Talousarvioaloite, maksuttomien kuukautisvälineiden pilotin toteuttaminen

HEL 2021-002894
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 221 §
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen ym. talousarvioaloitteesta koskien maksuttomien kuukautisvälineiden pilotin toteuttamisesta

Social- och hälsovårdsnämnden

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen ja 19 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

"Kasvatus- ja koulutuslautakunta 9.2.2021 § 22 päätti toimialallaan käynnistää rajatun kokeilun maksuttomien kuukautisvälineiden jakamisesta perusopetuksessa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Myös sosiaali- ja terveyslautakunta on 31.8.2021 § 170 lausunnossaan kaupunginhallitukselle esittänyt kuukautisvälineiden tarvikejakelun maksuttoman kokeilun aloittamista kouluissa, perhekeskuksissa tai järjestöjen kautta. Esitetyssä kokeilussa edellytettäisiin tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Esitetyn kokeilun suunnitteluun otettaisiin mukaan myös nuoret, kouluterveydenhuolto ja terveystiedon opettajat sekä perhekeskukset ja alan järjestöt.

Koska kyseessä olisi ilmaistuote, ei jakamisen välttämättä tarvitse tapahtua kalliiden mekaanisten automaattien avulla. Koska kyse on myös nuorille säännöllisestä ja ennustettavasta tarpeesta, ei jakelua ole välttämättä pakko järjestää joka päivä – esimerkiksi viikoittain mahdollisuus riittää hyvin. Lautakunta puoltaa tämän pilotin järjestämistä yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja varautuu siihen myös talousarviossa

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Ilmaisten kuukautisvälineiden jakaminen nuorille sekä vähävaraisille mahdollisesti vähentää niin sanottua kuukautisköyhyyttä. Kuukautisvälineiden käyttö ja niiden riittävä vaihtaminen puhtaisiin, yhdistettynä hyvään intiimihygieniaan kuukautisten aikana, edistää terveyttä ja vahvistaa sosiaalista sekä psyykkistä hyvinvointia.

Kansallinen päätös eduskunnassa kuukautisvälineiden arvolisäveron alentamisesta parantaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa, kun kuukautisvälineiden hinnan laskiessa naisille ja tytöille kohdistuva kustannusrasite pienentyisi.”

Käsittely

Asiassa tehtiin seuraavat vastaehdotukset:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Kati Juva: Poistetaan lausunnon viisi ensimmäistä kappaletta. Lisätään lausunnon kuudennen kappaleen jälkeen teksti "Koska kyseessä olisi ilmaistuote, ei jakamisen välttämättä tarvitse tapahtua kalliiden mekaanisten automaattien avulla. Koska kyse on myös nuorille säännöllisestä ja ennustettavasta tarpeesta, ei jakelua ole välttämättä pakko järjestää joka päivä – esimerkiksi viikoittain mahdollisuus riittää hyvin. Lautakunta puoltaa tämän pilotin järjestämistä yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja varautuu siihen myös talousarviossa". Poistetaan kaksi Terveys- ja hyvinvointivaikutukset -otsikkoa edeltävää kappaletta.

Kannattaja: jäsen Oula Silvennoinen

Vastaehdotus 2:
Jäsen Laura Korpinen: Teen seuraavan vastaehdotuksen: Korjataan Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi -otsikon ensimmäinen kappale kuulumaan seuraavasti: "Kuukautisvälinesuojia saa edullisimmillaan reilusti alle 2 euron kuukausikustannuksella. Kuukautisköyhyysilmiötä ei siten Suomessa tosiasiallisesti ole, kun lisäksi huomioidaan se, että lähtökohtaisesti jokaisen nuoren elatuksesta vastaa 1-2 aikuista. Lautakunta toteaa, että terveyssiteiden ilmaisella jakamisella ei ole perheille relevanttia taloudellista merkitystä, ja niiden jakamiseen ryhtymällä ainoastaan lisättäisiin hallinnon kuluja." Poistetaan Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi -otsikon toinen kappale.

