Vahingonkorvaus, autovaurio, auton arvo ja siirtokustannukset
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Kaupunkiympäristön hallintopäällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen seuraavasti.
Hakijalle korvataan kohtuulliseksi katsotut 3 500,00 euroa ajoneuvon arvosta.
Päätöksen perustelut
Hakija on 7.10.2020 esittänyt kaupungille 8000,00 euron suuruisen, yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on tuhottu kaupungin toimesta, vaikka hakijan kanssa oli sovittu ajoneuvon luovutuksesta, mikäli nouto tapahtuisi viimeistään 1.10.2020. Hakija on myöhemmin pyynnöstä eritellyt vaatimustaan. Vaatimus koostuu ajoneuvon arvosta, siihen hankituista varaosista ja huoltotarvikkeista sekä siirtokustannuksista.
Ajoneuvojen siirtoyksiköstä on pyydetty selvitys hakijan ajoneuvolle tehdystä varastosiirrosta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä. Saadun selvityksen mukaan hakijan ajoneuvo on varastosiirretty 27.4.2020 klo 14.56 virheellisen pysäköinnin vuoksi osoitteesta Vellikellontie 1 osoitteeseen Autotallintie 22. Hakijalle on siirron johdosta lähetetty päätöskirje 30.4.2020 ja toinen kirje 18.5.2020. Molemmat kirjeet on jätetty noutamatta hakijan väestötietojärjestelmään ilmoittamasta osoitteesta.
Hakijan ajoneuvo on kuvattu ennen siirtoa. Valokuvista on havaittavissa ajoneuvossa useampia kuntoon vaikuttavia vaurioita.
Ajoneuvo on siirtynyt kunnan omaisuudeksi 6.7.2020. Ajoneuvon kunnosta johtuen ajoneuvon arvo on katsottu niin alhaiseksi, että se on merkitty hävitettäväksi.
Hakija on ottanut yhteyttä siirtoyksikköön 24.9.2020 ja tässä yhteydessä on sovittu hakijan hoitavan noudon viimeistään 1.10.2020. Ajoneuvo on kuitenkin virheellisesti jäänyt hävitettävien listalle ja viety hävitettäväksi 30.9.2020.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Hakijan ajoneuvon siirto on suoritettu asianmukaisesti ja ajoneuvo on jo siirtynyt kunnan omaisuudeksi lain mukaisessa järjestyksessä. Hakijalle luvattu ajoneuvon nouto ei kuitenkaan ole toteutunut sopimuksen mukaisesti, vaan ajoneuvo on hävitetty tästä huolimatta.
Vahingonkorvauslain mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Julkisyhteisö on kuitenkin korvausvastuussa vain silloin, kun toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu.
Edellisten perusteella tässä tapauksessa kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata hakijalle ajoneuvon arvosta 3 500,00 euroa ajoneuvon kunto ja vauriot huomioituna. Hakijan esittämät vaatimukset ajoneuvon huolto- ja varaosista hylätään. Huoltokulut eivät nosta ajoneuvon arvoa ja sisältyvät ajoneuvon ylläpitoon ja normaaliin kulutukseen. Siirtokuluista tulee tehdä erikseen oikaisuvaatimus siirtopäätöksen liitteenä olevien ohjeiden mukaisesti. Niihin ei tällä päätöksellä oteta kantaa.
Vahingonkärsijän oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa vahingonkorvausvastuussa olevan korvausvastuun. Vahingonkorvausoikeudessa noudatettavan yleisen periaatteen mukaan jokaisen on omalla toiminnallaan pyrittävä rajoittamaan vahingon määrää sekä myös huolehdittava aiheutuneiden vahinkojen korjaamisesta. Hakijalla on ollut mahdollisuus noutaa ajoneuvo varastolta ja näin ollen estää ajoneuvon kierrätettäväksi joutuminen sekä saada ajoneuvo takaisin omaan käyttöönsä välittömästi sille tehdyn siirron jälkeen.
Kaupunki katsoo, että ajoneuvon virheellinen tuhoaminen on johtunut osittain ajoneuvon siirtoa koskevasta päätöksenteosta, joka kuuluu kaupungin vastuulle, ja osittain siirtokeskuksen operatiivisesta toiminnasta, joka kuuluu Palmia Oy:n vastuulle.
Kaupunki tulee perimään puolet (1 750,00 euroa) korvaamastaan summasta Palmia Oy:ltä, joka ylläpitää siirtokeskuksen toimintoja sopimuksen perusteella.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 5 §, 13 §
Jätelaki (2011/646) 48 § mom 2, 58 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 19.01.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506