Suojavarusteiden luovuttaminen COVID 19 -koronapandemian aikana, henkilökohtaisen avun palveluntuottajat, sosiaali- ja terveystoimiala
Suojavarusteiden luovuttaminen COVID 19 -koronapandemian aikana
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti, että henkilökohtaisen avun asiakkaita voidaan avustaa suojavarusteiden hankinnassa 31.8.2020 saakka silloin, kun erityiset perusteet avustamiselle täyttyvät. Päätöksen avustamisesta tekee vammaistyön ostopalvelupäällikkö. Toimialalle koituvat kokonaiskustannukset saavat olla enintään 50 000 euroa.
Päätöksen perustelut
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti 18.5.2020 § 97, että COVID-19 -koronapandemian torjumiseksi tarvittavia suojavarusteita voidaan erityisin perustein luovuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan järjestämisvastuun piiriin kuuluvissa ostopalveluissa yksityisille palveluntuottajille. Päätöksen mukaan suojavarusteiden luovuttaminen voi tulla kyseeseen, jos palveluntuottaja ei todistettavasti muutoin pysty järjestämään suojavarusteita ja tämä olisi omiaan vaarantamaan asiakkaiden hoidon ja tartuntataudin leviämisen torjunnan. Toimialajohtajan päätös koskee vain suojavarusteiden luovuttamista ja ostopalvelutuottajien itse hankkimia suojavarusteita ei korvata.
Helsingissä on 2712 henkilökohtaisen avun asiakasta, joista 803 toimii työnantajana ja noin 1900 käyttää palveluseteliä palvelun järjestämiseen. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa erityisesti niihin vammaisiin kuntalaisiin, joiden asuminen ja päivittäisistä toiminnoista suoriutuminen on henkilökohtaisen avun varassa. Asiakkaat eivät pärjää ilman henkilökohtaista apua, mutta samalla palvelun toteutus saattaa vaarantaa asiakkaan terveyden ja turvallisuuden, mikäli tarvittavia suojaimia ei ole ja avustaja on tietämättään altistunut koronalle tai saanut tartunnan.
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut 13.5.2020 valmiuslain 86 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla sosiaalihuoltolaissa (1301/2014) tarkoitetuille kunnille velvoittavan määräyksen huolehtia siitä, että henkilökohtaisen avun piirissä olevilla asiakkailla on käytettävissä tarvittavia suojavälineitä. Kyseinen päätös on voimassa 30.6.2020 saakka. Edelleen STM:n 11.6.2020 antaman ohjeen mukaisesti kotiin annettavissa palveluissa sekä henkilökohtaista apua vammaiselle henkilölle annettaessa asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevien on käytettävä kertakäyttöistä kirurgista nenä-suu-suojusta 31.8.2020 saakka.
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tulee kaikissa olosuhteissa varmistaa järjestämisvastuullaan olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen häiriötön jatkuminen. Suojavarusteiden hankinta kuuluu palveluntuottajien vastuulle, mutta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tulee kuitenkin äärimmäisissä tilanteissa turvata järjestämisvastuullaan olevien palvelujen toiminta sekä palveluissa asiakkaina olevien kuntalaisten henki ja terveys. Kunnan järjestämisvastuusta sosiaali- ja terveyspalveluissa säädetään laissa sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta (733/1992), jonka 4 §:n 3 momentin mukaan hankittaessa palveluja 1 momentin 4 ja 5 kohdassa tarkoitetulta yksityiseltä palvelujen tuottajalta kunnan tai kuntayhtymän on varmistuttava siitä, että hankittavat palvelut vastaavat sitä tasoa, jota edellytetään vastaavalta kunnalliselta toiminnalta.
Lisäksi tartuntatautilain (1227/2016) 9 §:n mukaisesti kunnan velvollisuutena on järjestää alueellaan tartuntatautilaissa tarkoitettu tartuntatautien vastustamistyö, johon kuuluu tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus sekä hoitoon liittyvien infektioiden torjunta.
Edellä todetun mukaisesti sosiaali- ja terveystoimiala voi harkita suojavarusteiden luovuttamista äärimmäisissä poikkeustilanteissa järjestämisvastuulleen kuuluvassa palvelussa sopimuskumppanina toimivan palveluntuottajan asiakkaalle, jos palveluntuottaja ei todistettavasti muutoin pysty järjestämään suojavarusteita ja tämä olisi omiaan vaarantamaan asiakkaiden hoidon ja tartuntataudin leviämisen torjunnan.
Helsingin kaupungin tulee turvata kuntalaisten palvelut ja COVID-19 –viruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa on välttämätöntä suojata myös palvelusetelillä järjestetyn henkilökohtaisen avun asiakkaiden terveys ja turvallisuus. Kaupunki voi luovuttaa asiakkaan suojaamisen kannalta välttämättömät suojavälineet tai korvata niiden hankinnasta koituvat välttämättömät, kohtuulliset kustannukset henkilökohtaisen avun asiakkaalle sellaisessa tilanteessa, jossa suojainten hankkiminen ei muuten ole mahdollista. Suojakäsineiden ja käsien desinfiointiin tarkoitettujen tuotteiden katsotaan kuitenkin kuuluvan normaaliin asiakastyöhön, joten niitä ei luovuteta eikä niiden kustannuksia korvata. Suojavälineiden luovuttaminen perustuu voimassa olevaan henkilökohtaisen avun päätökseen sekä vammaistyön ostopalvelupäällikön arvioon suojainten välttämättömyydestä sekä arvioon siitä, että ilman kaupungin tukea asiakkaiden terveys ja turvallisuus vaarantuisivat.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 18.6.2019 § 148 mukaisesti toimivalta irtaimen omaisuuden luovuttamista koskevissa päätöksissä lukuun ottamatta osakkeita on sosiaali- ja terveystoimialan johtajalla, kun luovutettavan omaisuuden arvo on enintään 50 000 euroa.
Detta beslut publicerades 18.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Katja Raita, vammaistyön johtaja, puhelin: 09 310 43149
Minna Eronen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 24859