Hankerahoitus, kaupunkiympäristön toimiala, haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelma, elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus
Kaupunkiympäristön toimialan hankehakemus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle avustuksen myöntämiseksi haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin
Päätös
Hallintojohtaja päätti, että toimiala hakee rahoitusta hankkeelle ”Kurtturuusun torjunta eri menetelmillä Helsingin merenrannoilla ja saaristossa 2021-2023"
Päätöksen perustelut
Kurtturuusu (Rosa rugosa) ja sen valkokukkainen muoto (Rosa rugosa f. alba) on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa. Kansallisen lainsäädännön mukaan kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä kasvattaa. Kasvattamisen kieltoon on lainsäädännössä annettu siirtymäaika 1.6.2022 asti, jonka jälkeen kasvattaminen on kiellettyä. Kasvattaminen yleisillä alueilla, kuten puistoissa ja uimarannoilla, omistajan tai haltijan käytössä ja hoidossa olevilla alueilla on siirtymäajan jälkeen kiellettyä.
Kurtturuusu on Helsingin merenrannoilla paikoin hyvin aggressiivisesti levinnyt laji. Erityisesti hiekkarannoille asetuttuaan kurtturuusu pystyy levittäytymään läpitunkemattomaksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin merenrantalajiston. Tiheiköt ovat myös merkittävä haitta rantojen virkistyskäytölle. Hankkeen tavoitteena on käynnistää kurtturuusukasvustojen torjunta ja ruusun leviämisen ehkäisy Helsingin luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittävillä ranta-alueilla Lauttasaaressa, Mustikkamaalla ja saariston saarissa tunnetuilla esiintymäkohteilla. Osalla kohteista jatketaan vuonna 2020 aloitettua torjuntaa.
Kurtturuusun hävittäminen sisältyy mm. Helsingin vieraslajilinjaukseen (2015). Linjauksen toimenpiteeseen 3.4 sisältyy erittäin haitallisten vieraslajien torjunnan tehostaminen. Helsingissä kurtturuusu on luokiteltu erittäin haitallisten lajien luokkaan. Helsingin vieraslajien priorisointisuunnitelmassa (2016) torjuntatyö on ensisijaisesti käynnistettävä luontoarvoiltaan merkittävissä kohteissa. Torjuntatyössä tärkeintä on poistaa erityisen haitallisiksi tai haitallisiksi luokiteltujen lajien esiintymiä.
Helsingin kaupunkistrategiassa (2017) korostetaan arvokkaan luonnon vaalimista ”Helsinki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi”. Hanke liittyy myös Helsingin merellisen strategian toteuttamiseen.
Hankkeen vetäjä on kaupunkiympäristötoimialan yleisten alueiden ylläpito. Hankkeeseen osallistuvat lisäksi kaupunkiympäristötoimialan ympäristöpalvelut ja maankäyttö ja kaupunkirakenne sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan merelliset palvelut. Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen Helsy ry:n ja Stadin ammattiopiston kanssa mm. yhteisillä torjuntatalkoilla.
Hankkeen kesto on kolme vuotta 2021-2023. Hankkeen kokonaiskustannukset kolmelle vuodelle ovat 320 000 euroa, avustusta haetaan 160 000 euroa.
Rahoitusjohtaja päätti 13.9.2017 § 64 siirtää hallintosäännön 12 luvun 5 §:n 7 kohdan toimivaltaa hakea kaupungin puolesta valtionosuudet ja –avustukset sekä niihin verrattavat etuudet kaupunkiympäristön toimialalla seuraavasti:
- kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päättää kaupunkiympäristön toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta
- edelleen rahoitusjohtaja päätti todeta, että toimialojen tulee tehdä hankehakemuksista päätökset Ahjo-asiakirjahallinnon kautta ja toimittaa ne sekä rahoitushakemuksia koskevat päätökset tiedoksi rahoitusjohtajalle.
Detta beslut publicerades 26.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Päivi Islander, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38649