Vahingonkorvaus, esinevahinko, 17.2.2021, Metsolan koulu

HEL 2021-005427
Ärendet har nyare handläggningar
§ 136

Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneista suksista

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** vahingonkorvausvaatimuksen oppilaan vahingoittuneista suksista.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 3.5.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa (liitteenä valokuvat) 129,90 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen vahingoittuneista oppilaan suksista. Ala-asteen koulun liikuntapäivän aikana (17.2.) oppilaat oli määrätty pelaamaan hiihtopotkupalloa koulun pihalla. Lumen seassa oli ollut hiekoitussepeliä. Sepelistä ja osallistujien suksien toisiinsa törmäilystä johtuen oppilaan uudet Salomon-merkkiset luistelusukset olivat vaurioituneet erittäin pahasti pohjistaan koulun pihamaalla.

Ala-asteen koulusta saadun selvityksen mukaan koulussa järjestettiin talviliikuntapäivä kyseisenä päivänä. Talviliikuntapäivän aktiviteetit pidettiin koulun pihakentällä ja lähiympäristössä. Koulun pihakentällä aktiviteettina oli suksipallo, jossa oppilaat pelasivat toisiaan vastaan jalkapalloa suksin. Keskiviikon liikuntapäivään osallistuivat koulun kolme 5. luokka-asteen ryhmää, yhteensä noin 70 oppilasta. Aktiviteetit oli jaettu siten, että kentällä pelasi kerrallaan yksi ryhmä. Kenttä on oppilaiden välituntikäytössä talvisin, eikä sitä ole hiekoitettu, minkä vuoksi kentällä pelattiin myös talviliikuntapäivänä. Kyseiset oppilaan sukset ovat ainoat, joihin on ilmoitettu kohdistuneen vaurioita päivän aikana. Kentällä pelasivat päivän aikana kaikki ryhmät. Hakija on ollut liikuntapäivän jälkeen yhteydessä kouluun, jonka johdosta koulun on vielä erikseen kartoittanut pihamaan tilannetta, eikä hakijan mainitsemasta hiekoitushiekasta/sepelistä ole havaintoja paksuhkon lumen peitossa olleella pihamaalla. Ennen suksipallon pelaamista oppilaat hiihtivät pelloille tehdyillä laduilla. Siirtymä ladulta koulun pihalle tapahtui joko parkkipaikan tai tien kautta, jotka olivat molemmat hiekoitettuja. Opettaja ohjeisti oppilaita kulkemaan ilman suksia tämän siirtymän.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Kaupunki on isännänvastuun perusteella vastuussa työntekijän tai viranhaltijan tuottamuksellisesta toiminnasta.

Saadun selvityksen perusteella asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Detta beslut publicerades 01.10.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö