Selvitys koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon tarpeesta
Koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon selvitys
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi selvityksen, jossa kartoitettiin huoltajien vuorotyöstä johtuva vuosiluokkien 1-6 oppilaiden ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon tarve, mahdolliset palvelun tuottamisen muodot sekä arvio niiden aiheuttamista kustannuksista.
Lautakunta pitää tärkeänä tarkastella seuraavalla valtuustokaudella mahdollisuutta järjestää pilottihanke ilta- ja yöhoidosta koululaisille, jotka tarvitsevat sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.
Käsittely
Vastaehdotus:
Anu Korppi: Lautakunta pitää tärkeänä tarkastella seuraavalla valtuustokaudella mahdollisuutta järjestää pilottihanke ilta- ja yöhoidosta koululaisille, jotka tarvitsevat sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.
Kannattaja: Emma Kari
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anu Korpin vastaehdotuksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää merkitä tiedoksi selvityksen, jossa kartoitettiin huoltajien vuorotyöstä johtuva vuosiluokkien 1-6 oppilaiden ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon tarve, mahdolliset palvelun tuottamisen muodot sekä arvio niiden aiheuttamista kustannuksista.
Kaupunginhallitus antoi 27.11.2019 kokouksessaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tehtäväksi selvittää vuosiluokkien 1−6 oppilaiden huoltajien vuorotyöstä johtuvaa tarvetta ilta-, yö- tai viikonloppuhoidolle. Selvityksen jälkeen arvioidaan mahdollisia järjestämistapoja ja sitä, kuinka hoito saataisiin tarvittaessa järjestettyä lähellä lapsen kotia ja koulua. Samalla selvitetään palvelun aiheuttamia kustannuksia.
Ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon järjestäminen varhaiskasvatuksessa
Ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa (vuorohoitoa) järjestetään varhaiskasvatuksessa tarpeen mukaisessa laajuudessa lapsille, jotka tarvitsevat sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.
Helsingissä vuorohoitoa järjestetään perheiden tarpeiden mukaan kuudessa päiväkodissa eripuolilla kaupunkia. Lisäksi neljä päiväkotia tarjoaa iltahoitoa klo 22.00 saakka. Vuorohoito ei ole lähipalvelua. Päiväkoteihin keskitetty vuorohoito on suunniteltu vastaamaan pienten, alle kouluikäisten lasten tarpeita.
Koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon tarvekartoitus
Huoltajien poikkeuksellisista työajoista johtuvan ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon tarvekartoitus toteutettiin vuosiluokkien 1−6 oppilaiden huoltajille tammikuussa 2020. Kysely lähetettiin noin 30 000 huoltajalle Wilma -järjestelmän kautta.
Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 10 575. Kyselyyn vastanneista 1 676 ilmoitti lapselleen satunnaisen ilta-, yö- tai viikonloppuhoidon tarpeen. Säännöllisen ilta-, yö- tai viikonloppuhoidon tarpeen ilmoitti 508 vastaajaa. Kyselyn perusteella vuosiluokkien 1-2 oppilailla on säännöllinen iltahoidon tarve 248 lapsella ja satunnainen tarve yli 800 lapsella.
Suurpiiri- ja koulukohtaisessa tarkastelussa viikoittaisia poikkeuksellisen hoitoajan tarpeita on erityisesti Ruoholahti−Kamppi−Meilahti -alueella, Maunula−Oulunkylä -alueella sekä Malmilla ja Vuosaaressa.
Koululaisten vuorohoidon järjestämisen kyselyyn vastanneet huoltajat painottivat eniten palvelun järjestymistä lähellä kotia. Seuraavaksi eniten valinnoissa painotettiin hoidon järjestymistä sisarusten kanssa samassa paikassa tai hoidon järjestymistä kotona.
Koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon järjestämisen vaihtoehtoja
Seuraavassa kuvataan kartoituksen tulosten pohjalta laadittuja vuorohoidon järjestämisen vaihtoehtoja. Ne perustuvat kasvatuksen ja koulutuksen toimialan järjestämien palveluiden mahdolliseen laajentamiseen tai palvelun ostoon.
1. Koululaisten iltapäivätoiminnan aukioloaikaa jatketaan keskitetysti viidessä iltapäivätoiminnan paikassa. Tällöin toiminta-aikaa jatkettaisiin nimetyissä toimintapaikoissa esimerkiksi klo 20-22.00 saakka.
Iltatoiminnan kustannuksiin on laskettu toimipisteittäin kahden ohjaajan henkilöstökulut noin 35 000 euroa/ohjaaja. Jos toimintaa järjestetään viidessä toimipisteessä, ovat vuosittaiset henkilökustannukset yhteensä noin 350 000 euroa
Lisäksi toiminnan kustannuksiin on laskettu ateriakuluja päivällinen ja iltapala yhteensä noin 4 euroa á-hinta. Jos eri puolilla kaupunkia tapahtuvassa iltatoiminnassa päivittäiseksi osallistujamääräksi arvioidaan yhteensä 50 lasta, olisivat vuosittaiset ateriakustannukset noin 36 000 euroa (9 kk x 20 pv x 50 lasta x 4 euroa).
Iltatoiminnan kustannukset viidessä iltapäivätoiminnan toimipisteessä olisivat vuositasolla yhteensä noin 386 000 euroa.
Iltahoidon tarpeet ovat usein yksittäisiä. Toimintaa on vaikeaa järjestää siten, että koululaisten iltahoidon tarpeet ja tarjonta kohtaavat ilman, että välimatkat koulun, iltahoidon ja kodin välillä muodostuvat pitkiksi. Iltatoiminnan järjestäminen ei vastaa koululaisten yöhoidon tarpeeseen.
2. Ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa järjestetään ympärivuorokautisessa tai iltahoitoa tarjoavassa päiväkodissa. Vuorohoitopäiväkotiin arvioidaan kahden henkilön lisätarve, mikäli koululaisia hoidetaan vuorohoitopäiväkodissa. Toiminta lisää vuosittaisia henkilöstökuluja noin 70 000 euroa/päiväkoti ja ateriakuluja 50 lapsen mukaan arvioituna noin 36 000 euroa.
Koululaisten hoidon vuosikustannukset viidessä vuorohoitopäiväkodissa järjestettynä olisivat vuositasolla yhteensä noin 386 000 euroa.
Jos koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoito järjestettäisiin vuorohoitopäiväkodeissa, välimatkat kodin, koulun ja päiväkodin välillä muodostuisivat pitkiksi ja kouluikäinen lapsi olisi kaukana omasta kaveri- ja elinpiiristään.
3. Yöhoito järjestetään lapsen kotona. Palvelun järjestäisi kaupungin kilpailuttama yksityinen palveluntuottaja. Arvio yöhoidon hinnasta on noin 400 euroa/yö. Jos yöhoidon käyttöä olisi noin 120 kertaa kuukaudessa, ovat kustannukset vuositasolla noin 480 000 euroa (10kk x 120 yötä x 400 euroa). Kustannukset kasvavat käyttäjämäärän mukaan.
On vaikeaa arvioida kuinka suureksi koululaisten todellinen vuorohoidon käyttö ja siitä aiheutuvat kustannukset muodostuisivat. Vaihtoehdoissa 1 ja 2 kustannusarvio on laskettu 50 lapsen mukaan. Vaihtoehdossa 3 kustannukset on laskettu 30 viikoittaisen hoitoyön mukaan (15 lasta, 2 hoitoyötä/viikko).
Vuorohoidon käyttöön vaikuttavat lapsen arkirytmin kokonaisuus, lapsen ikä, hoidon järjestämisen tapa, sen etäisyys lapsen ja perheen elinpiiristä ja palvelun hinta perheelle.
Koululaisten vuorohoitoselvityksen pohjalta ei ole tehty palvelun laajentamisen suunnitelmaa eikä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2021 ole varauduttu lisämäärärahatarpeisiin.
Lapsivaikutukset
Alle kouluikäisille vuorohoidossa oleville lapsille muodostuu rytmi huoltajien lepo- ja työvuorojen mukaisesti. Sen sijaan kouluikäisillä lapsilla arkirytmin määrittää koulun lukujärjestys, toiminta-aika ja harrastukset, jotka eivät jousta huoltajien työaikojen mukaan.
Lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon järjestämisessä tulee ottaa huomioon lapsen etu, riittävä lepoaika, tarpeet, jaksaminen, kaverisuhteet ja harrastusmahdollisuudet. On otettava huomioon, kuinka moneen ryhmään ja toimintaympäristöön lapsi päivän aikana liittyy ja miten lapsen siirtyminen kodin, koulun, iltapäivätoiminnan ja mahdollisen ilta- tai yöhoidon välillä tapahtuu.
Detta beslut publicerades 27.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 42550