Aluesuunnitelma, Mellunmäen virkistysalue
Mellunmäen virkistysalue, Mellunkylän kaupunginosa, puistosuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Mellunmäen virkistysalueen puistosuunnitelman nro VIO 6109/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue rajautuu eteläreunalta Mellunmäentiehen, itä- ja länsireunoilta asuintontteihin ja pohjoisreunalta Vantaan kaupungin metsään. Kuntorata on Mellunmäkeen suunniteltavasta puistokokonaisuudesta pohjoisin osuus, ja sen eteläpuolelle jäävät Leikkipuisto Mellunmäki, Naulakallionpuisto ja liikuntapuisto Ojapuisto. Alueella on voimassa oleva asemakaava 5812. Asemakaavassa suunnittelualue on puistoaluetta (P). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 3,1 hehtaaria.
Mellunmäen virkistysalueella sijaitsee toistaiseksi Mellunmäen ainoa oleskelunurmi, joka on paikallisesti tärkeä. Osa reiteistä kaipaa päivittämistä, ja alueen käyttöpaineen lisääntyessä myös levähdyspaikkojen ja penkkien lisätarve on noussut esiin. Kuntoilupaikan uudistus on ollut asukastoiveena. Nurmialuetta rajaavat kaikista ilmansuunnista metsäalueet. Pohjoisessa kosteapohjainen metsikkö on tiheästi ojitettu.
Suunnitelman sisältö
Oleva avoin oleskelunurmi puiston keskellä säilytetään, samoin sitä rajaava metsä ja nykyinen reitistö. Puistoon rakennetaan uusi ympyränmuotoinen kuntoilupaikka nurmialueen länsireunaan. Uusi pitkospuureitti suunnitellaan siten, että se lähtee uudelta kuntoilupaikalta metsän lävitse pohjoiseen ja päättyy olevalle kuntoilualueelle. Uudelle kuntoilupaikalle sijoitetaan erityisesti seniorikuntoiluun soveltuvia, helppokäyttöisiä laitteita. Penkkejä lisätään säilyvien kivituhkapäällysteisten reittien varrelle nurmialueen reunaan.
Puistossa säilyvät nykyiset kivituhkapäällysteiset reitit. Uusi kuntoilupaikka päällystetään kivituhkalla, ainoastaan leuanvetotangon alusta katetaan turvasoralla.
Kaikki kasvillisuus on nykyistä lukuun ottamatta uutta pientä niittykaistaletta puiston eteläosassa sekä muutamia uusia puu- ja pensasistutuksia, jotka tehdään uuden kuntoilualueen viereen. Uuden kuntoilupaikan pohjoispuolella metsänpohjaa ennallistetaan ympäristöön sulautuvaksi.
Puiston tasaus noudattaa pääpiirteissään alueen nykyistä maanpintaa. Hulevedet johtuvat ojiin. Puiston suunnitteluratkaisut pitkospuureittiä lukuun ottamatta täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.
Puiston suunnitteluratkaisut on esitetty puistosuunnitelmassa VIO 6109/1 (liite 1). Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6109/1 (liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan 5812 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Mellunmäen virkistysalueen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, (Työpajankatu 8, 00580 Helsinki) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 10.02. – 23.02.2021 välisenä aikana. Puistosuunnitelmaluonnoksista ei pidetty avointa asukastilaisuutta koronatilanteen vuoksi.
Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltioille, Mellunmäen ala-asteen koululle, Leikkipuisto Mellunmäelle ja kaupunginosayhdistykselle. Esilläolosta tiedotettiin myös paikallislehdessä.
Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).
Kustannukset ja aikataulu
Puiston pinta-ala on noin 3,1 hehtaaria. Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 147 000 euroa eli noin 4,75 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston nurmialueet, uusi kuntoilualue ja uudet pensaat ovat hoitoluokassa A2 käyttöviheralue. Niittyalue on luokassa B3 maisemaniitty. Ympäröivät metsäalueet ovat luokassa C1. Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 10 350 euroa eli noin 0,35 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa 2022.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Kuntalaki 29 §
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 30.04.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084