Yksityisten sopimuskoulujen vuokria ja pieniä perusparannushankkeita koskeva suunnitelma vuodelle 2022
Yksityisten sopimuskoulujen vuokria ja pieniä perusparannushankkeita koskeva suunnitelma vuodelle 2022 maksettavia sopimuskorvauksia varten
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä yksityiskoulusopimuksen 5.2. kohdassa tarkoitetun vuokria sekä pieniä perusparannushankkeita koskevan suunnitelman vuoden 2022 osalta esityslistan liitteenä olevien suunnitelmien mukaisesti otettavaksi huomioon osana sopimuksen mukaista korvauslaskelmaa. Yksityiskoulusopimuksen mukaan suunnitelmassa hyväksyttyjä kustannuksia ei voida käyttää muihin käyttötarkoituksiin.
Lisäksi lautakunta päätti oikeuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan muuttamaan koulun edellä tarkoitettua hankekohtaista suunnitelmaa koulun esityksen perusteella edellyttäen, että esitys on tehty toimialalle ennen ko. hankkeiden rakennustöiden aloittamista, muutokseen on perusteltu tarve ja että ko. koulun korjaukseen, kunnossapitoon ja pieniin perusparannuksiin suunnitelmassa hyväksyttyä kokonaiseuromäärää ei ylitetä.
Käsittely
Esteelliset: Vesa Korkkula ja Vesa Lahtinen
Esteellisyyden syy: palvelussuhdejääviys (hallintolain 28.1 § kohta 4)
Asian aikana kuultavana oli talouspäällikkö Anneli Hankala.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingissä toimii kaupungin peruskoulujen lisäksi yksityisiä koulutuksen järjestäjiä ja valtion kouluja. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt yksityisille koulutuksen järjestäjille koulutuksen järjestämisluvan. Osa yksityisestä koulusta kuuluu kaupungin palveluverkkoon. Näillä kouluille on määritelty oma oppilaaksiottoalue, jolloin ao. koulu on alueen oppilaille heidän lähikoulunsa.
Helsingin kaupunki on tehnyt yksityisten sopimuskoulujen kanssa sopimukset, jotta koulutuspalvelut tarjotaan yhdenmukaisina alueen oppilaille. Voimassa olevat sopimukset on päätetty kaupunginvaltuustossa 14.9.2011 ja astuneet voimaan 1.8.2011.
Sopimuksella kaupunki hankkii tietyt perusopetuslaissa tarkoitetut palvelut yksityiseltä opetuksen järjestäjältä ja sopii näistä palveluista maksettavista korvauksista. Kaupungin kanssa sopimuksen tehneen yksityisen opetuksen järjestäjän koulua nimitetään yksityiseksi sopimuskouluksi.
Sopimuskouluja on yhteensä 14. Seuraavilla 11 kouluilla on oma oppilaaksiottoalue eli koulut toimivat lähikouluina: Apollon yhteiskoulu, Helsingin uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu. Seuraavilla 3 kouluilla ei ole määritelty oppilaaksiottoaluetta: Helsingin Suomalainen yhteiskoulu, Elias-koulu ja Helsingin Kristillinen koulu.
Sopimuskoulut saavat pääosan julkisesta rahoituksestaan lakisääteisinä kotikuntakorvauksina. Tämän lisäksi Helsinki voi maksaa sopimuksen perusteella kouluille niiden helsinkiläisistä oppilaista ei-lakisääteistä sopimuskorvausta. Korvausta maksetaan, jos kaupungin omat koulut saisivat ao. oppilaista suuremman määrärahan kuin em. sopimuskoulujen saama lakisääteinen kotikuntakorvaus.
Sopimuksen mukaan kaupungin maksamassa korvauksessa otetaan huomioon koulukiinteistön vuokra-, kunnossapito- ja korjauskustannukset kasvatus- ja koulutuslautakunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti.
Korvaus helsinkiläistä oppilasta kohden lasketaan sopimuksessa 5.1. §:ssä määritellyin periaattein soveltaen samoja lautakunnan hyväksymiä rahoitusperiaatteita kuin kaupungin omissa kouluissa. Korvauksesta vähennetään lakisääteinen kotikuntakorvaus ja mahdolliset muut valtionavustukset
Helsingin kaupungin ja yksityisten sopimuskoulujen ylläpitäjien kesken tehdyissä sopimuksissa on sovittu, että kaupungin maksamassa korvauksessa otetaan huomioon koulukiinteistön vuokra-, kunnossapito- ja korjauskustannukset kasvatus- ja koulutuslautakunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti.
Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun asetuksen 26 §:n mukaan mm. perusopetuslaissa tarkoitetun toiminnan edellyttämänä perustamishankkeena pidetään sellaista opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 36 §:n 1 momentissa tarkoitettua toimenpidettä, jonka arvioidut kokonaiskustannukset ovat vähintään 400 000 euroa. Kokonaiskustannuksina pidetään hankkeiden arvonlisäverottomia kustannuksia. Näin ollen tätä pienemmät hankkeet luetaan käyttökustannuksiksi ja niihin myönnetään valtionosuutta käyttökustannusten valtionosuuden perusteena olevien opiskelijakohtaisten yksikköhintojen kautta.
Yksityiskoulusopimuksen 5.1. kohdan mukaisesti kaupungin maksaman sopimuskorvauksen suuruutta määrättäessä korvauksen perusteena olevista kustannuksista vähennetään helsinkiläisten oppilaiden osalta yksityiselle opetuksen järjestäjälle valtionosuudesta annetun lainsäädännön perusteella maksettava rahoitus siltä osin kuin se kohdistuu tämän sopimuksen tarkoittamaan kaupungin korvauksen piiriin kuuluvaan toimintaan. Yksityisen sopimuskoulun edellä tarkoitettu rahoitus muodostuu pääosin perusopetuksen maksettavasta peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän mukaisesta kotikuntakorvausrahoituksesta, jotka sisältävät valtakunnallisissa kustannuspohjissa myös alle 400 000 euron suuruiset perusparannukset.
Koska kaupungin sopimuskorvausta määrättäessä korvauksen perusteena olevista kustannuksista näin ollen vähennetään myös alle 400 000 euron pienet perusparannukset osana koulun saamaa valtionosuuslainsäädännön mukaista rahoitusta, voidaan sopimuskoulua pitää oikeutettuna saamaan myös hyväkseen kaupungin sopimuskorvauksen perusteena olevissa kustannuksissa alle 400 000 euron suuruisten perustamishankkeiden kustannuksia opetuslautakunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti.
Keväällä 2021 sopimuskoulujen antamista perusparannushanke esityksistä vuodelle 2022 on pienet hankkeet (alle 400 000 euroa) siirretty yhteiselle kunnossapito- ja korjaussuunnitelmat sekä pienet perusparannushankkeet -listalle (liite 1). Korjaus- ja kunnossapitokustannukset kaupungin kouluihin nähden eivät välttämättä ole vertailukelpoisia.
Detta beslut publicerades 28.10.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Elina Hurmekoski, taloussuunnittelija, puhelin: 09 310 86343