Asemakaavan muutos, nro 12747, Nuottaniemen huvilat
Detaljplaneändring för Nothusuddens villor (nr 12747, omfattar trafikplan)
Beslut
Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för närrekreations- och vattenområden i 49 stadsdelen (Degerö) enligt ritning nummer 12747, daterad 13.2.2024 och ändrad 3.4.2024, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen. Genom detaljplaneändringen bildas de nya kvarteren 49345, 49346, 49347, 49348 och 49465.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller Nothusuddens rekreationsområde som ligger i södra delen av Degerö, mittemot Sandhamn. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra boende året runt i områdets fyra kulturhistoriskt värdefulla villor. Intill villorna anvisas byggrätt för ekonomibyggnader och villorna får tomter, varvid rekreationsområdet minskar något.
Detaljplaneändringen utarbetades, eftersom staden enligt sin lokalstrategi avstår från de byggnader som den inte behöver för sina egna serviceändamål. Syftet är att renovera områdets villor och värna om villorna och deras gårdsområden. Staden har som avsikt att sälja villorna och antingen sälja eller arrendera ut villornas tomter. Det övriga området bevaras i stor utsträckning som ett rekreationsområde. Stadsmiljönämnden godkände försäljningen av villorna 25.5.2021 (273 §) (på finska).
Med detaljplaneändringen har man särskilt strävat efter att beakta områdets natur- och landskapsvärden samt kulturhistoriska värden och bevara områdets viktigaste kännetecknande drag som en del av dess identitet. Särskilt uppmärksamhet har fästs vid att värna om villornas trädgårdskultur och bevara naturens mångfald i området. I utvecklingen av området har det dessutom varit viktigt att bygga kommunaltekniken på naturvärdenas villkor. Den nya bostadsytan uppgår till 820 m² vy. Tomternas genomsnittliga exploateringstal är e=0,13. Antalet invånare ökar med ca 20.
I samband med detaljplaneändringen har det gjorts upp en trafikplan nr 7245, i enlighet med vilken körning till tomterna samt service- och räddningstrafiken till området fortfarande går längs den nuvarande rutten via Brusgränden och Lahdensivustigen. För att begränsa trafikmängden kommer det inte finnas allmänna parkeringsplatser på området, utan parkeringen ordnas tomtvis.
Avsikten är att lägga ut villorna till försäljning efter att detaljplanen har trätt i kraft, uppskattningsvis sommaren 2024. De mindre byggnaderna på området ska antingen rivas (den lilla bastun bredvid körförbindelsen och den före detta toalettbyggnaden, som tidigare låg på Esplanaden) eller flyttas till tomterna (lekstugan och en lagerbyggnad där fladdermöss har konstaterats föröka sig) innan villorna överlåts.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplanändringen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål i och med att staden kan avstå från de fastigheter som den inte kan använda för sina egna serviceändamål. Syftet är att tydligt skilja åt privata och offentliga områden och samtidigt minska stadens underhållsansvar för områdets byggnadsbestånd.
Vid planläggningen ska staden i enlighet med stadsstrategin bättre än förr beakta inte endast områdets kulturhistoriska värden utan även dess naturvärden, som det värdefulla trädbeståndet, förekomsten av fladdermöss och övriga värdefulla naturobjekt. Vid underhållet av rekreationsområdet ska staden se till att de landskapsmässigt värdefulla träden bevaras och säkerställa att området även i fortsättningen präglas av landskapstallar på samma sätt som hittills. Vid underhållet av närrekreationsområdet bevarar man den viktiga ekologiska förbindelsen enhetlig och värnar om skogsnaturens mångfald.
I en del av området gäller delgeneralplanen för Kronbergsstranden(Länk leder till extern tjänst) (på finska), i vilken området anges som ett rekreationsområde vars kulturhistoriska värde ska bevaras (V/S1). Resten av området anges som ett rekreations- och grönområde i Generalplan 2016 för Helsingfors. Detaljplaneändringen stämmer överens med Generalplan 2016 för Helsingfors och delgeneralplanen för Kronbergsstranden, eftersom största delen av Nothusuddens område i och med detaljplaneändringen fortsätter att användas för rekreationsbruk.
Områdets förutsättningar och nuläge
Området ligger i södra delen av Degerö. Landskapshelheten består av naturmiljö och maritim villamiljö från sekelskiftet. På området ligger fyra kulturhistoriskt värdefulla villor som har byggts mellan slutet av 1800-talet och 1930-talet. Utöver villorna ligger en lekstuga, en strandbastu, en annan bastu och andra ekonomibyggnader på området. I området finns viktiga naturvärden och kulturhistoriska värden. Utöver urskog, ett stödområde för ängsnätverket, ett starr-fattigkärr och kalkhaltiga berg finns där platser där fladdermössen förökar sig och rastar.
För området gäller en detaljplan från 2012.
Helsingfors stad äger Nothustuddens nuvarande rekreationsområde. Detaljplaneändringen har utarbetats på initiativ av staden.
Kostnader för detaljplaneändringen
Detaljplaneändringen orsakar staden kostnader för organiseringen av samhällsteknisk försörjning samt förbättringen av gång- och körförbindelser i området. Kostnaderna för organiseringen av samhällsteknisk försörjning och förhöjningen av Lahdensivustigens utjämning uppgår enligt en preliminär kalkyl till 240 000–450 000 euro. Kostnadskalkylen utgår från en kommunalteknisk utredning som staden låtit göra.
Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Staden får inkomster från försäljningen av byggnaderna och tomterna. De byggnader som säljs är skyddade, vilket innebär att betydande förpliktelser hänför sig till byggrätten. Villorna säljs genom priskonkurrens.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 28.3–26.4.2022, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.
Två anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningarna gällde belysningen av rekreationsområdet och gårdarna, områdets och villornas tillgänglighet, byggandet på ett område med översvämningsrisk samt beaktandet av fåglarnas säkerhet med tanke på villornas glasytor.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde naturskyddet, bullret, vattenförsörjningen och avfallshanteringen samt elnätet i området.
Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och stadsmuseet gav utlåtanden om detaljplaneförslaget.
Förslaget till detaljplan på nytt framlagt (MBL 32 §)
Efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt fortsatte den kommunaltekniska planeringen. Efter de kommunaltekniska utredningarna konstaterade staden att Lahdensivustigen med tanke på underhållet samt genomförbarheten och förvaltningen av kommunaltekniken bör göras om till ett gatuområde, varför planområdet utvidgades.
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 2.10–31.10.2023, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.
Tre anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningarna gällde språkdräkten i detaljplanebestämmelserna, bestämmelsernas verkningar på belysningen av gårdar och allmänna områden samt byggandet under högvattenståndet.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde naturskyddet, bullret och vattenförsörjningen.
Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen), Försvarsmakten och stadsmuseet gav utlåtanden om detaljplaneförslaget.
Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan (bilaga 4) anges sammanfattningar av anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Det som framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.
I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs detaljerat i detaljplanebeskrivningens sista kapitel.
Åtgärder efter stadsmiljönämndens beslut
Efter att stadsmiljönämnden 13.2.2024 (§ 97) föreslog att stadsstyrelsen skulle godkänna detaljplanen lade man i stadsmätningstjänsterna märke till ett problem med fastighetsbildningen i detaljplanekartan. Ändringar gjordes i detaljplanekartans bestämmelser och det övriga detaljplanematerialet utifrån förhandlingar med detaljplaneläggningstjänsten, byggnadstillsynen, stadsmätningstjänsterna, räddningsverket och tomtenheten.
Följande ändringar gjordes i beteckningarna och bestämmelserna i detaljplanekartan:
- Det AH-kvarter och tomt som anvisats för strandbastun avlägsnades med kvarters- och tomtnummer.
- För strandbastun anvisades en gårdsplan med ett riktgivande läge.
- Intill strandbastun lades en beteckning om en del av ett område för småbåtshamn till, vilket gör det möjligt att placera en brygga intill bastun.
Ändringarna påverkar inte detaljplanens övriga delar, våningsyta eller byggnadsytor. Med dessa små ändringar i detaljplaneförslaget kan detaljplanens mål uppfyllas utan att områdets natur och terräng eller kostnaderna ändras avsevärt. Justeringsbehovet uppstod när man i stadsmätningstjänsterna lade märke till ett fel i detaljplanekartan. Under beredningen av detaljplaneändringen var avsikten att den lilla bastubyggnaden skulle rivas, men eftersom den visade sig vara en förökningsplats för fladdermöss måste den bevaras. En tomt anvisades för strandbastun och enligt planerna genomförs dess vattenförsörjning och övriga försörjning med mycket lätta konstruktioner så att ändringarna i naturområdet blir så små som möjligt.
Ändringarna i detaljplanekartans bestämmelser och det övriga materialet är inte väsentliga och det justerade detaljplaneförslaget behöver inte läggas fram offentligt på nytt.
Kaupunginhallitus 08.04.2024 § 203
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 49. kaupunginosan (Laajasalo) lähivirkistys- ja vesialueita koskevan asemakaavan muutoksen 13.2.2024 päivätyn ja 3.4.2024 muutetun piirustuksen numero 12747 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein. Kaavamuutoksen myötä muodostuvat uudet korttelit 49345, 49346, 49347, 49348 ja 49465.
Esittelijä
Lisätiedot
Anna Villeneuve, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 36045
Kaupunkiympäristölautakunta 13.02.2024 § 97
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 13.2.2024 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12747 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee Helsingin kaupungin 49. kaupunginosan (Laajasalo) lähivirkistys- ja vesialueita (muodostuvat uudet korttelit 49345, 49346, 49347, 49348 ja 49465).
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisina nähtävilläoloaikoina saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Roope Piipponen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Roope Piipponen, arkkitehti, asemakaavoitus, puhelin: 310 42062
Emmaleena Krankkala, projektipäällikkö, teknistaloudellinen yksikkö, puhelin: 09 310 39255
Janne Antila, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 20355
Sofia Kangas, maisema-arkkitehti, kaupunkitila ja maisemasuunnittelu, puhelin: 09 310 42159
Perttilä Jaana, rakennuskonservaattori, rakennussuojelu, puhelin: 09 31036664
Raimo Pakarinen, ympäristötarkastaja, ympäristöpalvelut, puhelin: 09 310 31534
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 06.06.2023 § 39
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12747 pohjakartan kaupunginosassa 49 Laajasalo. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12747
Kaupunginosa: 49 Laajasalo
Kartoituksen työnumero: 32/2021
Pohjakartta valmistunut: 31.3.2023 uusinta (ensitilaus 2021)
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 29.06.2022 § 39
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 28.10.2021 § 48
Lisätiedot
Kari Rajala, paikkatietosuunnittelija, puhelin: 09 310 31976
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883
Detta beslut publicerades 01.05.2024
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks
- på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
- på vilka grunder ändring söks.
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Anna Villeneuve, specialsakkunnig, telefon: 09 310 36045