Kannattaja: jäsen Mikko Paunio

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto syntyi seuraavien äänestysten tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (jäsen Kati Juva)

Jaa-äänet: 5
Laura Korpinen, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Mikko Paunio, Daniel Sazonov

Ei-äänet: 8
Pentti Arajärvi, Eva Biaudet, Maaret Castrén, Kati Juva, Touko Niinimäki, Oula Silvennoinen, Meri Valkama, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Kati Juvan vastaehdotuksen äänin 8 - 5.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 2 (jäsen Laura Korpinen)

Jaa-äänet: 11
Pentti Arajärvi, Eva Biaudet, Maaret Castrén, Kati Juva, Seija Muurinen, Touko Niinimäki, Matti Niiranen, Daniel Sazonov, Oula Silvennoinen, Meri Valkama, Sinikka Vepsä

Ei-äänet: 2
Laura Korpinen, Mikko Paunio

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 11 - 2.

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi asiasta hyväksytyn vastaehdotuksen osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavan lausunnon.

Se röstningsresultatet i tabellform

Äänestys 1

Ja: Esityksen mukaan

Nej: Poistetaan kappaleet 2 - 6; lisätään kohdan 7 jälkeen teksti "Koska kyseessä olisi ilmaistuote, ei jakamisen välttämättä tarvitse tapahtua kalliiden mekaanisten automaattien avulla. Koska kyse on myös nuorille säännöllisestä ja ennustettavasta tarpeesta, ei jakelua ole välttämättä pakko järjestää joka päivä – esimerkiksi viikottain mahdollisuus riittää hyvin. Lautakunta puoltaa tämän pilotin järjestämistä yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja varautuu siihen myös talousarviossa". Poistetaan kappaleet 8 ja 9

Medlem Fullmäktigegrupp
Korpinen, Laura Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Muurinen, Seija Kokoomuksen valtuustoryhmä
Niiranen, Matti Kokoomuksen valtuustoryhmä
Paunio, Mikko Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Sazonov, Daniel Kokoomuksen valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Arajärvi, Pentti Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Biaudet, Eva Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Castrén, Maaret Kokoomuksen valtuustoryhmä
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Niinimäki, Touko Ej fullmäktigegrupp
Silvennoinen, Oula Vihreä valtuustoryhmä
Valkama, Meri Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Vepsä, Sinikka Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Efter fullmäktigegrupp
Fullmäktigegrupp Ja Nej Tomt Bort
Kokoomuksen valtuustoryhmä 3 1 0 0
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 2 0 0 0
Ej fullmäktigegrupp 0 1 0 0
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 0 1 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 0 2 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 0 2 0 0

Äänestys 2

Ja: Esityksen mukaan

Nej: Teen seuraavan vastaehdotuksen: Korjataan kohdan (10) teksti kuulumaan seuraavasti: Kuukautisvälinesuojia saa edullisimmillaan reilusti alle 2 euron kuukausikustannuksella. Kuukautisköyhyysilmiötä ei siten Suomessa tosiasiallisesti ole, kun lisäksi huomioidaan se, että lähtökohtaisesti jokaisen nuoren elatuksesta vastaa 1-2 aikuista. Lautakunta toteaa, että terveyssiteiden ilmaisella jakamisella ei ole perheille relevanttia taloudellista merkitystä, ja niiden jakamiseen ryhtymällä ainoastaan lisättäisiin hallinnon kuluja. Poistetaan kokonaan kohdan (11) teksti ja muutetaan loppuosan numerointi vastaavasti.

