Avustuksen myöntäminen, sosiaali- ja terveyslautakunta, järjestöavustukset vuodelle 2022, maahanmuuttajatyön tukeminen

HEL 2021-009747
Ärendet har nyare handläggningar
§ 104
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Toimialajohtajan päätös avustuksista järjestöille vuonna 2022, Ukrainasta Suomeen sodan vuoksi saapuneiden ihmisten hyvinvointia ja kotoutumista tukevan toiminnan järjestöavustuksiin Helsingissä

Social- och hälsovårdssektorns sektorchef

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti myöntää Ukrainasta Suomeen sodan vuoksi saapuneiden ihmisten hyvinvointia, toimintakykyä sekä kotoutumista tukevan toiminnan järjestöavustuksiin Helsingissä seitsemälle hakemukselle avustusta yhteensä 250 000 euroa liitteenä 1 olevan taulukon mukaisesti.

Lisäksi toimialajohtaja päätti hylätä 24 hakemusta, joille ei myönnetä avustusta taulukossa esitetyin perusteluin.

Samalla toimialajohtaja päätti avustusten ehdoista seuraavaa:

- Kaikki avustukset maksetaan yhdessä erässä heinäkuussa 2022.

- Rahoitus tulee käyttää 31.12.2022 mennessä avustuksen myönnetyn käyttötarkoituksen mukaisesti ja helsinkiläisiin kohdistuvana.

- Avustusta ei saa käyttää toimintaan, jota kaupunki hankkii avustuksen saajalta ostopalveluna. Mikäli avustettava toiminta muuttuu vuoden aikana kilpailutuksen tai muun järjestelyn seurauksena järjestön kaupungille tuottamaksi ostopalvelutoiminnaksi, tulee järjestön ilmoittaa asiasta sosiaali- ja terveystoimialalle, jotta avustuksen maksatus voidaan keskeyttää ja tarvittaessa sopia avustuksen takaisinmaksusta.

- Ukrainasta Suomeen sodan vuoksi saapuneiden ihmisten hyvinvointia ja kotoutumista tukevan toiminnan järjestöavustuksien seurannasta ja raportoinnista tullaan antamaan tarkemmat ohjeet vuoden 2022 syyskuun aikana avustusta saaneille järjestöille.

- Järjestöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 28.10.2019 § 723 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 4 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

- Avustusten saajien on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain (1336/1997) ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja järjestettävä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata.

- Sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.

- Avustukset voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.

- Koronapandemiatilanteen vuoksi edellytetään, että järjestöjen toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista, sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.

Päätöksen perustelut

Pormestari asetti 28.2.2022 (§ 29) erillisen kaupunkitasoisen Ukraina-kriisiryhmän ohjaamaan ja yhteensovittamaan Ukrainan tilanteeseen liittyviä toimenpiteitä Helsingin kaupungilla. Ukraina-kriisiryhmässä tehdyn valmistelun puitteissa sovittiin, että sosiaali- ja terveystoimiala toteuttaa järjestöavustuskierroksen koskien ukrainalaisten hyvinvointia, toimintakykyä sekä kotouttamista Helsingissä. Kyseessä olevien avustusten hakuaika oli 19.4.-6.5.2022. Hakukuulutus julkaistiin 19.4.2022 sosiaali- ja terveystoimialan internet-sivuilla suomeksi ja ruotsiksi sekä Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa.

Kuulutuksessa kerrottiin, että avustushakemusten jättäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Helsingin kaupungin asiointipalvelusivustolla. Toissijaisesti avustusta oli mahdollista hakea paperisella lomakkeella. Hakemusten ja liitteiden tuli olla sähköisessä asiointipalvelussa tai kaupungin kirjaamossa viimeistään 6.5.2022 kello 16.00.

Avustettavien hankkeiden tuli edistää yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: 

-Ukrainan sotaa paenneiden hyvinvoinnin, toimintakyvyn sekä kotoutumisen tukeminen Helsingissä. Ukrainan kielen osaaminen tukitoiminnassa luetaan eduksi. 

-Ukrainan sodan johdosta Suomeen saapuneiden sosiaalisten suhteiden muodostumisen tukeminen suomalaisessa yhteiskunnassa esimerkiksi kohtaamispaikkatoiminnalla. 

-Ukrainan sodan johdosta Suomeen saapuneiden kotoutumisen tukeminen monialaisella yhteistyöllä. 

-Sodan johdosta Suomeen saapuneiden tukeminen vertais- ja vapaaehtoistoiminnan avulla.

Avustushakemuksia saapui sähköiseen järjestelmään 28 kappaletta ja kirjaamoon 3 kappaletta, eli yhteensä 31 kappaletta. Anottu kokonaissumma oli 1 731 415,20 euroa.

Pormestari päätti 16.6.2022 § 73 myöntää vuoden 2022 talousarvion kohdasta 13001 kaupunginhallituksen käyttövarat sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan käyttöön 250 000 euron määrärahan (projektinumero 1040201086), joka osoitetaan Ukrainasta Suomeen sodan vuoksi saapuneiden ihmisten hyvinvointia, toimintakykyä sekä kotoutumista tukevan toiminnan järjestöavustuksiin Helsingissä.

Avustusehdotusten valmistelun pohjana käytettiin Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeiden lisäksi myös sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 § 288 vahvistamia, liitteenä 3 olevia avustusten jakoperusteita. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Avustettavaksi esitettävien hakemusten arvioinnissa on käytetty kotoutumisen asiantuntijoita kasvatuksen ja koulutuksen, sosiaali- ja terveystoimen sekä kaupunginkanslian maahanmuutto- ja elinkeino-osastolta. Vapaaehtoistyön tiimin asiantuntijat ovat myös arvioineet hakemuksia ja niiden kohdentumista.

Avustettavaksi esitettävien hakemusten osalta niiden arvioinnissa on painotettu avustettavan toiminnan lisäarvoa kaupungin omiin palveluihin nähden. Avustusten arvioinnissa painotettiin myös jo olemassa olevaa näyttöä toiminnasta. Vasta suunnitelmien tasolla olevia hakemuksia ei nähty tarkoituksenmukaisena avustaa. Avustusten kohdentuminen esitettiin niille järjestöille, jotka ovat osoittaneet omaehtoista aktiivisuutta ukrainalaisten auttamiseksi ja tukemiseksi heti kriisin alkuvaiheessa ja toiminnassa vapaaehtoistoiminta on ollut suuressa roolissa.

Avustusten arvioinnissa on etsitty myös tarkoituksenmukaisimmat avustuskohteet kaupungin omien palveluiden täydentämiseksi kotoutumisen tukemisessa sekä vältetty päällekkäisen toiminnan tukemista. Kohderyhmän tavoitettavuus ja olemassa oleva asiakaskunta ovat olleet myös yksi avustusten puoltamisen lähtökohta. Sisällöllisesti ja haun tavoitteiden osalta avustettavaksi esitettävän toiminnan kohdentuminen laaja-alaisesti ja kattavasti hyvinvoinnin, kotoutumisen sekä toimintakyvyn tukemiseen ovat olleet painopisteenä.

31 hakemuksesta seitsemän hakemusta esitettiin avustettavaksi arviointiryhmän toimesta. Hakemuksista kaksi kohdentui mielenterveyden tukemiseen, kolme oppimisympäristöissä tapahtuvaan kotoutumiseen ja kaksi monialaiseen ja laaja-alaiseen kotoutumisen eri tukimuotoja yhdistelevään toimintaan.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen on mahdollista tukea ja täydentää kuntatoimijoiden palveluja ja tätä kautta lisätä kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Järjestöjen taloudellisella avustamisella voidaan edesauttaa järjestöjen toimintaa.

Detta beslut publicerades 22.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970

armi.vaden@hel.fi

Marianne Neijonen, Järjestökoordinaattori, puhelin: 09 310 29263

marianne.neijonen@hel.fi

Jerry Ramstedt, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25678

jerry.ramstedt@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Bilagor

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.