Tarveselvitys, uudisrakennus, päiväkoti- ja leikkipuistotilat, Kimnaasipolku 5, Maatullin ala-aste
Osoitteeseen Kimnaasipolku 5 toteutettavan yhtenäisen peruskoulun, päiväkodin ja leikkipuiston korvaavan uudisrakennuksen tarveselvitys
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Puistolaan osoitteeseen Kimnaasipolku 5 toteutettavan yhtenäisen peruskoulun, päiväkodin ja leikkipuiston korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Maatullin ala-asteen koulun nykyiset tilat ovat huonokuntoiset ja riittämättömät tulevan yhtenäisen peruskoulun käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisia toiminnallisia tavoitteita. Varhaiskasvatus tarvitsee uudet tilat korvaamaan huonokuntoisen päiväkoti Mintun, päiväkoti Neilikan sekä leikkipuisto Tapulin väliaikaiset tilat.
Uudet tilat suunnitellaan noin 700 oppilaalle, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen noin 240 lapselle sekä tilat leikkipuistotoiminnalle. Uudishankkeella saadaan varhaiskasvatukselle noin 65 paikkaa ja perusopetukselle noin 220 paikkaa enemmän. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta, perusopetusta ja leikkipuistotoimintaa uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2024 mennessä.
Hanke korvaa leikkipuisto Tapulin väliaikaiset tilat, päiväkoti Neilikan nykyiset tilat sekä Maatullin ala-asteen ja päiväkoti Mintun huonokuntoiset tilat, joista siirrytään väistötiloihin jo syksyllä 2021.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Vuoden 2018 aikana toteutettiin Puistolan alueen palveluverkkotarkastelu kaupungin kanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä alueen asukkaiden yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 3.11.2020 päätöksen mukaisesti Maatullin ala-asteen koulu laajennetaan yhtenäiseksi peruskouluksi. Oppilaaksiottoalueiden muutokset tasaavat Hiidenkiven peruskoulun oppilasmäärää vastaamaan oppilasmäärää, jolle koulurakennus on suunniteltu. Oppilaaksiottoalueiden avulla ohjataan oppilasmääriä, mikä parantaa koulurakennusten tarkoituksenmukaista tilankäyttöä.
Viimeisimmän väestöennusteen mukaan uuden oppilaaksiottoalueen 7–15-vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2023, jonka jälkeen 7–15-vuotiaiden määrä pysyy melko tasaisena vuoteen 2028 saakka, jonka jälkeen kääntyy laskuun. Vuonna 2024 Puistolan alueella ennustetaan asuvan perusopetusikäisiä noin 2 380 ja vuonna 2035 noin 1 970.
Hankkeen valmistumisajankohtana vuonna 2024 ennustetaan Puistolan peruspiirissä olevan 1-6 vuotiaita lapsia noin 1290. 1–6-vuotiaiden lasten määrä laskee ennustekauden ajan vuoteen 2035 asti siten, että vuonna 2035 1–6-vuotiaita ennustetaan asuvan alueella 1 109.
Yhtenäiseksi peruskouluksi laajentuvan Maatullin ala-asteen koulun, päiväkodin ja leikkipuiston uudishankkeessa on tiloja varhaiskasvatukselle, esiopetukselle, perusopetuksen luokille 1-9 ja leikkipuistotoiminnalle. Uudishankkeen suunnitellaan korvaavan Maatullin ala-asteen koulun nykyisin käytössä olevat tilat osoitteessa Kimnaasipolku 5, päiväkoti Mintun tilat osoitteissa Kimnaasipolku 5 ja Palovartijantie 19, päiväkoti Neilikan tilat osoitteessa Palokuja 4 sekä leikkipuisto Tapulin väliaikaiset tilat osoitteessa Kimnaasipolku 7.
Uusimmassa väestöennusteessa ei näy vielä yleiskaavan mahdollistama uusi asemakaavoitus. Yleiskaavan mahdollistama rakentaminen lisää alueen väestöä ja tämä on huomioitu palvelutarpeita määriteltäessä. Puistolan alueen väestömäärän kehittymistä ja sen vaikutusta palvelutilatarpeisiin voidaan arvioida seuraavien Puistolan koulu/päiväkotihankkeiden yhteydessä.
Kimnaasipolulle toteutettavan hankkeen lisäksi talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2020–2029 sisältää Puistolan alueelle kaksi muuta hanketta. Puistolan peruskoulun, lasten päiväkoti Nurkan ja leikkipuisto Nurkan korvaavan uudisrakennuksen ja Suuntimopuiston monitoimitalon uudisrakennuksen koululle, päiväkodille, kirjastolle ja nuorisotalolle.
Jakomäki-Puistola-Suutarila varhaiskasvatusalueen päiväkotihoidon osallistumisaste on yhteensä 72,7 %, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on 65,9 %.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Puistolan alueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle, päiväkodille ja leikkipuistotoiminnalle pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Tilasuunnittelulla varmistetaan rauhalliset ja turvalliset tilat sekä koululle ja päiväkodille. Tilankäytön joustavuutta lisätään toteuttamalla yhteiskäyttöisiä tiloja, joissa lasten ja nuorten ikätyypillisen käyttäytymisen ja turvallisuuden merkitys korostuu. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, liikuntatilat ja taidetilat. Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.
Päiväkodin ja koulun piha-alueet ovat suoraan yhteydessä toimintatiloihin. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta, varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana eri-ikäisille käyttäjille.
Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin ja koulun käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Varhaiskasvatuksen piha-alue on rajattu omaksi piha-alueeksi. Koulun ja päiväkodin saattoliikenne ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi.
Korvaavan uudishankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Korvaavan uudishankkeen tilat ovat laajuudeltaan 6 572 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 27,38 euroa/m²/kk eli noin 2 591 000 euroa/vuosi, josta nousua nykyiseen vuokraan on noin 1 245 000 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 800 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia eikä kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintojen kustannuksia. Tieto- ja viestintäteknologian kustannukset ovat noin 100 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 123 000 euroa ja siivouskustannusarvio noin 209 000 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 6 520 000 euroa/vuosi.
Päiväkodin, peruskoulun ja leikkipuistotilojen sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu, mikä lisäksi vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.
Väistötiloina Maatullin ala-asteen koulun ja päiväkoti Mintun osalta hyödynnetään Suuntimopuiston väistötiloja, jotka valmistuvat syksyllä 2021. Leikkipuisto Tapulin sisätoiminta on siirretty väliaikaisesti päiväkoti Satulinnan tilapäisiin tiloihin.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Puistolan alueellinen tarkastelu on tehty vuonna 2018, jossa on käyty läpi koko peruspiirin palveluiden kehittämistä. Maatullin ala-asteen koulussa on syksyllä 2019 järjestetty tilojen nykyiseen kuntoon liittyviä tilaisuuksia, joissa on keskusteltu myös uudishankkeen toteuttamista. Päiväkodin, koulun ja leikkipuistotoiminnan henkilökunta osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun. Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala tulee järjestämään osallistavia työpajoja alueen asukkaiden ja tiloja käyttävien sidosryhmien kanssa suunnitteluvaiheen edetessä.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten, nuorten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 13.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Julia Pettersson Hakava, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 26884