Vahingonkorvaus, taloudellinen menetys, 9.4.2020

HEL 2020-007136
Ärendet har nyare handläggningar
§ 88
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus anastetusta polkupyörästä

Enhetschef

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että ********** (jäljempänä hakija) vaatimus saada korvausta 9.4.2020 anastetusta polkupyörästä ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätöksen perustelut

Korvaushakemuksen mukaan hakija hakee korvausta anastetusta polkupyörästä 500 euroa. Kysymyksessä on hakijan oma polkupyörä, joka oli lukittu asianmukaisesti. Polkupyörä anastettiin 9.4.2020 hakijan työpaikan sisäpihalta, osoitteesta Maatullinaukio 10. Hakemuksesta ilmenee, että polkupyörä on hankittu vuonna 2016 ja sen hankintahinta on ollut 1.700 euroa. Hakija on tehnyt asiasta rikosilmoituksen 9. 4.2020, mutta poliisi on ilmoittanut, että rikostutkintaa ei jatketa.

Kotihoidon ohjaajan mukaan hakijan vakituinen työpaikka on Kustaankartanon seniorikeskuksessa, mutta polkupyörän katoamisen aikana hän oli työssä koillisessa kotihoitoyksikössä. Esimiehen kanssa oli sovittu suullisesti, että hakija saa käyttää omaa polkupyöräänsä asiakaskäynteihin, koska kotihoidon polkupyörät olivat muitten työntekijöiden käytössä. Hakija on puhelimitse 2.7.2020 kertonut, että hänellä on kotivakuutus, josta hän ei ole vielä hakenut korvausta.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan vahingon. Tässä tapauksessa on kyse epäillystä varkaudesta ja korvausvastuu on rikoksentekijällä.

Asiakirjoista ilmenevä selvitys ei osoita, että sosiaali- ja terveystoimialan työntekijä olisi aiheuttanut hakijan polkupyörän anastamisen virheellään tai laiminlyönnillään. Koska korvausvastuun perustetta ei ole näytetty, sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvausvelvollinen hakijan polkupyörän anastamisesta aiheutuneesta vahingosta.

Edellä todetun perusteella hakijalla ei ole vahingonkorvauslakiin perustuvaa oikeutta saada korvausta anastetusta polkupyörästä. Hakijan tulee hakea korvausta ensijaisesti omasta kotivakuutuksestaan.

Päätöksenteon päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätökseen 23.8.2018 § 121.

Detta beslut publicerades 08.07.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 09 310 44182

pekka.maki@hel.fi

Beslutsfattare

Atte Viinikka
yksikön päällikkö

Bilagor

1. Hakemus 11.5.2020
2. Confidential: Tietosuojalaki 29 §
3. Kotihoidon ohjaajan lisäselvitys

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.