separata ansökningsannonser och där skilda beslut har fattats. Bägge uppgifter har varit offentligt ledigförklarade.

Den föredragande anser att rektorn har på basis av en helhetsbedöm-ning valt den sökande som hen har bedömt vara den skickligaste och lämpligaste för timläraruppgiften för viss tid. Den föredragande anser att den valda är behörig för uppgiften och att hen har enligt rektorns beslut de bästa förutsättningarna för uppgiften. I den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat nämns mer utförligt – så som det har konstateras ovan – endast en kort undervisningserfarenhet i de två ämnena ifråga i grundskola och gymnasium. Det här framgår av rektorns utlåtande. Mer ingående uppgifter om sin undervisningserfarenhet har hen inte givit i sin ansökan.

De grunder som framläggs i begäran om omprövning ger inte anledning till att ändra beslutet. Rektorn har enligt egen prövning kunnat välja den sökande som hen har bedömt varit lämpligast för timläraruppgiften för viss tid efter en helhetsbedömning av den sökandes utbildning och arbetserfarenhet samt det som framkom i samband med intervjun. Sammanfattningsvis kan konstateras att rektorn inte har särbehandlat den som begär omprövning på grund av ålder. Den som begär omprövning har inte lagt fram något som skulle visa att rektorn har använt sin prövningsrätt på annat sätt än så som den kan användas i det här fallet.

Med hänvisning till det som har sagts ovan och rektorns utlåtande avslås begäran om omprövning.

Stäng

Detta beslut publicerades 22.06.2020

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas genom kommunalbesvär endast av den som har framställt begäran om omprövning av det ursprungliga beslutet.

Om det ursprungliga beslutet har ändrats med anledning av begäran om omprövning, får ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också.

  • av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015). Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 09 310 87180

anu.kangaste@hel.fi

Bilagor

1. Rehtorin päätös
2. Oikaisuvaatimus
3. Oikaisuvaatimuksen täydennys
4. Rehtorin lausunto
5. Hakuilmoitus
6. Tehtävään valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.