Medlem Fullmäktigegrupp
Arajärvi, Pentti Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Biaudet, Eva Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Castrén, Maaret Kokoomuksen valtuustoryhmä
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Muurinen, Seija Kokoomuksen valtuustoryhmä
Niinimäki, Touko Ej fullmäktigegrupp
Niiranen, Matti Kokoomuksen valtuustoryhmä
Sazonov, Daniel Kokoomuksen valtuustoryhmä
Silvennoinen, Oula Vihreä valtuustoryhmä
Valkama, Meri Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Vepsä, Sinikka Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Korpinen, Laura Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Paunio, Mikko Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Stäng
Efter fullmäktigegrupp
Fullmäktigegrupp Ja Nej Tomt Bort
Kokoomuksen valtuustoryhmä 4 0 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 2 0 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 2 0 0 0
Ej fullmäktigegrupp 1 0 0 0
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 1 0 0 0
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 0 2 0 0
Stäng

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen ja 19 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

”Aloitteessa todetaan, että ilmaisia kuukautisvälineitä tulisi olla tarjolla kouluissa ja terveyskeskuksissa, koska vähävaraisille ihmisille kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan kuukauden tai viikon budjetista. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin. Aloitteessa esitetään riittävän määrärahan varaamista vuoden 2022 talousarvioon maksuttomien kuukautisvälineiden pilotin toteuttamiseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että se ei kannata talousarvioaloitteessa esitettyä kokeilua maksuttomien kuukautissuojien jakamisesta kouluissa ja terveysasemilla. Kokeilu asettaisi muissa sosiaali- ja terveystoimen palvelupisteissä asioivat eriarvoiseen asemaan. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja terveysasemien perustehtävät on määritelty terveydenhuoltolaissa.

Terveysasemien perustehtävänä on huolehtia kiireellisestä ja kiireettömästä avosairaanhoidosta ja siihen liittyvästä terveyden edistämisestä samoin kuin aikuisten terveysneuvonnasta, perusterveydenhuollon mielenterveystyöstä ja opiskelijoiden sairaanhoidosta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvästä neuvonnasta. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on oppilaiden terveydenhoito, terveysneuvonta, lakisääteisiin ja tarpeellisiin erikoistutkimuksiin ohjaaminen, koulujen terveydellisten olojen valvonta sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen. (Terveydenhuoltolaki 1326/2010.)

Talousarviossa esitetyn kokeilun kohderyhmänä olisivat terveyskeskuksissa asioivat 13–51-vuotiaat tytöt ja naiset, joita oli vuonna 2020 noin 54 700 henkilöä (sisältää myös ehkäisyneuvonnan asiakkaat, mutta ei muita keskitettyjä palveluja eikä digitaalista terveysasemaa). Jos laskennalliset kuukautissuojakustannukset ovat 5 euroa henkilö kohden kuukaudessa, niin maksuttomien kuukautisvälineiden kustannusarvio olisi pelkästään terveysasemilla noin 3,28 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi kustannuksia aiheutuu kokeilun aloittamiseen tarvittavan projektihenkilön palkkakustannuksista sekä kokeilun aloitusvaiheessa viestinnästä ja kampanjoinnista. Esimerkiksi yhden terveydenhoitajan palkkakustannukset ovat noin 4200 euroa kuukaudessa sisältäen henkilöstösivukulut 28 prosenttia. Projektihenkilön ei tarvitse välttämättä olla terveydenhuollon ammattilainen. Aloitusvaiheessa viestinnän ja kampanjan kustannukset ovat noin 50 000 euroa. Ylläpitovaiheessa kustannuksia aiheutuu joko jakeluautomaateista sekä tuotteiden tilauksesta ja täytöstä vastaavien työntekijöiden palkkakustannuksista tai manuaaliseen jakeluun kohdennettavista henkilöstöresursseista ja kuukautissuojien varastoinnista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 9.2.2021 § 22 päätti toimialallaan käynnistää rajatun kokeilun maksuttomien kuukautisvälineiden jakamisesta perusopetuksessa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Myös sosiaali- ja terveyslautakunta on 31.8.2021 § 170 lausunnossaan kaupunginhallitukselle esittänyt kuukautisvälineiden tarvikejakelun maksuttoman kokeilun aloittamista kouluissa, perhekeskuksissa tai järjestöjen kautta. Esitetyssä kokeilussa edellytettäisiin tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Esitetyn kokeilun suunnitteluun otettaisiin mukaan myös nuoret, kouluterveydenhuolto ja terveystiedon opettajat sekä perhekeskukset ja alan järjestöt.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on selvitetty maksuttomien kuukautisvälineiden jakamiseen liittyviä käytännön järjestelyitä. Tällä hetkellä markkinoilta ei löydy automaatteja, jotka mahdollistaisivat käyttäjille räätälöityjen kuukautisvälineiden noudon kuukausittain. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan selvitysten mukaan automaatti on toteutettavissa, mutta sen suunnittelu vaatii yhteiskehittelyä jakeluautomaatteja tarjoavien yritysten kanssa. Vuokrattavia automaatteja ei ole markkinoilla toistaiseksi tähän tarkoitukseen saatavilla. Eräs hoitotarvikkeiden jakeluautomaatteja myyvä yritys arvioi yhden laitteiston hinnaksi 20 000 euroa. Koulun tai oppilaitoksen ostama lokerikko mahdollistaisi 20 oppijan noudon päivää kohden. Tämän lisäksi tuotteiden tilauksesta, automaatin päivittäistäytöstä ja asiakastyöstä vastaisi erikseen palkattava työntekijä.

