Puistosuunnitelmien hyväksyminen, Alppipuisto ja Diakoniapuisto, Alppiharju

HEL 2020-006840
Ärendet har nyare handläggningar
§ 54

Alppipuisto, Diakoniapuisto, puistosuunnitelmien hyväksyminen, Alppiharju

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat puistosuunnitelmat:

  • Alppipuiston puistosuunnitelma
  • Diakoniapuiston puistosuunnitelma

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Alppipuisto sijaitsee Alppiharjun (30.) kaupunginosassa, Alppilan (122) osa-alueella. Puisto on voimassaolevassa asemakaavassa nro 9897 puisto (VP) merkinnällä. Alppipuiston pinta-ala on kokonaisuudessaan 2 hehtaaria. Suunnittelualue on noin 2 000 m².

Alppipuisto rajautuu etelässä Helsinginkatuun ja Sturenkatuun, lännessä rautatiehen, koillisessa Viipurinkatuun ja idässä Tivolitiehen sekä Linnanmäen huvipuistoon. Puiston läpi kulkee Tivolitie. Suunnittelun lähtökohtana on alueella voimassa oleva asemakaava nro 9897 (hyväksytty 17.10.1995). Alppipuisto muodostaa huvipuiston itäpuolella sijaitsevan Lenininpuiston kanssa viheraluekokonaisuuden. Puisto luetaan kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi kaupunkipuistoksi (YK 2002). Lisäksi puisto on luokiteltu yleiskaava 2002:n kulttuuriympäristöselvitykseen pohjautuen aikakaudelleen tyypilliseksi puistoksi.

Diakoniapuisto sijaitsee Kallion (11.) kaupunginosassa, Linjat (112) osa-alueella. Puisto on voimassaolevassa asemakaavoissa nro:t 8317 ja 9918 puisto (VP) merkinnällä. Diakoniapuiston pinta-ala on kokonaisuudessaan 4 900 m². Suunnittelualue on noin 460 m².

Diakoniapuisto rajautuu lännessä Kolmanteen linjaan, pohjoisessa Helsinginkatuun, idässä asuinkerrostalojen korttelialueeseen 11311 ja etelässä Alppikatuun. Suunnittelun lähtökohtana on alueella voimassa olevat asemakaavat nro 8317 (hyväksytty 10.12.1980) ja nro 9918 (hyväksytty 3.6.1992).

Puistosuunnitelmat liittyvät Alppipuiston eteläpuolella sijaitsevan Sturenkadun suunnitteluun. Puistosuunnittelua tehdään ainoastaan kadun suunnitteluratkaisujen vaatimassa laajuudessa. Sturenkadun ja Helsinginkadun pyörätie ja jalkakäytävä sijoittuvat osin puistojen puolelle.

Puistosuunnitelmilla mahdollistetaan jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantamisen kantakaupungin pyöräliikenteen pääverkkoa tavoitetilan mukaiseksi.

Suunnitelma

Alppipuiston suunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6111/12 (liite 2) mukaan pyörätie ja jalkakäytävä sijoittuvat enintään noin 5 metriä puiston puolelle. Puiston eteläosan nurmialueen reunaa luiskataan noin 40 metrin matkalta kadun suuntaisesti, korkeintaan noin 6 metriä puiston puolelle jalkakäytävän reunasta. Lisäksi katuun rajautuvaa kalliota leikataan noin 20 metrin matkalta.

Suunnittelualueen länsipäässä noin 20 metrin osuudelta puiston ja kadun rajalle syntyvä tasoero ratkaistaan 0,5 metriä korkealla tukimuurilla, jotta puiston reunalla sijaitseva kookas rauduskoivu saadaan säilytettyä. Levenevän kadun ja luiskauksen kohdalta joudutaan poistamaan tervaleppä, paperikoivu- ja rauduskoivu sekä kallion päältä omenapuu. Poistuvat puut korvataan uusilla puuistutuksilla. Lisäksi suunnitelmaan kuuluu kadun alle jäävän, vanhan pihasyreeniryhmän siirto sekä kurtturuusua sisältävän kalliolla kasvavan ruusupensaikon uusiminen.

Diakoniapuistoa, suunnitelmapiirustus nro VIO 6112/1 (liite 4) rajaava tukimuuri puretaan ja jalkakäytävän reuna luiskataan alas puiston puolelle. Luiskaus ulottuu enimmillään noin 7,5 metrin päähän Helsinginkadun eteläreunasta. Luiskan alueelta poistetaan nykyinen puusto. Puiston luoteiskulmassa Helsinginkadun jalkakäytävä levenee noin metrin verran puiston puolelle. Muilta osin puisto säilyy nykyisellään.

Puistot täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nrot VIO 6111/1 (liite 1) ja VIO 6112/1 (liite 3). Koostepiirustus on liitteenä (liite 5).

Puistot sopeutuvat asemakaavanmukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnokset olivat esillä Helsingin kaupungin Sörnäistenkadun asiakaspalvelupisteessä Tellingissä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 22.4.−5.5.2020 välisen ajan.

Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille. Suunnitelmaluonnoksista ei pidetty asukastilaisuutta. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä (liite 6).

Puistosuunnitelmaluonnoksesta ei saatu palautteita.

Kustannukset ja aikataulu

Alppipuiston rakennuskustannus on yhteensä noin 123 000 euroa, 119 euroa/m² (alv. 0 %).

Diakoniapuiston rakennuskustannus on yhteensä noin 22 000 euroa, 50 euroa/m² (alv. 0 %).

Alppipuisto ja Diakoniapuisto kuuluvat hoitoluokkaan A2.

Puistojen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2200 euroa eli 1,5 euroa/m² (alv 0 %).

Puistojen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2021 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 29.05.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Petra Rantalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja