Hankinta, mielenterveyskuntoutujien palvelut, sosiaali- ja terveystoimiala
Mielenterveyskuntoutujien palvelujen hankinta Niemikotisäätiöltä 1.1.2021 alkaen
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankintalain 15 §:n perusteella hankkia mielenterveyskuntoutujien palveluja Niemikotisäätiöltä liitteen 1 sopimuksen mukaisesti 1.1.2021 alkaen. Sopimus on voimassa toistaiseksi.
Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 33,2 miljoonaa euroa.
Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta oikeutti terveys- ja päihdepalvelujen johtajan
- allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävän sopimuksen (liite 1)
- irtisanomaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 14.6.2016 § 157 perustuneen aikaisemman sopimuksen, sekä
- irtisanomaan ja purkamaan tarvittaessa tämän päätöksen perusteella allekirjoitettavan sopimuksen.
Käsittely
Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Taustaa
Niemikotisäätiö tuottaa sääntöjensä mukaan sosiaalipsykiatrista kuntoutustyötä ja ehkäisevää mielenterveystyötä järjestämällä helsinkiläisille avohoidossa oleville mielenterveyskuntoutujille eriasteista tuettua ja ohjattua kuntoutusta. Säätiön kuntoutusjärjestelmä muodostuu asumiskuntoutuksesta, päivätoiminnasta, työkeskustoiminnasta ja työhön valmennuksesta. Säätiö järjestää myös ruokapalvelua ja loma- sekä virkistystoimintaa.
Niemikotisäätiö kuluu Helsingin kaupunkikonserniin. Säätiö on hankintayksikkönä toimivan Helsingin kaupungin sidosyksikkö (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016, 15 §). Hankintalakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa, ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden (5) prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen, kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 14.6.2016 tehnyt päätöksen § 157 mielenterveyskuntoutujien palveluiden hankinnasta Niemikotisäätiöltä. Tämän päätöksen perusteella sosiaali- ja terveystoimialan ja Niemikotisäätiön välillä solmitaan uusi sopimus mielenterveyskuntoutujien palvelujen hankinnasta.
Sopimus
Sosiaali- ja terveystoimiala hankkii Niemikotisäätiöltä helsinkiläisten mielenterveyskuntoutujien asumis- ja tukipalveluja. Sopimuskausi alkaa 1.1.2021 ja jatkuu toistaiseksi. Sopimusluonnos on liitteenä 1.
Sopimuksen kohteena olevat palvelukokonaisuudet ovat seuraavat:
- tehostettu palveluasuminen
- tuettu asuminen
- jälleen vuokratut asunnot
- päiväkeskustoiminta
- työkeskustoiminta
- koulutus ja tuettu työllistämistoiminta
- loma- ja virkistämistoiminta.
Allekirjoitettavan sopimuksen sitoumukseton ja arvonlisäveroton ennakoitu arvo on noin 33,2 miljoonaa euroa. Koska sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, on sopimuksen ennakoitu arvo laskettu hankintalain (1397/2016) 30 §:n mukaisesti 48 kuukauden ennakoidun kuukausiarvon perusteella.
Toteuttamisohjelma
Sopimusta täydennetään vuosittain toteuttamisohjelmalla, jossa noudatetaan sopimuksessa sovittuja periaatteita ja tavoitteita. Sopijapuolet laativat toteuttamisohjelman seuraavaksi kalenterivuodeksi vuosittaisten neuvottelujen pohjalta. Sopijapuolten välisessä neuvottelussa sovitaan hankittavista palveluista, niiden sisällöstä, laadusta ja määrästä sekä seuraavan vuoden kokonaishinnasta. Sopijapuolet laativat ja vahvistavat neuvottelun pohjalta toteuttamisohjelman seuraavaksi kalenterivuodeksi joulukuun loppuun mennessä. Tuotekohtaiset palvelujen hinnat voidaan tarkistaa kahden (2) vuoden välein.
Ostettavat tuotteet arvioitune määrineen on esitetty sopimuksessa (liite 1). Vuosina 2021 ja 2022 toteuttamisohjelman sitoumukseton arvioitu arvo on noin 8,31 miljoonaa euroa/vuosi.
Sopimuksen ja toteuttamisohjelman allekirjoittaminen ja päättäminen
Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti toimielimen päätöksiin perustuvat asiakirjat allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä.
Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiselle (irtisanominen tai purkaminen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 4.2.2020 § 19 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että terveys- ja päihdepalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Detta beslut publicerades 29.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Sari Luostarinen, hankintapäällikkö, puhelin: 09 310 21184
Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 09 310 33344