Ilmaisten kuukautisvälineiden jakaminen terveysasemilla ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ei kuulu terveydenhuoltolain mukaisiin terveysasemien ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon perustehtäviin. Terveysasemien ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaille jaettavat ilmaiset kuukautissuojat asettaisivat muissa sosiaali- tai terveystoimen palvelupisteissä asioivat asiakkaat eriarvoiseen asemaan. Myös ne helsinkiläiset, jotka eivät käytä tai eivät kykene käyttämään sosiaali- ja terveystoimen palveluja, jäisivät vaille kokeilussa ehdotettua etuutta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Ilmaisten kuukautisvälineiden jakaminen nuorille sekä vähävaraisille mahdollisesti vähentää niin sanottua kuukautisköyhyyttä. Kuukautisvälineiden käyttö ja niiden riittävä vaihtaminen puhtaisiin, yhdistettynä hyvään intiimihygieniaan kuukautisten aikana, edistää terveyttä ja vahvistaa sosiaalista sekä psyykkistä hyvinvointia.

Kansallinen päätös eduskunnassa kuukautisvälineiden arvolisäveron alentamisesta parantaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa, kun kuukautisvälineiden hinnan laskiessa naisille ja tytöille kohdistuva kustannusrasite pienentyisi.”

Stäng

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen ja 19 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien pilottikokeilua, jossa jaettaisiin maksuttomia kuukautisvälineitä terveysasemilla ja kouluissa. Lausuntoa on pyydetty 22.9.2021 mennessä. Lausuntoa on myös pyydetty kasvatus- ja koulutuslautakunnalta.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 14.09.2021 § 312

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus: Ozan Yanar: Pöydälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Ozan Yanarin ehdotuksesta.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen vs. toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Heidi Halkilahti, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 22889

heidi.halkilahti@hel.fi

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 35095

elli-noora.lassy@hel.fi

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 83274

mari.mulari@hel.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunta 14.09.2021 § 196

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Nuorisoneuvoston edustaja Jimi Joutsio poistui kokouksesta kesken asian käsittelyn.

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Kati Juvan ehdotuksesta.

Esittelijä
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 310 62401

maarit.sulavuori@hel.fi

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen@hel.fi

Mervi Korpela, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 42683

mervi.korpela@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 29.09.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401

maarit.sulavuori@hel.fi

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481

leena.turpeinen@hel.fi

Mervi Korpela, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 42683

mervi.korpela@hel.fi