Vahingonkorvaus, esinevahinko, 27.1.2021, Päiväkoti Alku
Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneista talvisaappaista
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** (jäljessä hakija) 29,90 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen lapsen vahingoittuneista talvisaappaista varhaiskasvatuksen toimipisteessä.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 18.2.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 29,90 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen varhaiskasvatuksen toimipisteessä vahingoittuneista lapsen talvikumisaappaista. Päiväkodin ryhmän kasvattajat ovat laittaneet talvikumisaappaat vahingossa ulkoilun jälkeen kuivauskaappiin, vaikka hakija oli kertonut, ettei niitä saa sinne laittaa. Kumisaappaat ovat kuivatuksen vuoksi kutistuneet sen verran, ettei lapsi voi niitä enää villasukkien kanssa käyttää. Kyseiset jalkineet ovat ainoat lapsen talvijalkineet. Talvisaappaiden pinnassa on lisäksi merkkejä hapertumisesta. Kumisaappaat (29,90 euroa) on hankittu 16.11.2020 (tosite liitteenä). Hakijan liittämän, kyseisen mallisia kumisaappaita koskevan hoito-ohjeen mukaan materiaali ei kestä yli +40 celsiusasteen kuumuutta.
Päiväkodista saadussa selvityksessä on vahvistettu hakijan esittämä. Työntekijä on vahingossa laittanut talvikumisaappaat kuivauskaappiin, minkä seurauksena kengät eivät enää villasukan kanssa ole mahtuneet lapsen jalkaan. Lisäksi saappaiden pinnassa on muutoksia.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.
Asiassa saadun selvityksen perusteella päiväkodin työntekijän virheellinen toiminta on johtanut talvikumisaappaiden vahingoittumiseen. Kaupunki on isännänvastuun perusteella vastuussa työntekijän tuottamuksellisesta toiminnasta. Työntekijän viaksi jäävä tuottamus arvioidaan lieväksi. Hakijan vaatimus vahingon määrästä on perusteltua hyväksyä.
Detta beslut publicerades 05.03.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036