Tulosbudjetti, vuonna 2021, sosiaali- ja terveystoimiala

HEL 2020-012936
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 268 §
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelma ja tulosbudjetit 2021

Social- och hälsovårdsnämnden

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan vuoden 2021 käyttösuunnitelman sekä palvelukokonaisuuksien, hallinnon ja toimialan yhteisten tulosbudjettien ulkoiset toimintamenot (ilman poistoja) sekä tulot esityksen mukaisesti seuraavasti:

Palvelukokonaisuus (1000 euroa)
Menot
Tulot
Perhe- ja sosiaalipalvelut
424 841
25 514
Terveys- ja päihdepalvelut
309 087
25 350
Sairaala-, kuntoutus- ja
 hoivapalvelut
532 188
90 910
Hallinto
42 511
1 328
Toimialan yhteiset
222 467
15 698

Edellä kuvatut palvelukokonaisuuskohtaiset tulosbudjetit koskevat talousarviokohtaa 5 10 01 Sosiaali- ja terveyspalvelut. Muiden talousarviokohtien osalta (toimeentulotuki, vastaanottokeskukset ja valtion korvaamat maahanmuuttopalvelut, Apotti sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) kaupunginhallitus on tehnyt 16.11.2020 pormestarin talousarvioehdotuksen mukaisen esityksen kaupunginvaltuustolle talousarvioksi 2021 ja taloussuunnitelmaksi 2022–2023. Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2021 talousarviosta ja vuosien 2022–2023 taloussuunnitelmasta 9.12.2020.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta valtuutti sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan tekemään talousarviokohdan 5 10 01 Sosiaali- ja terveyspalvelut palvelukokonaisuuksien, hallinnon ja toimialan yhteisten menojen välisiä määrärahasiirtoja tarvittaessa.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi seuraavat sosiaali- ja terveystoimialaa koskevat kehotukset liittyen vuoden 2021 käyttösuunnitelmaan:

- Hyväksyessään käyttösuunnitelman ja tulosbudjetit 2021 sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen ja haasteellinen lapsille ja nuorille sekä monille muille ryhmille, kuten yksinäisyyttä kokeville ja ikääntyneille. Lautakunta painottaa, että tämän koronan aiheuttaman palvelu- ja hoitovelan tunnistamiseksi ja paikallistamiseksi on hyödynnettävä erilaisia menetelmiä, erityisesti etsivää työtä, jotta niitä pystytään purkamaan tehokkaasti ja etupainotteisesti. Lautakunta kehottaa toimialaa talousarvioennusteiden yhteydessä raportoimaan, minkälaisiin toimii on ryhdytty tämän palvelu- ja hoitovelan paikkaamiseksi.

- Lautakunta kehottaa toimialaa hyväksyessään vuoden 2021 käyttösuunnitelman, kiinnittämään erityistä huomioita terveysasemapalveluiden saatavuuden ja toiminnan kehittämiseen itsetuotettuna toimintana sekä kohdistamaan lisäresursseja henkilöstön rekrytointiin ja pysyvyyteen.

- Lähisuhdeväkivaltaa koskien ilmoitusten määrä on noussut selvästi vuoden 2020 aikana. Lautakunta edellyttää toimialaa varautumaan syvenevään ongelmaan ja vahvistamaan naisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamista, palveluketjua ja lähisuhdeväkivallan vastaisen työn koordinointia jo suunnitellun Lähisuhdeväkivalta lapsiperheissä -mallin lisäksi.

Käsittely

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari ja johtava controller Mikael Karell olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Asiassa tehtiin seuraavat vastaehdotukset:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Aleksi Niskanen: Vuoden 2021 käyttösuunnitelman sivulle 22 kohtaan "Otamme käyttöön hävikkiruokaterminaalin sekä jatkamme ruoka-aputoiminnan kehittämistä osallisuutta ja ihmisten toimijuutta vahvistavaksi yhdessä ruoka-aputoimijoiden kanssa. Edistämme ruoka-avun käyttäjien kiinnittymistä sosiaali- ja terveyspalveluihin palveluohjausta parantamalla." lisätään kappaleen loppuun seuraava lause: "Parasta ruoka-aputoiminnan kehittämistä on se, että Helsingin kaupunki antaa tarvittavat taloudelliset resurssit ruoka-apua tarjoaville järjestöille ja toimijoille. Ruoka-apu on yhä useamman helsinkiläisen turvana taloudellisesti vaikeissa elämäntilanteissa. Kaupungin täytyy budjetoida ruoka-apujärjestöjen avustusrahat nykyistä suuremmalle tasolle, jotta heidän toimintansa ei riipu yhä enemmän yksityisistä lahjoittajista. Kyse on ennen kaikkea kaupungin arvovalinnasta eli siitä, kuinka paljon Helsingin kaupunki on valmis panostamaan ja auttamaan heikoimmassa asemassa olevia helsinkiläisiä".

Jäsen Aleksi Niskasen vastaehdotus raukesi kannattamattomana.

Vastaehdotus 2:
Jäsen Karita Toijonen: Päätösehdotukseen tehdään seuraava lisäys: "Lautakunta kehottaa toimialaa hyväksyessään vuoden 2021 käyttösuunnitelman, kiinnittämään erityistä huomioita terveysasemapalveluiden saatavuuden ja toiminnan kehittämiseen itsetuotettuna toimintana sekä kohdistamaan lisäresursseja henkilöstön rekrytointiin ja pysyvyyteen."

Kannattaja: jäsen Katju Aro

Vastaehdotus 3:
Puheenjohtaja Sanna Vesikansa: Päätösehdotukseen tehdään seuraava lisäys: "Hyväksyessään käyttösuunnitelman ja tulosbudjetit 2021 sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen ja haasteellinen lapsille ja nuorille sekä monille muille ryhmille, kuten yksinäisyyttä kokeville ja ikääntyneille. Lautakunta painottaa, että tämän koronan aiheuttaman palvelu- ja hoitovelan tunnistamiseksi ja paikallistamiseksi on hyödynnettävä erilaisia menetelmiä, erityisesti etsivää työtä, jotta niitä pystytään purkamaan tehokkaasti ja etupainotteisesti. Lautakunta kehottaa toimialaa talousarvioennusteiden yhteydessä raportoimaan, minkälaisiin toimii on ryhdytty tämän palvelu- ja hoitovelan paikkaamiseksi."

Kannattaja: jäsen Kati Juva

Puheenjohtaja Sanna Vesikansan vastaehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman äänestystä.

Vastaehdotus 4:
Jäsen Katju Aro: Päätösehdotukseen tehdään seuraava lisäys: "Lähisuhdeväkivaltaa koskien ilmoitusten määrä on noussut selvästi vuoden 2020 aikana. Lautakunta edellyttää toimialaa varautumaan syvenevään ongelmaan ja vahvistamaan naisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamista, palveluketjua ja lähisuhdeväkivallan vastaisen työn koordinointia jo suunnitellun Lähisuhdeväkivalta lapsiperheissä -mallin lisäksi."

Kannattaja: puheenjohtaja Sanna Vesikansa

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavien äänestysten tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 2 (jäsen Karita Toijonen)

Jaa-äänet: 4
Leo Bergman, Sami Heistaro, Maritta Hyvärinen, Seija Muurinen

Ei-äänet: 8
Katju Aro, Tapio Bergholm, Sandra Hagman, Kati Juva, Touko Niinimäki, Aleksi Niskanen, Karita Toijonen, Sanna Vesikansa

Tyhjä: 1
Cecilia Ehrnrooth

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Karita Toijosen vastaehdotuksen äänin 8 - 4 (tyhjää 1).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 4 (jäsen Katju Aro)

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 13
Katju Aro, Tapio Bergholm, Leo Bergman, Cecilia Ehrnrooth, Sandra Hagman, Sami Heistaro, Maritta Hyvärinen, Kati Juva, Seija Muurinen, Touko Niinimäki, Aleksi Niskanen, Karita Toijonen, Sanna Vesikansa

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Katju Aron vastaehdotuksen äänin 13 - 0.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta hyväksyttyjen vastaehdotusten osalta esittelijän ehdotuksesta poiketen.

Se röstningsresultatet i tabellform

Jäsen Aleksi Niskanen jätti päätöksestä rauenneen vastaehdotuksensa osalta eriävän mielipiteen.

Äänestys 1

Ja: Esityksen mukaan

Nej: Lautakunta kehottaa toimialaa hyväksyessään vuoden 2021 käyttösuunnitelman, kiinnittämään erityistä huomioita terveysasemapalveluiden saatavuuden ja toiminnan kehittämiseen itsetuotettuna toimintana sekä kohdistamaan lisäresursseja henkilöstön rekrytointiin ja pysyvyyteen.

Medlem Fullmäktigegrupp
Bergman, Leo Ej fullmäktigegrupp
Heistaro, Sami Ej fullmäktigegrupp
Hyvärinen, Maritta Ej fullmäktigegrupp
Muurinen, Seija Kokoomuksen valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Aro, Katju Ej fullmäktigegrupp
Bergholm, Tapio Ej fullmäktigegrupp
Hagman, Sandra Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Niinimäki, Touko Ej fullmäktigegrupp
Niskanen, Aleksi Ej fullmäktigegrupp
Toijonen, Karita Ej fullmäktigegrupp
Vesikansa, Sanna Ej fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Ehrnrooth, Cecilia Ej fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Efter fullmäktigegrupp
Fullmäktigegrupp Ja Nej Tomt Bort
Ej fullmäktigegrupp 3 6 1 0
Kokoomuksen valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 0 1 0 0

Äänestys 2

Ja: Esityksen mukaan

Nej: Lähisuhdeväkivaltaa koskien ilmoitusten määrä on noussut selvästi vuoden 2020 aikana. Lautakunta edellyttää toimialaa varautumaan syvenevään ongelmaan ja vahvistamaan naisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamista, palveluketjua ja lähisuhdeväkivallan vastaisen työn koordinointia jo suunnitellun Lähisuhdeväkivalta lapsiperheissä -mallin lisäksi.

Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Aro, Katju Ej fullmäktigegrupp
Bergholm, Tapio Ej fullmäktigegrupp
Bergman, Leo Ej fullmäktigegrupp
Ehrnrooth, Cecilia Ej fullmäktigegrupp
Hagman, Sandra Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Heistaro, Sami Ej fullmäktigegrupp
Hyvärinen, Maritta Ej fullmäktigegrupp
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Muurinen, Seija Kokoomuksen valtuustoryhmä
Niinimäki, Touko Ej fullmäktigegrupp
Niskanen, Aleksi Ej fullmäktigegrupp
Toijonen, Karita Ej fullmäktigegrupp
Vesikansa, Sanna Ej fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Efter fullmäktigegrupp
Fullmäktigegrupp Ja Nej Tomt Bort
Ej fullmäktigegrupp 0 10 0 0
Kokoomuksen valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 0 1 0 0
Stäng

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan vuoden 2021 käyttösuunnitelman sekä palvelukokonaisuuksien, hallinnon ja toimialan yhteisten tulosbudjettien ulkoiset toimintamenot (ilman poistoja) sekä tulot esityksen mukaisesti seuraavasti:

Palvelukokonaisuus (1000 euroa) Menot Tulot
Perhe- ja sosiaalipalvelut 424 841 25 514
Terveys- ja päihdepalvelut 309 087 25 350
Sairaala-, kuntoutus- ja
 hoivapalvelut
532 188 90 910
Hallinto 42 511 1 328
Toimialan yhteiset 222 467 15 698

Edellä kuvatut palvelukokonaisuuskohtaiset tulosbudjetit koskevat talousarviokohtaa 5 10 01 Sosiaali- ja terveyspalvelut. Muiden talousarviokohtien osalta (toimeentulotuki, vastaanottokeskukset ja valtion korvaamat maahanmuuttopalvelut, Apotti sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) kaupunginhallitus on tehnyt 16.11.2020 pormestarin talousarvioehdotuksen mukaisen esityksen kaupunginvaltuustolle talousarvioksi 2021 ja taloussuunnitelmaksi 2022–2023. Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2021 talousarviosta ja vuosien 2022–2023 taloussuunnitelmasta 9.12.2020.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta valtuuttaa sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan tekemään talousarviokohdan 5 10 01 Sosiaali- ja terveyspalvelut palvelukokonaisuuksien, hallinnon ja toimialan yhteisten menojen välisiä määrärahasiirtoja tarvittaessa.

Stäng

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari ja johtava controller Mikael Karell ovat kutsuttuina asiantuntijoina tämän asian käsittelyssä.

Talousarvion noudattamisohjeiden mukaan toimintavuotta koskevat suunnitelmat on tarkistettava vastaamaan talousarviossa hyväksyttyjä määrärahoja ja varmistettava, että sitovat toiminnalliset tavoitteet saavutetaan käytettävissä olevin määrärahoin. Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2021 käyttösuunnitelma ja tulosbudjetit on laadittu kaupunginhallituksen 16.11.2020 ehdotukseen kaupunginvaltuustolle vuoden 2021 talousarviosta. Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2021 talousarviosta ja vuosien 2022–2023 taloussuunnitelmasta 9.12.2020.

Kaupunginhallituksen ehdotus sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2021 talousarviosta on seuraava:

5 10 Sosiaali- ja terveystoimi

(1000 euroa)

Menot -2 295 557
Tulot 176 300

Talousarviokohdittain menot ja tulot jakautuvat seuraavasti:

5 10 01 Sosiaali- ja terveyspalvelut

(1000 euroa)

Menot - 1 531 094
Tulot 158 800

5 10 02 Toimeentulotuki

(1000 euroa)

Menot - 15 000
Tulot 2 600

5 10 03 Vastaanottokeskukset ja valtion korvaamat maahanmuuttopalvelut

(1000 euroa)

Menot -13 000
Tulot 14 400
Toimintakate 1 400

5 10 04 Apotti

(1000 euroa)

Menot -41 142
Tulot 500
Toimintakate -40 642

5 10 05 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

(1000 euroa)

Menot - 695 321

8 05 05 Irtaimen omaisuuden hankinnat

(1000 euroa)

Menot yht. 9 000

8050501

Tietotekniikkahankinnat 3 500

8050502

Muut hankinnat 5 500

Sosiaali- ja terveystoimen nettobudjetoiduissa talousarviokohdissa (Vastaanottokeskukset ja muut valtion korvaamat maahanmuuttopalvelut sekä Apotti) toimialaa sitova taso on toimintakate, muissa talousarviokohdissa toimintamenot.

Kaupunginhallituksen 16.11.2020 ehdotuksessa talousarvioksi 2021 on huomioitu väestönkasvua ja kustannustason muutosta koskevat arviot. Kaupunginhallituksen ehdotuksessa on 20 miljoonan euron lisäkohdennus sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalle. Lisäksi kaupunginhallitus esittää kohdennettavaksi kaupunginhallituksen käyttövaroista sosiaali- ja terveystoimelle 10 miljoonaa euroa, joka toteutetaan määrärahasiirtona alkuvuodesta 2021. Kaupunginhallituksen vuoden 2021 käyttövaroista siirretään sosiaali- ja terveystoimelle 5 miljoonaa euroa sekä vuodelta 2020 säästyneitä varoja 5 miljoona euroa.

Kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti sosiaali- ja terveystoimi osallistuu Helsingin poliisi uuden ihmiskauppayksikön moniammatilliseen yhteistyöhön ja jatkaa terveysasemapalvelujen parantamista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- hankkeen tavoitteiden mukaisesti sekä analysoi terveysasemapalvelujen kehittämiskohteen ja niitä tukevat rakenteet. Kaupunginhallituksen lisäämää määrärahaa kohdennetaan etenkin ikääntyneen väestön määrän kasvusta johtuvaan palvelutarpeen kasvuun sekä mielenterveyspalvelujen kehittämiseen. Kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti edistetään mielenterveyskuntoutujien asumisketjua ja vahvistetaan ikääntyneiden digitaalisia valmiuksia.

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelma on tämän asian liitteenä 1. Toimialan tulosbudjetit ovat liitteenä 2.

Sitovat toiminnalliset tavoitteet ja muut tavoitteet

Kaupunginhallituksen talousarvioehdotuksen sosiaali- ja terveystoimea sitovat toiminnalliset tavoitteet pohjautuvat sosiaali- ja terveyslautakunnan 22.9.2020 hyväksymään talousarvioehdotukseen. Sitovien toiminnallisten tavoitteiden ennuste raportoidaan virallisten toiminnan ja talouden ennusteen yhteydessä kolme kertaa vuodessa. Sitovat toiminnalliset tavoitteet ovat liitteenä 3. Sosiaali- ja terveystoimialan muut toiminnalliset tavoitteet sekä HYTE-tavoitteet ovat liitteessä 4 ja määrälliset tavoitteet liitteessä 5.

Käyttösuunnitelman rakenne

Sosiaali- ja terveystoimialan käyttösuunnitelma jakaantuu keskeisiin kaupunkistrategian painopisteisiin ja muuhun kaupunkistrategian toteuttamiseen vuonna 2021. Lisäksi erillisinä kappaleina ovat Covid-19-pandemian hoito- ja palveluvelan kustannukset ja Covid-19-pandemian palautumisohjelma, asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen hankkeet (Rakenneuudistus ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus) sekä erikoissairaanhoidon toteuttamista koskeva HYKS-järjestämissuunnitelma.

Erillisten kokonaisuuksien lisäksi sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2021 keskeisinä painopisteinä ovat palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, yhteensopivien ja integroitujen palvelujen sekä ehyiden palveluketjujen tuottaminen, oikea-aikaisten, ennaltaehkäisevien ja matalan kynnyksen palvelujen lisääminen sekä digitaalisten palvelujen käytön laajentaminen.

Yhteistoiminnan toteutuminen

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelmaa on valmisteltu yhteistoiminnan mukaisesti toimialalla syksyn 2020 aikana ja sitä on käsitelty toimialan henkilöstötoimikunnassa 16.11.2020 ja 7.12.2020. Lisäksi asiaa käsitellään järjestöneuvottelukunnan kanssa erikseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Käyttösuunnitelmassa korostetaan asiakastarpeiden mukaisten ehyiden ja integroitujen palvelukokonaisuuksien kehittämistä. Asiakkaan roolia ja osallisuutta vahvistetaan edelleen muun muassa digitaalisten palvelujen avulla. Moniammatillisia, integroituja, jalkautuvia ja asiakkaan kotiin ja muuhun toimintaympäristöön vietävien palvelujen kehittämistä jatketaan muun muassa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa. Palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta parannetaan sekä kehittämällä toimintamalleja, jotka nopeuttavat palveluun ja hoitoon pääsyä, että lisäämällä sähköisiä palveluja, jotka lisäävät myös Covid-19-pandemian palautumisohjelman tavoitteita. Matalan kynnyksen palvelut ja asiakkaan osallisuutta lisäävät palvelut edistävät terveys- ja hyvinvointierojen kaventumista. Helsinkiläisten terveyttä ja hyvinvointia edistetään myös keskeisissä kaupunkiyhteisissä hankkeissa muiden toimialojen ja toimijoiden kanssa.

Stäng

Sosiaali- ja terveyslautakunta 08.12.2020 § 252

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari ja johtava controller Mikael Karell olivat kutsuttuina asiantuntijoina tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Reko Ravelan ehdotuksesta.

Esittelijä
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 29.12.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 42246

sampo.pajari@hel.fi