Poikkeaminen, Vartiokylä tontti 45141/4, Yläkiventie 14, Helsingin Kaupungin asunnot Oy

HEL 2020-010077
Ärendet har nyare handläggningar
§ 54

Vartiokylä, Yläkiventie 14, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti poistaa tällä päätöksellä 20.1.2021, 8 §:n mukaisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen hallintolain 50 §:ssä tarkoitetun päätöksessä olevan asiavirheen takia.

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 45141 tonttia 4 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12327 seuraavasti:

  • Asemakaavan mukaan rakennuksen suurin sallittu kerrosluku V ylitetään yhdellä kerroksella.
  • Asemakaavan sallittu asuinkerrosala 2150 k-m² ylitetään 188 k-m²:llä (8,7 %).
  • Asemakaavan mukaisesta autopaikkojen laskentanormista poiketaan niin, että autopaikkalaskelmaa ei sidota huoneistolukumäärään.
  • Asemakaavan mukainen rakennusala ylitetään 34 m² (6,3 %).

Asiavirhe

Asiavirhe liittyy maankäyttöjohtajan päätöksessä 20.1.2021, 8 § asetettuun ehtoon. Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 45141 tonttia 4 koskevan poikkeamishakemuksen seuraavalla ehdolla:

  • Nostopaikan sijoittamisesta Yläkiventielle tulee tehdä sijoitussopimus kaupungin alueidenkäyttö ja -valvonta-yksikön kanssa.

Päätöksen ehdon perusteena ollut sijoitussopimuksen tarpeeseen liittyvä selvitys on ollut selvästi virheellinen, koska kyseistä sopimusta ei kaupungin alueidenkäyttö ja -valvonta-yksikön mukaan voida laatia katualueelle. Nostopaikka on tarkoitus toteuttaa Yläkiventielle ilman sijoitussopimusta.

Hallintolain 50 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen. Päätös voidaan korjata 1 momentin 1–3 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen eduksi ei edellytä asianosaisen suostumusta. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Asianosaisen suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos virhe on ilmeinen ja se on aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä.

Päätöstä on korjattu niin, että ehto ja siihen liittyvät perustelut sijoitussopimuksen tekemisestä on poistettu. Koska päätöstä korjataan ainoastaan poistamalla em. ehto, naapureiden kuuleminen uudelleen on ilmeisen tarpeetonta.

Päätöksessä olevan asiavirheen korjaus voidaan tehdä ilman asianosaisen suostumusta, koska se tehdään asianosaisen eduksi.

Maksu

Tästä päätöksestä ei peritä uutta maksua, sillä hakija on maksanut 20.1.2021 tehdyn päätöksen nojalla 1 000 euron maksun

Hakija

Helsingin kaupungin asunnot Oy / Heka Myllypuro
Yläkiventie 14ER c/o Helsingin kaupunki Asuntotuotanto

Rakennuspaikka

45. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 45141 tontti 4

Hakemus

Hakija hakee lupaa asuinrakennuksen (2 338 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12327 siten, että rakennus rakennetaan kerrosta korkeammaksi kuin asemakaavassa sallitaan eli kuusikerroksiseksi ja ylittäen hieman rakennusalan. Näistä johtuen rakennuksen asuinkerrosala ylittyy 188 k-m² (8,7 %) verrattuna asemakaavan mukaiseen enimmäiskerrosalaan.

Hakija hakee myös lupaa poiketa asemakaavan autopaikkojen vähimmäismäärästä. Asemakaavan mukaan autopaikkoja tulee rakentaa vähintään suurempi luvuista 1 ap / 120 k-m² tai 0,6 / asunto ja 1 ap / 1000 k-m² (vieras). Hakija hakee lupaa olla sitomatta autopaikkamäärää huoneistolukumäärään. Tällöin noudatetaan normia 1 ap / 120 k-m² asemakaavamääräysten mukaisine vähennyksineen.

Hakija perustelee hakemustaan seuraavasti:

Asemakaavan mukaan rakennuksen tai sen osan suurin sallittu kerrosluku on V (5). Suunnitelmassa rakennus on kuusikerroksinen (6). Poikkeus mahdollistaa ara-tuotannon, asemakaavan toteutumisen ja muiden tonttien vapautumisen rakennettavaksi.

Asuntokerrosalan ylitys: sallittu 2 150 k-m², rakennetaan 2 338 k-m². Ylitys 188 m² (8,7 %). Poikkeus mahdollistaa ara-tuotannon, asemakaavan toteutumisen ja muiden tonttien vapautumisen rakennettavaksi.

Asemakaavan mukaan autopaikkoja tulee rakentaa vähintään suurempi luvuista 1 ap/120 k-m² tai 0,6 ap/asunto ja 1 ap/1000 k-m² (vieras). Jos tontilla on kaupungin vuokra-asuntoja, voidaan autopaikkojen määrä vähentää 20 %:lla. Jos tontilla on senioriasuntoja, voidaan autopaikkojen määrä vähentää 25 %:lla. Suunnitelman mukainen autopaikkojen määrä asemakaavan mukaan on 16 kpl + 2 vieras-ap, yhteensä 18 ap (autopaikkojen määrä vähennetty 20 %:lla ja 25 %:lla). Autopaikkalaskelmassa sovelletaan normia 1 ap/120 k-m², 20 %:n sekä 25 %:n vähennystä, jolloin mukaan autopaikkoja rakennetaan 12 ap, joista 10 ap sijaitsee tontin 45141/2 pysäköintilaitoksessa ja 2 vieras-ap maantasopaikkoina tontilla 45141/2 (, joista 1 le-ap). Autopaikkojen määrässä ei oteta huomioon porrashuoneiden kerrosalaa rakennusvalvonnan (Juha Veijalainen) v. 2016 ohjeen mukaisesti.

