Hankinta, asiantuntijapalvelut, erityisasumisen selvitystyö, sosiaali- ja terveystoimiala
Asiantuntijapalvelun hankinta erityisasumisen selvitystyöstä
Päätös
Tukipalvelupäällikkö päätti hankkia KPMG:ltä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaille suunnattujen erityisasumispalvelujen hallintaa, järjestelmiä ja kehittämistä koskevan selvitystyön.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo sopimuskaudella on 40.000 euroa. Hankinnan kustannusarvio perustuu KPMG:n antamaan tarjoukseen 26.8.2021. Toimeksianto sitoo osapuolia vasta kun toimeksiantosopimus on allekirjoitettu.
Päätöksen perustelut
Osana palvelujensa uudistamista Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala selvittää erityisasumisensa nykytilannetta ja sen ohjaamista tulevaisuudessa sekä suunnittelee erityisasumisen suunnittelijan vakanssin perustamista.
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaille on osoitettu n. 8500 tukiasuntoa eri erityisryhmille. Nykytilanteen kuvaus vaatii päivitystä siltä osin, miten tukiasunnot jakautuvat eri erityisryhmille. Erityisryhminä ovat perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta: lastensuojelun jälkihuollon sosiaalityö, maahanmuuttajapalvelut, tilapäisen asumisen –yksikkö sekä vammaispalvelut. Terveys- ja päihdepalvelujen osalta: asunnottomien palvelut. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa ei tukiasumista ole, mutta seniorikeskusten ja palvelutalojen ikääntyneiden palveluasumisesta ja tehostetusta palveluasumisesta vastaa SAS-toiminta (myös ostopalveluihin sijoittaminen). Toimintaympäristö ja palvelutarpeet ovat muuttumassa. Tarpeita tukiasuntomäärien lisäämiseen ja uusien erityisryhmien saamisen piiriin on ilmennyt. Nämä vaikuttavat tulevaisuuden kehitystyöhön, jotta helsinkiläisille voidaan jatkossakin tarjota erityisasumisen tukiasumista osana sosiaali- ja terveystoimen asunnottomuuden purkamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikkoa.
Selvitystyössä haetaan vastausta siihen, mikä on eri erityisryhmien asuttamisen nykyiset prosessit ja voidaanko prosessia joltain osin yhdenmukaistaa. Selvitystyössä huomioidaan nykyiset sosiaali- ja terveystoimialan erityisasumisen pysyväis- ja asiakasmaksuohjeet sekä uuden Asiakasmaksulain (voimaan 1.7.2021) mukanaan tuomat velvoitteet ja vastuut asiakasmaksuihin.
Sosiaali- ja terveystoimiala maksaa välivuokrauksen subventiota n. 4 miljoonaa euroa vuosittain. Välivuokrauksen vuokrasubvention poistaminen vaikuttaa mm. tukiasunnoissa asuviin asukkaisiin sekä erityisryhmien sosiaalityöhön/sosiaaliohjauksen tehtäviin. Välivuokrauksen vuokrasubventoimisen poistaminen ei ole yksistään sosiaali- ja terveystoimen päätöksellä tehtävä asia, vaan se pitää tehdä yhteistyössä kaupunkikonsernin muiden toimijoiden kanssa hallitusti.
Sosiaali- ja terveystoimialalla ei ole tällä hetkellä erityisasumiseen erikoistunutta suunnittelijaa tai tiimiä. Erityisasumisen tehtäviä hoidetaan ydintoiminnassa sekä tukitoimena ja asiantuntijapalveluina tietyiltä osin sosiaali- ja terveystoimialan tilapalveluissa. Selvityksessä pitää rakentaa erityisasumisen suunnittelijan tehtävänkuva ja vastuu suhteessa eri sidosryhmiin ja toimijoihin sekä arvioitava henkilöresursointi.
Selvitystyön tulee vastata siihen, miten erityisasuminen valmisteilla olevan sote-uudistuksen mukaisella Helsingin hyvinvointialueella järjestyy ja mitä uusia prosesseja sen osalta on muotoutumassa siltä osin kuin sosiaali- ja terveysministeriön, Kuntaliiton sekä Maakuntien Tilakeskuksen tai muiden ohjaavien tahojen osalta tietoja on saatavissa
Asiantuntijatyönä toteutettavan selvitystyön tavoitteena on kuvata Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan erityisasumisen nykytilanne ja laatia ehdotus, miten sosiaali- ja terveystoimiala pystyy nykyistä paremmin ohjaamaan tätä toimintaa omana asiantuntijapalvelunaan. Lisäksi palveluntuottaja selvittää ja kuvaa nykyisen erityisasumisen asuttamisprosessin kunkin erityisryhmän osalta ja löytää mahdollisia yhdenmukaisuuksia prosessin osalta. Välivuokrauksen subventiosta luopumisen osalta selvitystyönä on selvittää, mitä toimenpiteitä subvention purkaminen edellyttää kaupunkikonsernilta, sosiaali- ja terveystoimialalta ja mitä vaikutuksia purkamisella on tukiasunnoissa asuville asukkaille sekä sosiaalityölle ja eri sidosryhmille.
Hankinnasta tehdään toimeksiantosopimus sosiaali- ja terveystoimialan ja KPMG:n välillä. Sopimus on määräaikainen ja se päättyy, kun työ on työohjelman mukaisesti luovutettu tilaajalle, elleivät Osapuolet ole kirjallisesti toisin sopineet.
Tukipalvelupäällikön oikeus toteuttaa sisäinen tilapalveluhankinta perustuu sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen hankintavaltuuksista sosiaali- ja terveystoimialalla 30.3.2021, § 76.
Detta beslut publicerades 10.09.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Carl Slätis, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 26307