Tutkimuslupa, Leikki-ikäisen lapsen kehittyvä kieli - LEINIKKI tutkimus
Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2021-004359
Päätös
Varhaiskasvatusjohtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuslupapäätös on voimassa 30.5.2022 saakka.
Päätöksen perustelut
********** ovat hakeneet tutkimuslupaa tutkimushankkeelle josta valmistuu väitöskirja- ja pro gradututkimuksia. Tutkimuksen yhtenä keskeisenä teemana on normittaa ja validoida suomalaiseen aineistoon vanhempien arvioon oman lapsensa kielen kehityksestä pohjaava arviointimenetelmä, Leinikki-arviointimenetelmä. Tutkimuslupa on jatkoa 2018 myönnetylle tutkimusluvalle (11_2018). Tutkimushankkeessa on kolme osaa, Leinikki-arviointimenetelmä pilotointi, validointi ja normitusvaihe. Nyt haettava lupa koskee tutkimuksen normitusvaihetta, jossa on tarkoitus kerätä tietoa leikki-ikäisen lapsen kehittyvästä kielestä Leinikki-arviointimenetelmän avulla yhteensä 500 lapselta.
Aineiston keruu tapahtuu Helsingin yliopiston suojatun sähköisen lomakkeen (RedCap) avulla. Tarkoituksena on, että perhe saa tutkimuksen tiedotteen ja linkin lomakkeen täyttämiseen päiväkodin Wilma-järjestelmän kautta. Perheen tarvitsee ainoastaan täyttää sähköinen lomake tutkimukseen osallistuakseen. Lomakkeen täyttämisen aluksi perheen on annettava sähköinen suostumus tutkimukseen (ts. lomakkeen täyttöä ei voi jatkaa antamatta suostumusta tutkimukseen). Lomakkeen liitteenä on tutkimuksen tiedote, jossa myös tutkijoiden yhteystiedot sekä tutkimuksen tietosuojaseloste. LEINIKKI tutkimuksella on Helsingin yliopiston ihmistieteiden eettisen toimikunnan puolto (liite 10).
Tutkimusaineisto kerätään ajalla 1.5.2021-30.5.2022. Tutkimusaineisto kerätään kyselyllä, joka kohdistuu 2,6-6-vuotiaisiin lapsiin ja huoltajiin. Tutkimuksen otoskoko on 500. Kyseessä on laadullinen tutkimus.
Tutkimus toteutetaan etätyövälineiden avulla, ilman tutkijan läsnäoloa päiväkodissa, noudattaen Helsingin kaupungin korona-ohjeistusta.
Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkittavilta pyydetään kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumisesta. Lasten huoltajilta pyydetään kirjallinen suostumus lapsen tutkimukseen osallistumiselle. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineisto arkistoidaan tutkimuksen valmistuttua 10 vuotta ja hävitetään viimeistään 30.12.2032.
Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen tietosuojailmoituksessa (liite 5).
Helsingin yliopiston ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin toimikunta on arvioinut tutkimussuunnitelman ja antanut tutkimuksesta puoltavan lausunnon 1.3.2018.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan päätöksen 3.8.2017 § 57 mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla päätöksen tutkimusluvasta tekee kunkin palvelukokonaisuuden johtaja omaa palvelukokonaisuuttaan koskevien tutkimusten osalta. Mikäli tutkimus koskee useamman palvelukokonaisuuden toimintaa, tekee päätöksen toimialajohtaja.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen ajalla 1.5.2021-30.5.2022 päiväkotien toiminta-ajat huomioiden.
Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.
Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.
Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen:
kasko.tutkimusluvat@hel.fi
Detta beslut publicerades 22.04.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jukka Orava, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 78018