Suunnitelmassa asuinrakennus ylittää vähäisesti asemakaavan mukaisen rakennusalueen rajan (n. 34 m², rakennusalan koko n. 542 m², ylitys 6,3 %). Ylitys myös parantaa asuntopohjia ja huoneistomitoitusta.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.12.2015 vahvistettu asemakaava nro 12327. Asemakaavan mukaan rakennuspaikalle saa rakentaa viisikerroksisen asuinkerrostalon, joka rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä on 2 150 k-m². Asemakaavan mukaan autopaikkoja tulee rakentaa vähintään suurempi luvuista 1 ap / 120 k-m² tai 0,6 / asunto ja 1 ap / 1000 k-m² (vieras). Jos tontilla on kaupungin vuokra-asuntoja, voidaan autopaikkojen määrää vähentää 20 %:lla. Jos tontilla on senioriasuntoja, voidaan autopaikkojen määrää vähentää 25 %:lla. Opiskelija-asuntojen, erityisasumisen ja ikäihmisten palveluasumisen autopaikkoja tulee rakentaa vähintään 1 ap/300 k-m².

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A2. Aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 1,0–2,0. Perustellusti korttelikohtainen tehokkuus voi olla tätä suurempikin. Alueen keskeisten katujen varsilla tulee mahdollistaa liike- ja muuta toimitilaa. Alueen pinta-alasta keskimäärin 60 % tai enemmän on korttelimaata.

Nykytilanteessa tontilla on maantasopysäköintipaikkoja. Se sijoittuu olemassa olevan Yläkiventie 12:n tontin itäreunaan ja rajoittuu itäreunaltaan puistoon ja Yläkiventiehen. Yläkiventie 12:n tontilla on kolme olemassa olevaa kahdeksankerroksista ja yksi neljäkerroksinen lamellikerrostalo.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (14.10.2020). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistutuksia ei ole esitetty.

Hakemuksesta on pyydetty lausunto kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Lausunnossa ei ollut huomautettavaa.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se tuo lisää asuntotarjontaa alueelle eikä sillä ole haitallisia kaupunkikuvallisia vaikutuksia.

Tulevan rakennuksen lähiympäristössä Yläkiventie 12:ssa on kahdeksankerroksisia rakennuksia ja Yläkiventien toisella puolella olemassa olevia kuusikerroksisia ja yksi asemakaavoitettu seitsemänkerroksinen asuintalo, joten poikkeaminen asemakaavan suurimmasta sallimasta kerrosluvusta yhdellä kerroksella kuuteen kerrokseen sopii kaupunkikuvaan ja tontin lähiympäristöön. Kerrosluvun ylittäminen lisää ara-asuntotuotantoa alueella. Asemakaavan suurimman sallitun kerrosalan ylittäminen on suora seuraus lisäkerroksesta. Rakennusalan ylittäminen mahdollistaa kerrostalolle toimivan pohjaratkaisun ja enemmän asuntoja porrastasoa kohti. Rakennus on muuten asemakaavamääräysten mukainen: kattomuodoltaan laakea, julkisivuiltaan osin rapattu ja osin muurattua tiiltä, väriltään pääosin valkoinen tai murrettu valkoinen ja tehosteväreinä on käytetty maasävyjä.

Hakijan 12.1.2021 toimittaman pysäköintiselvityksen mukaan autopaikkamäärä on laskettu asemakaavan autopaikkanormin 1ap / 120 kem2 mukaan huomioiden asemakaavan seniorikohteille mahdollistama vähennys -25%. Poikkeaminen asemakaavan mukaisesta autopaikkojen laskentanormista on mahdollista, koska kohde sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, alle 500 m metroasemasta, ja (kerrosalaan perustuva) laskentatapa noudattaa nykyistä autopaikkamäärien laskentaperiaatetta (Asuntoalueiden autopaikkamäärien laskentaohjeet 2015).

Hakemukseen liitettiin myöhemmin hankkeen piha- ja hulevesisuunnitelmat. Hulevesisuunnitelma on asianmukainen, hulevesien viivytystilavuudet ovat riittäviä ja tulvareitit toimivia. Pihasuunnitelma on myös huolellisesti tehty, oleskelupihat ovat miellyttäviä, vettäläpäisevää pintaa on riittävästi, ja istutettavia puita ja muuta kasvillisuutta on riittävästi ja se on monipuolista. Myös tasaukset toimivat ja valaistusta on riittävästi. Leikki-, ulko-oleskelu-, jätteidenkeräys-, pyykinkuivaus-, tomutus-, lumenkeräys- ja polkupyöräpaikkoja saa asemakaavan mukaan sopimuksella rakentaa kiinteistöille yhteisiksi kortteleissa. Pihasuunnitelman mukaan nämä toiminnot sijoitetaan pääosin Yläkiventie 12:n piha-alueelle. Tontilla sijaitsevat nykyiset pysäköintipaikat sijoitetaan tontin eteläpuolelle, Yläkiventie 12:n piha-alueelle.

Poikkeamisen erityinen syy on asuntorakentamisen edistäminen.

Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki 34, 50 ja 52 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3 a
Rakennusvalvontataksa 2020, 8 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista

Detta beslut publicerades 30.04.2021

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 54 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 54 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Laura Hietakorpi, arkkitehti, puhelin: 09 310 28753

laura.hietakorpi@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja