Puistosuunnitelma, Yrjölänpuisto, Longinojanpuisto, Paavolantie, Longinoja nro VIO 6020/1 ja VIO 6021/1

HEL 2020-011278
Ärendet har nyare handläggningar
§ 105

Yrjölänpuiston, Longinojanpuiston puistosuunnitelmien hyväksyminen, Malmi

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat puistosuunnitelmat

- Yrjölänpuiston puistosuunnitelma nro VIO 6020/1

- Longinojanpuiston puistosuunnitelma nro VIO 6021/1

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Yrjölänpuisto sijaitsee Malmilla Ala-Malmin (38.) kaupunginosassa. Alue on VP-merkinnällä voimassaolevassa asemakaavassa nro 12274 (hyväksytty 14.3.2018). Puiston pinta-ala on 3 250 m². Suunnittelualue on noin 470 m². Koko Yrjölänpuiston alueelle on merkitty kaavamääräys (sm), joka osoittaa alueella sijaitsevan muinaismuistolailla rauhoitetun historiallisen kyläpaikan.

Yrjölänpuisto sijoittuu nykyiseen kaupunkiympäristöön. Puisto rajautuu pohjoisessa Malmin asematiehen, idässä Vanhaan Helsingintiehen sekä palvelutalon tonttiin, etelässä sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten tonttiin ja lännessä asuinkerrostaloihin. Puistossa on useita hyväkuntoisia puita.

Asemakaavassa Yrjölänpuiston itäreunalle on osoitettu uusi jalankulun ja polkupyöräilyn reitti, jolla tontille ajo on sallittu. Uusi reitti toimii pelastusreittinä tontille 38320/6 ja mahdollistaa asemakaavan mukaisen täydennysrakentamisen tontilla 38320/9.

Longinojanpuisto sijaitsee Malmilla Ala-Malmin (38.) kaupunginosassa. Alue on VP-merkinnällä voimassaolevassa asemakaavassa nro 12274. Puistoalueen suunnittelu rajautuu Paavolantien päädyn ja Longinojan väliselle alueelle ja sen pinta-ala on 4 215 m².

Longinojanpuisto rajautuu idässä ammattikorkeakoulun tonttiin, etelässä Longinojaan, lännessä asuin-, liike-, toimisto- ja palvelurakennusten korttelialueeseen ja pysäköintialueeseen ja pohjoisessa Paavolanpolkuun ja Paavolantiehen. Puistossa on useita hyväkuntoisia puita.

Suunnitelman sisältö

Yrjölänpuiston suunnitelmapiirustuksessa (liite 2) toimintojen sijoittelussa otetaan huomioon alueella kasvavat hyväkuntoiset puut. Kolme nykyistä lehtipuuta kaadetaan ja tilalle istutetaan uusia.

Alueen uuden reitin varrelle sijoitetaan syväkeräyssäiliö sekä penkki, lisäksi nykyistä penkkiä siirretään. Uusi reitti rakennetaan kivituhkapintaisena 3,5 metrin levyisenä yhdistettynä jalkakäytävänä ja pyörätienä, jossa on huoltoajo sallittu. Uusi reitti erkanee puiston puolivälissä  2,50 metrin levyiseksi jalankulun reitiksi.

Yrjölänpuistossa ei ole valaistusta, eikä uutta reittiä valaista.

Yrjölänpuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6020/1 (liite 1).

Yrjölänpuisto sopeutuu asemakaavan nro 12274 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Longinojanpuiston suunnitelmapiirustuksessa (liite 4) osoitetaan rakennettavaksi yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie Paavolantieltä Longinojalle sekä yhteys Paavolanpolulle. Raitti on 3,5 metriä leveä ja päällystetään asfaltilla. Paavolantien päädyssä säilytetään nykyinen kivituhkapintainen raittiosuus. Lisäksi rakennetaan 2,5 metriä leveä hakkeella päällystetty polku säilyvän metsän läpi Longinojan suuntaisesti. Nykyistä huonokuntoista puustoa karsitaan ja uusia puita istutetaan. Alueelle sijoitetaan penkki ja kaksi syväkeräyssäiliötä.

Longinojanpuiston nykyistä valaistusta täydennetään uusittavien tai uusien reittiyhteyksien osalta.

Longinojanpuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6021/1 (liite 3).

Longinojanpuisto sopeutuu asemakaavan nro 12274 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Yrjölänpuiston ja Longinojanpuiston puistosuunnitelmat on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, samanaikaisesti Vanhan Helsingintien alueen katusuunnitelmien kanssa. Suunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavan nro 12274 mukainen Malmin asemanseudun alueen kehittäminen ja maankäytön tiivistäminen. Katu- ja puistosuunnitelmien koostepiirustus nro 31191/3 on (liite 5).

Puistosuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä Uutta Koillis-Helsinkiä -tapahtumassa 17.12.2019 sekä Helsingin kaupungin internetsivulla 11.12. – 30.12.2019 välisenä aikana. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus asukkaille pidettiin osana Uutta Koillis-Helsinkiä -tapahtumaa.

Kustannukset ja aikataulu

Yrjölänpuiston rakentamisen kustannukset ovat noin 35 000 euroa eli noin 75 euroa/m² (alv. 0 %).

Yrjölänpuisto kuuluu hoitoluokkaan A2 (käyttöviheralue).

Yrjölänpuiston vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 6500 €/ euroa eli 2 euroa/m² (alv 0 %).

Longinojanpuiston rakentamisen kustannukset ovat noin 130 000 euroa eli noin 53 euroa/m² (alv. 0 %).

Longinojanpuisto kuuluu hoitoluokkiin A3 (käyttö- ja suojaviheralue) ja C1 (lähimetsä) sekä C1.1 (puistometsä).

Longinojanpuiston vuosittaiset ylläpitokustannukset suunnittelualueen osalta ovat noin 1360 €/ euroa eli noin 0,35 euroa/m² (alv 0 %).

Puistojen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2019 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1

Detta beslut publicerades 12.11.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja