Puistosuunnitelma, Marianpuisto, Kamppi, VIO 6130/1

HEL 2020-011616
Ärendet har nyare handläggningar
§ 44

Marianpuiston puistosuunnitelman hyväksyminen, Kamppi

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Marianpuiston puistosuunnitelman, piirustus nro VIO 6130/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Marianpuisto sijaitsee Kampin (04) kaupunginosassa, osa-alueella Kamppi. Puistosuunnitelma koskee Marian kasvuyrityskampuksen alueelle tulevan uuden puiston suunnittelua ja porrasyhteyden rakentamista Baanalta kampusalueelle. Puisto on esitetty piirustuksessa nro VIO 6130/1. Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan kaupunginhallituksen hyväksymän asemakaavan nro 12629 mukaisen puiston rakentaminen. Puiston pinta-ala on 1724 m².

Puisto on Marian kasvuyrityskampuksen keskellä, Marian entisellä sairaala-alueella. Puiston pohjoispuolella on nykyinen suojeltu puurakennus ja länsipuolella on tiiliverhoiltu, säilyvä huoltorakennus. Puiston itäiselle rajalle siirtyy suojeltu puurakennus entisen sairaala-alueen eteläosasta. Puiston eteläreunalla oleva 1980-luvulla rakennettu asuintalo puretaan. Puiston eteläpuolelle on rakentumassa toimitilarakennusten korttelialue. Puiston alla on nykyisiä tunnelirakenteita.

Marianpuistossa on suojeltuja puita, jotka ovat säästyneet kulttuurihistoriallisesti tärkeästä Marian sairaala-alueen puutarhasta. Nykyisin puistoalue on asfalttipintainen huoltopiha – ja pysäköintialue. Itäreunan kallioleikkauksen reunalla on puu- ja metallilanka-aidat.

Marianpuiston läpi avataan kulkuyhteys Mechelininkadulta Baanalle uusien portaiden ja luiskan kautta. Näistä Baanan puoleiset portaat ovat puistoalueella. Lastenkodinkadulta tulee uusi kevyen liikenteen siltayhteys puistoon, ja puiston poikki linjatut raitit muodostavat kulkuyhteyden Marian kasvuyrityskampuksen pohjoisosaan. Pohjoisosan pelastusreitti kulkee sillan ja puistoraitin kautta.

Suunnitelma

Puistosuunnitelmassa on otettu huomioon alueen puutarhataiteen historia, hyödyntämällä englantilaisen maisemapuutarhan ihanteita, kuten näkymälinjoja, tilavaihteluita ja kaarevia muotoja. Puiston istutukset tehdään suosien vanhoja kasvilajeja.

Puurakennusten lähellä olevat raitit ovat kivituhkapintaiset. Sillan suunnasta tuleva pelastusreitti ja uuden korttelialueen vieressä oleva raitti päällystetään maatiilellä. Väreinä käytetään harmaan ja ruskean sävyjen sekoitusta. Maatiilipintaiset raitit rajataan ruskealla luonnonkivisellä reunakivellä. Baanalle johtavat portaat tehdään ruskeasta luonnonkivestä ja portaiden ja aukion väliin jäävä muuri mustasta luonnonkivestä.

Valaistus uusitaan ja se suunnitellaan yhtenäiseksi Marianportaan valaistuksen kanssa.

Nykyiset kuivatusrakenteet uusitaan kokonaan, mutta puiston kuivatus säilyy pääpiirteittäin samana. Loiva vietto pohjoisesta etelään säilytetään ja pintavedet ohjataan puiston eteläreunassa hulevesikaivojen ja uuden hulevesilinjan avulla Mechelininkadun nykyiseen hulevesiviemäriin.

Marianpuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Vuorovaikutuksen yhteydessä on saatu yksi mielipide, joka koski asemakaavaa nro 12629.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6130/1 (Liite1) ja suunnitelmaselostuksesta (Liite 2).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12629 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 11.11.–24.11.2020 välisen ajan.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille, Töölö-seuralle ja Töölön

kaupunginosat – Töölö ry:lle, Eteläiset kaupunginosat ry:lle paikallislehdille ja paikalliselle asukasyhdistykselle 29.10.2020. Maksullinen lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 11.11.2020. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 24.11.2020 mennessä.

Puistosuunnitelmaluonnokseen saatiin yksi yhteinen palaute kolmelta Asunto-Osakeyhtiöltä: As. Oy Ruoholahti Bostads-Aktiebolag, As. Oy Lastenkodinkatu 7 ja As. Oy Kampin Anttila. Palaute koski asemakaavaa nro 12629, ei ollut siinä vaiheessa tullut voimaan. Palaute koski vireillä olevaa asemakaavavalitusta. Asemakaava on korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen perusteella saanut lainvoiman 16.1.2023. Liikenneturvallisuuteen liittyvät seikat samoin kuin rakennetun ympäristön vaalimista koskevat sisältövaatimukset on otettu asemakaavassa ja siihen perustuvassa puistosuunnitelmassa otettu riittävällä tavalla huomioon.

Annettu palaute ei vaikuta suunnitelman sisältöön.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 485 000 euroa eli noin 281 euroa/m² (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2.

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 10 000 euroa, 5,8 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen tai alueen muun rakentamisen aikataulussa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Detta beslut publicerades 13.04.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja