Vahingonkorvaus, esinevarkaus, Rudolfin asuntoryhmä
Vahingonkorvausvaatimus varastetuista tavaroista
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hylätä ennenaikaisena ohjaaja ********** (jäljempänä hakija) vaatimuksen saada korvausta henkilökunnan työtilasta varastetuista tavaroista.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Teon tai laiminlyönnin tulee olla syy-yhteydessä vahinkoon.
Korvausvaatimuksessa hakija vaatii sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan hakijalle 278,80 euroa Sompasaaren tukiasuntojen Rudolfin asuntoryhmän henkilökunnan työtilasta yöllä 20.-21.2.2021 varastetuista uusista työkengistä, akkuporakoneesta ja sen kärkisarjasta, hartiahuivista sekä vyöhykepuikosta. Työtila sijaitsee Setlementtiasunnot Oy:n tiloissa. Korvausvaatimus on asian liitteenä 1 ja hakijan pyyntö ottaa asia uudelleen käsittelyyn liitteinä 2 ja 3.
Vammaisten asumispalvelupäällikön selvityksen (liite 4) mukaan Rudolfin asuntoryhmään kuuluvan Sompasaaren tukiasuntojen henkilökunnan työtilasta varastettiin tavaroita 20.-21.2.2021 välisenä yönä. Työtilasta vietiin sekä Helsingin kaupungin omaisuutta että tukiasunnoilla työskentelevien työntekijöiden omaisuutta. Työntekijät säilyttivät työtilassa mm. työkenkiään, työvaatetusta sekä kahvejaan. Lisäksi hakija oli tuonut kotoaan akkuporakoneen asiakkaan sängyn kokoamista varten. Vammaisten asumispalvelupäällikön selvityksen mukaan hakijalle koitunut vahinko ei ole johtunut hakijan huolimattomuudesta tai muusta virheellisestä toiminnasta.
Asiasta on tehty rikosilmoitus ********** Hakijan antamien tietojen mukaan rikosasian käsittely on kesken. Hakija vaatii kuitenkin korvausta ensisijaisesti sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta, sillä rikosasian käsittelyssä voi mennä vielä kauan, eikä hakija usko saavansa korvausta mahdolliselta tekijältä, vaikka tämä tuomittaisiinkin. Hakija vetoaa myös työtilan oven ovipumpun virheelliseen asennukseen, mikä hakijan käsityksen mukaan mahdollisti tilaan pääsyn ilman murtautumista.
Rikosasiassa korvausta haetaan aina ensisijaisesti tekijältä. Jos korvausta ei saada tekijältä, hakija voi tarvittaessa osoittaa korvausvaatimuksensa Setlementtiasunnoille, jonka tiloissa virheellinen toimiston ovipumpun asennus on tapahtunut.
Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys ja pelastustoimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä. Vaikka vahingonkorvauslain mukaista korvausvastuun synnyttävää perustetta eli Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan työntekijän virhettä ei ole näytetty, sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimiala voisi harkita vahingon korvaamista kohtuusperusteella, jos myöhemmin selviää, että korvausta ei tulla saamaan muualta. Rikosprosessin ollessa kesken korvausvaatimus kuitenkin hylätään ennenaikaisena.
Päätöksenteon tuen yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.
Detta beslut publicerades 02.05.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Anne Järvinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21157