Esitys, Science and Technology-soveltuvuuskoeluokan perustaminen, Kulosaaren yhteiskoulu

HEL 2021-006540
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 27 §

Science and Technology Class -painotuksen perustaminen Kulosaaren yhteiskouluun

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, ettei Kulosaaren yhteiskouluun perusteta englanninkielistä Science and Technology Class -painotusta 1.8.2022 alkaen.

Jaosto päätti todeta, että Kulosaaren yhteiskoulun esitys otetaan huomioon valmisteltaessa painotetun opetuksen verkon muutoksia, jotka astuvat voimaan aikaisintaan lukuvuonna 2023‒2024.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kulosaaren yhteiskoulu johtokunta esittää englanninkielisen Science and Technology Class -soveltuvuuskoeluokan perustamista kouluunsa 1.8.2022 alkaen.

Tausta

Kulosaaren yhteiskoulussa on tällä hetkellä yhteensä sata oppilaspaikkaa, joihin otetaan oppilaita englanninkieliseen ja kaksikieliseen suomi-englanti-opetukseen. Koulurakennuksen laajennuksen valmistumisen jälkeen Kulosaaren yhteiskoulu voi lisätä englanninkielisiä oppilaspaikkoja syksystä 2022 alkaen.

Koulun suunnitelmana on ottaa oppilaita vuosittain englanninkieliseen opetukseen nykyisen yhden luokallisen sijasta kolme luokallista. Koulu esittää, että yksi uusista englanninkielisistä luokista voisi olla luonnontiede- ja teknologiapainotteinen Science and Technology Class. Kyseessä olisi Helsingissä uusi konsepti, jossa myös englannin kielellä opiskeleville olisi tarjolla painotettua opetusta.

Koulu näkee englanninkielisen luonnontiede- ja teknologiapainotetun opetuksen parantavan Helsingin koulujärjestelmän houkuttelevuutta ja sitä kautta vahvistavan elinkeinoelämän osaavan työvoiman saantia. Keskusteluissaan useiden tahojen kanssa koululla on vahvistunut käsitys, että tällaiselle englanninkieliselle painotukselle on runsaasti kysyntää Helsinkiin ulkomailta muuttavien perheiden keskuudessa.

Kulosaaren yhteiskoululla on näkemyksensä mukaan valmiit mahdollisuudet Science and Technology Class -painotuksen toteuttamiseen. Koulussa on jo lukion tiede- ja teknologialinja, hyvät laboratoriotilat ja -välineet, nk. makerspace-tila laitteineen, tarvittava erityisosaaminen sekä olemassa oleva yhteistyöverkosto.

Oppilaat valittaisiin Science and Technology Class -luokalle painotettuun opetukseen soveltuvuuskokeella. Koulu huolehtisi itse soveltuvuuskokeen laadinnasta ja toteutuksesta, myös kesken lukuvuoden saapuvien oppilaiden osalta. Koulun esityksestä ei tarkemmin ilmene, millainen soveltuvuuskoe olisi sisällöltään ja millaisia taitoja tai valmiuksia se mittaisi.

Yksityisenä opetuksen järjestäjänä koulu huolehtisi myös oppilaaksi ottamisen päätöksistä ja mahdollisten valitusten käsittelystä. Aloittavan luokan oppilasmääräksi koulu on esittänyt enintään 26 oppilasta.

Painotettu opetus

Perusopetuksessa oppilaalla on ensisijainen oikeus käydä sitä koulua, jonka oppilaaksiottoalueella hän asuu (nk. lähikoulu). Perusopetuslain 28 § perusteella kouluun voidaan ottaa oppilaita myös toissijaisten oppilaaksiottokriteerien perusteella, mikäli koulussa on tilaa ensisijaisen oppilaaksioton jälkeen. Perusopetuksen toissijaisessa oppilaaksiotossa noudatetaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.12.2017 (§ 32) päättämiä ja 8.12.2020 täsmentämiä oppilaan koulupaikan määräytymisen ja oppilaaksiottamisen perusteita. Niiden mukaan painotettuun, kaksikieliseen ja englanninkieliseen opetukseen oppilaat otetaan soveltuvuuskokeen perusteella.

Suomenkielisten peruskoulujen soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisessa noudatetaan opetuslautakunnan suomenkielinen jaoston 6.5.2014 (§ 51) hyväksymiä perusteita. Päätöksen mukaan verkon tarkistamisen lähtökohtana on turvata mahdollisimman monipuolinen ja tasapuolinen tarjonta sekä alueiden kesken että alueen sisällä. Soveltuvuuskokeella valittujen oppilaiden suhteellinen määrä koko kaupungin tasolla on vuosiluokilla 1–6 enintään 10 % ja vuosiluokilla 7–9 enintään 30 % kaikista oppilaista. Lisäksi samaan soveltuvuuskoepainotukseen haetaan yhteisellä valintakokeella, jossa käytetään yhdenmukaisia valintakriteereitä.

Kaupunginvaltuuston 14.9.2011 (§ 153) hyväksymän sopimuksen mukaisesti Kulosaaren yhteiskoulu on sitoutunut noudattamaan opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston kulloinkin voimassa olevia päätöksiä koskien painotettua opetussuunnitelmaa noudattavien koulujen verkkoa.

Palveluverkon osallistava kehittäminen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 3.3.2020 (§ 6) päättänyt suomenkielisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen palveluverkon kehittämisen periaatteista. Kehittämisen tavoitteena on varmistaa lapselle ehyt ja yhtenäinen opinpolku, toteuttaa lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaatetta, vähentää opinpolun aikaisia siirtymiä, yhtenäistää palvelutarjontaa eri alueilla, lisätä lasten tasavertaisten mahdollisuuksien toteutumista sekä hillitä eriarvoistumiskehitystä. Palveluverkon kehittämisen osana soveltuvuuskoepainotetun opetuksen verkon tarkistamisen lähtökohtana on turvata mahdollisimman monipuolinen ja tasapuolinen tarjonta sekä alueiden (suurpiirien) kesken että niiden sisällä.

Syksyllä 2021 järjestetään suurpiireittäin asukastilaisuuksia, joissa kuullaan asukkaita ja käsitellään mm. alueen perusopetuksen palveluita ja niihin hakeutumista, alueen väestönkehitystä tulevaisuudessa sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Tilaisuuksien jälkeen saadun palautteen pohjalta arvioidaan mm. painotetun opetuksen tarjontaa ja tehdään painotetun opetuksen verkon muutoksista ehdotus kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätettäväksi. Kulosaaren yhteiskoulun esitys huomioidaan tässä valmistelussa. Muutokset astuvat voimaan aikaisintaan lukuvuonna 2023‒2024.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää (ruotsin kieliryhmää lukuun ottamatta) perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Stäng

Detta beslut publicerades 29.10.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Mer information fås av

Lauri Vihma, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 26007

lauri.vihma@hel.fi

Bilagor

1. Kulosaaren yhteiskoulun esitys Science and Technology Class -soveltuvuuskoeluokan perustamisesta
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.