Vahingonkorvaus, autovaurio 3.7.2021, Kapteeninkatu 26 B
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on 13.8 esittänyt kaupungille 453,86 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan pysäköitynä ollut ajoneuvo on vaurioitunut 3.7.2021 noin kello 9.00 sen päälle heilahtaneesta, kadun ylittävästä valaisinvaijerista osoitteessa Kapteeninkatu 26.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat rakenteet sekä muut yleiset alueet niiltä osin kuin ne kunnan osaksi on lain mukaan säädetty. Kunnan hallinnassa oleva taitorakenne ja muu yleinen alue on kunnan pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Helsingin kaupungilla on noin 4 000 ripustusvaijeria pääosin kantakaupungin alueella. Vaijereiden ja kiinnikkeiden kuntoon on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota, ja niitä on testattu ja kuntotarkastuksia on tehty pistokokein useassa eri kohteessa. Valintaperusteena on ollut vaijerin ikä ja tyyppi, sekä niihin liittyvät muut rakenteet kiinnityksineen. Vaijerit ovat yksittäisten ylläpitotöiden yhteydessä säännöllisen tarkkailun alla. Saneerauskohteissa vanhat vaijerit uusitaan, ja ylläpitotöiden yhteydessä viallinen vaijeri tai kiinnike uusitaan aina tarvittaessa.
Kuluvana vuonna testattiin 50-vuotiaiden vaijereiden kuntoa ja niistä saadut tulokset ovat olleet hyviä. Mitään hälyttävää tai vaaraa aiheuttavaa ei testauksissa ole havaittu.
Kapteeninkadun ylittävästä ripustusvaijerista ja sen kunnossapitotoimenpiteistä ja -tarpeista on pyydetty selvitys niiden kunnossapidosta vastaavalta taholta. Saadun selvityksen mukaan katkennut vaijeri ja sen kiinnikkeet on tarkastettu kunnossapitäjän toimesta tiedon vahingosta saavuttua. Kunnossapidon tekemän tarkastuksen mukaan vahingon aiheuttanut rautavaijeri on poikennut talon seinän puolelta vaijerilukkojen kohdalta tuntemattomasta syystä. Silmukka ja pylväskiinnitys ovat olleet kunnossa tarkastettaessa. Ulkopuolisen voiman, esimerkiksi korkean ajoneuvon törmäämistä vaijeriin tai sen kiinnikkeisiin ei voida sulkea pois.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kadun kunnossapitäjä vapautuu vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti.
Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Siitä, mikä ulkopuolinen voima vaijeriin on kohdistunut, ei kaupungilla ole tietoa. Asiassa ei ole tapahtunut kunnossapidon laiminlyöntiä. Ilkivallan tai vahingonteon vaihtoehtoa ei voida myöskään sulkea pois.
Kaupungin puolelta ei ole todettavissa tahallisuutta tai tuottamusta. Valaisinta kannatteleva kadun ylittävä vaijeri on katkennut tuntemattomasta syystä aiheuttaen hakijan ajoneuvon vahingon. Kaupungille ei ole tullut ilmoituksia vaijeriin kohdistuneista törmäyksistä tai muista vahingonteoista. Edellä esitetyn perusteella kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 6 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 25.11.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506